Skip to content

Studeren

Studeren: dichtbij of ver weg?

In Zuid-Holland en ver daarbuiten zijn veel mogelijkheden om verder te sturen na het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs. Altijd al een tijdje in het buitenland willen studeren, wonen en werken? Zowel in Europa als daarbuiten zijn veel uitwisselingsprogramma's mogelijk als je studeert of net klaar bent met je opleiding. Hier lees je ook hoe het zit als je wilt studeren terwijl je een beperking hebt.

Stages

Bij vrijwel alle opleidingen loop je stage. Daarmee krijg je de kans in bedrijven en organisaties te kijken en mee te werken. Soms moet je zelf op zoek naar een stageplek, soms doet je opleiding dat. Zorg dat je weet hoe het zit! Zoek je een stage of tips? Kijk op www.stagetips.nl. Voor HBO- en WO studenten biedt StageMax.nl mogelijkheden om een stage te vinden.

In het buitenland

Jongeren van 16 en 17 (soms 18) kunnen een jaar lang in een ander land bij een gastgezin wonen en een school bezoeken. Dit kost veel geld. Je decaan op school kan je meer vertellen over een speciaal fonds. Ook kun je contact opnemen met het Europa Centrum, zij hebben een handige gids: 'Jij en Europa'.

Studeren met een functiebeperking, dyslexie of chronische ziekte. Kan dat in Leiden?

Heb je een functiebeperking, een chronische ziekte of ben je dyslectisch? Studeren kost je dan waarschijnlijk meer tijd en energie. Bij vrijwel alle opleidingen, hogescholen en universiteiten in Nederland kun je een beroep doen op extra begeleiding en speciale voorzieningen. Dus ook in Leiden.

Wat zijn speciale voorzieningen?

Aanpassingen en speciale voorzieningen voor je studie kunnen zijn:

  • onderwijsmateriaal (bijvoorbeeld digitaal of vergroot)
  • spreiding van vakken, een aangepast studietempo of een individueel traject
  • technische hulpmiddelen zoals een loep of een gebarentolk
  • extra begeleiding van de studentendecaan of mentor
  • verlengde toetsings- en tentamentijd of een aangepaste vorm, bijvoorbeeld vergroot of digitaal

Aangepaste studentenhuisvesting in Leiden?

In een aantal studentensteden is voor studenten met een handicap huisvesting beschikbaar via de studentenhuisvesting. In Leiden is dat ook zo. Voor toewijzing van een aangepaste woning, kun je meestal terecht bij de gemeente. Zie verder bij de rubriek Wonen en Urgentieverklaring.

Afstudeersteun

Elke instelling voor hoger onderwijs beschikt over een afstudeerfonds. Als je tijdens je studie vertraging oploopt door een handicap en daardoor niet kunt afstuderen binnen de periode van studiefinanciering, kun je een beroep doen op afstudeersteun. Dat gaat via je studentendecaan.

Welke extra voorzieningen in verband met een functiebeperking zijn er nog meer?

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Om in aanmerking te komen voor extra voorzieningen via DUO, moet je een zogenaamd ‘Verzoek voorziening prestatiebeurs bij arbeidsongeschiktheid of bijzondere omstandigheden' indienen. Dit formulier kun je via de link downloaden maar is ook verkrijgbaar bij de studentendecanen.

Hulpmiddelen

Als je tijdens je studie hulpmiddelen nodig hebt, kun je eventueel in aanmerking komen voor een vergoeding. De aanvraag moet je indienen bij het UWV.

Wanneer begin je over studeren met een beperking?

Het is verstandig om ruim van te voren contact te leggen met de studentendecaan of mentor van je nieuwe opleiding. Bijvoorbeeld een jaar tot een half jaar voordat je gaat studeren.

Meer informatie

Kijk voor studie, stage en werk in het buitenland op:

Kijk speciaal voor vrijwilligerswerk in het buitenland op:
SIW Internationale Vrijwilligersprojecten

En kijk ook eens op:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap