Nagels bijten
Sinds ik me kan herinneren ben ik al aan het nagelbijten. Ik probeer er nu al 5 jaar mee te stoppen maar niks helpt, iedereen die ik ken zegt dat ik moet stoppen als ze mij het zien doen, ik heb van die vieze nagellak gebruikt, ik heb geprobeerd er gewoon constant aan te denken, niks werkt. Ik heb elke week wel minimaal 1 keer zoveel pijn en soms is het zelfs zo erg dat ik niks (stevig) kan vastpakken door de pijn. Ik snap dat jullie niet opeens voor mij kunnen zeggen wat gaat helpen, anders was het namelijk al gelukt als het zo makkelijk was. Maar zijn er mensen die dit zelf hebben gehad? En hoe zijn jullie eraf gekomen? En tips zijn natuurlijk altijd welkom, maar ik heb een beetje het vertrouwen verloren dat iets nog gaat werken.
2 Reacties
-
ik heb mijn hele leven heftig nagelgebeten en ik ben er nu pas achter waardoor het kwam, aangezien ik het al 2 jaar niet meer zo erg doe.
lang verhaal kort; de stress in mijn leven is een stuk minder dan eerst waardoor ik niet veel spanning meer heb en ik dus (blijkbaar) geen drang heb om nagel te bijten.
lang verhaal lang; mijn zus (22) is bipolair, dit jaar gediagnostiseerd maar ze was het vroeger ook en mijn ouders wisten niet hoe ze daar mee om moesten gaan. dit zorgde altijd voor veel stress in huis, ook zijn mijn ouders gescheiden toen ik 8 was en ik ben altijd gepest op school. mijn zus woont nu al 3 jaar niet meer thuis waardoor de spanning volledig weg is.
3 jaar geleden ben ik ook gestopt met de middelbare school en ben ik naar een creatieve vakschool gegaan in de stad waar ik me heb omringd met mensen die hetzelfde denken als ik en niet judgemental zijn zoals op het middelbaar.
na een jaartje in m’n minder stressvolle leven te hebben geleefd heeft m’n lichaam in de gaten gekregen dat er geen spanning meer is om over nagel te bijten en ben ik zonder dat ik het door had gestopt. (af en toe als er een stukje los steekt bijt ik het er heus wel af maar niet zo heftig als daarvoor)
ik denk dat het nagelbijten een gevolg is van iets wat je mentaal dwars zit, je doet de handeling niet voor niets (meestal) onbewust. het kan lastig zijn om te vinden waar het door komt en er dan ook verandering in te brengen. het is ook lastig om met jezelf regels af te spreken zoals ‘als ik er aan denk, ga ik me afleiden door dit te doen’ omdat je het meestal onbewust doet. tenzij je een straf-systeem invoert en elke keer als je nagelbijt er iets negatiefs aan vast zit en je jezelf een restrictie geeft op iets leuks. dit kan ook averechts werken als het nagelbijten wel voortkomt uit stress, want leuke dingen doen verminderd het juist.
die nagellak werkte bij mij ook nooit want om die zooi er met je vinger af te pulken was ook een bevredigend gevoel, en als het er dan af was beet je gewoon verder.
wat je wel kunt doen is met jezelf afspreken om nooit voorbij het witte te bijten, hier krijg je zoals je al zei enorm veel pijn van.18 jaar5 maanden geleden -
Als je er op zoekt dan vind je allerlei methoden om van nagelbijten af te komen, maar jij zegt alles al geprobeer te hebben en het lukt niet. Nagelbijten is naar mijn idee een symptoom van iets, en niet iets op zichzelf staands.
Als het een symptoom is dan is er iets in jouw karakter of in jouw leven dat jou daar toe brengt. Natuurlijk kan ik niet beoordelen wat voor iemand jij bent, maar jij kan wel naar jezelf kijken.
Ben jij een stressgevoelig iemand? Ben jij perfectionistisch ingesteld? Maak jij je zorgen over bepaalde zaken, zoals je studie of relaties met anderen?
Ik denk dat je het in die richting moet gaan zoeken. Als jij daarnaast de aandrang voelt om nagels te gaan bijten, wat is het dan dat jij daarmee wilt bereiken? Mooie gladde nagels? Als je nu eens een nagelvijl bij je steekt en iedere keer al je wilt gaan bijten die vijl pakt? Als je mooie gladde nagels hebt dan is de drang te bijten misschien minder, al ben ik bang dat er op dit moment niet veel te vijlen valt. :-(
Er moet van af te komen zijn. Ik lees heel wat tips, maar als die drang in jou zit, in je persoonlijkheid, dan moet jij veranderen. Als je dat kan! Als je echt wilt dan kan je heel veel, maar het belangrijkste is nu er achter te komen wat het in jou is dat jou er toe drijft.23 jaar5 maanden geleden
Plaats een reactie
-
Alles over het lichaam weten?
Of je nu vragen hebt over het jongens- of meisjeslichaam. Of wanneer je als jongen bent geboren maar je meer meisje voelt, of andersom.
Ga naar sense.info over Alles over het lichaam weten? -
Jouw jongenslichaam verandert in de puberteit.
Lees hier meer over de verandering van je lichaam aan de binnen-en buitenkant tijdens de puberteit.
Ga naar sense.info over Jouw jongenslichaam verandert in de puberteit. -
Je lichaam verandert.
Een meisjeslichaam verandert in de puberteit. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de site van Sense.
Ga naar sense.info over Je lichaam verandert. -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Slaap lekker!
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.
Ga naar jouwggd.nl over Slaap lekker! -
Tips om gezond aan te komen
Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl
Ga naar jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen -
Bang voor de tandarts
Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.
Ga naar jouwggd.nl over Bang voor de tandarts -
Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.
Ga naar zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld -
Wat zijn apenpokken (monkeypox)?
Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.
Ga naar jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!