Skip to content

Een opleiding kiezen

En dan ben je bijna klaar met je middelbare school en moet je kiezen wat je later wilt worden. Dit kan best lastig zijn.

De mogelijkheden voor vervolgopleidingen

  • Na het vmbo kun je een mbo-opleiding of een tweede vmbo-opleiding volgen. Je kunt ook doorstromen naar de havo (vanuit vmbo gl/tl).
  • Na de havo kun je een mbo-opleiding of een hbo-opleiding gaan doen. Of doorstromen naar het vwo.
  • Na het vwo kun je een hbo-opleiding of een universitaire opleiding gaan volgen.

Kijk op ROC.nl voor opleidingen en scholen bij jou in de buurt.

Hoe moet ik kiezen? Tips!

  • Praat er eens over met je ouders. Zij kennen jou ook en kunnen misschien goed inschatten wat voor opleiding of beroep bij je past.
  • Doe een beroepskeuzetest. Je mentor en decaan kunnen je hier meer over vertellen. Je kunt daarnaast ook online testen doen zoals op Studiekeuze123.nl.
  • Bezoek de open dagen of meeloopdagen van verschillende opleidingen. Zo krijg je een beeld van de school en van de opleiding.
  • Ken je iemand die de studie al doet? Vraag dan eens wat hij of zij van de studie vindt.
  • Met wie je ook praat, bedenk wel: je maakt je eigen keuze. Het is jouw toekomst.

Wat als je niet kunt kiezen?

Als je na de havo of het vwo echt niet weet wat je wilt, kun je ook een 'tussenjaar' doen. Bijvoorbeeld om te reizen of om vrijwilligerswerk te doen. Je hebt dan mooi de tijd om te onderzoeken wat je echt leuk vindt.

Bespreek dit van te voren wel met je ouders. Het is natuurlijk fijn als zij er ook achter staan. En reizen kost natuurlijk wel geld.

Geen paniek

Kun je niet kiezen? Of weet je gewoon echt niet of je de goede keuze maakt? Maak je daar dan niet al te druk om. Je bent nog jong.

Als de opleiding toch niet bij je past, of niet zo leuk is als je dacht, dan kun je volgend jaar altijd nog voor iets anders kiezen. Maar bedenk wel: verkeerd kiezen kan je een jaar studiefinanciering kosten.

Meer informatie

Je kunt ook vragen aan een decaan om je te helpen bij het kiezen van een studierichting. De interessetest op kiesmbo.nl kan daarbij helpen.

Op de website Studiekeuze123.nl vind je welke studierichtingen er zijn en waar je deze kunt volgen. Verder kun je er vinden wanneer de open dagen zijn.

Op de website studeermeteenplan.nl vind je alle informatie die je nodig hebt als je wilt gaan studeren. Van profielkeuze tot afstuderen.

Meer informatie over de verschillende opleidingen vind je op:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs

Op de websites van de ROC's zie je ook veel informatie:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap