Skip to content
11 reacties
1115 weergaves

Versierd door m’n stage leerlingen

Hoi allemaal ik ben een vrouw/meisje van 19 jaar en ik loop stage op een middelbare school als docent maatschappijleer. Al gauw kwam ik in de klas van 4 mavo aan. Daar zaten paar jongens die mij al van vroeger kende. Vaak zijn ze iets te chil met mij en voelen ze zich te op hun gemak bij me. Ik krijg snel seksuele opmerkingen zoals dat ik lekker van en dat ze graag bij mij willen nablijven, en een vroeg zelfs een relatie met mij. Soms moet ik hier wel om lachen en bloos ik( wat automatisch gebeurd en niet dat ik dat perse door heb) maar ene kant vind ik dit ook veel te ver gaan. Ik wil dus echt graag mijn grenzen stellen bij ze en ze duidelijk maken dat het niet kan wat ze tegen mij zeggen. Want hoe ze doen vind ik echt vervelend en onprettig. Iemand tips ? Ik schaam me nogal om dit aan te geven bij andere stagiaires of leerkrachten.

19 jaar
3 jaren geleden

11 Reacties

  • Beste meid, ik ben blij dat je niet meer boos bent (neem ik aan). Soms denk ik niet goed door als ik een reactie schrijf over hoe dat aan kan komen. Je vroeg ook om tips en ik realiseerde mij dat ik je behalve in die eerste alinea, waar het nu te laat voor is, niet gegeven had.

    Hoe jij je les geeft weet ik natuurlijk niet, maar ik neem aan dat je een boek hebt met de onderwerpen die je moet behandelen en dat je die hoofdstuk voor hoofdstuk doorneemt. Je kan dan het boek pakken, wat lezen, en dan nadere uitleg geven. De leerlingen zitten dan passief te luisteren en daar houden ze niet van, dus worden ze onrustig.
    Wat nodig is dat is dat ze worden uitgedaagd en dat vooral zij gedurende de les aan het werk zijn.

    Je kan ze bijvoorbeeld een paragraaf laten voorlezen en dan de klas opgeven wat daar staat samen te vatten op papier. Vervolgens vraag je een leerling om zijn samenvatting voor te lezen en vraag je de anderen wat ze er van vinden. Dat kan je aan een paar leerlingen vragen. Zie je gelijk of ze het wel snappen.

    Je kan ook het onderwerp van de stof koppelen aan de actualiteit en de leerlingen vragen wat in het boek staat te koppelen aan actuele zaken van het moment. Een soort discussie dus. Leerlingen in 4Mavo hebben zeker een mening en weten die meestal wel te verwoorden.

    Je kan ook de leerlingen vragen, zonder dat je dat hoofdstuk behandeld hebt, vragen een opstel te maken over het onderwerp van dat hoofdstuk. Dat neem je mee naar huis en dan bekijk je het en geeft cijfers. Sommige opstellen, hele goede en hele slechte, kun je er uit pikken en dan in de klas bespreken waarom die leerling dat cijfer heeft gekregen.

    Misschien kun je nog andere dingen bedenken, maar waar het om gaat, zet ze aan het werk en daag ze uit. Dan vervelen ze zich niet en gaan ook niet zo gauw etteren. Een tweede voordeel voor de leerlingen is dat ze misschien beter leren om leerstof efficient en goed te bestuderen en samen te vatten voor vakken zoals bijvoorbeeld geschiedenis en aardrijkskunde. Dan help je ze daar ook nog mee.

    Ik blijf het verder raar vinden dat ze jou na een jaar die verantwoordelijkheid en die opdracht geven. Stel je voor dat je naar de dokter gaat en je ziet daar een jongen van 19 zitten die zegt dat hij vorige maand aan zijn tweede studiejaar is begonnen. Wat doe je dan?

    Ik wens je maar het beste.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Jongen 23, Je eerste opmerking heb ik zeker als negatief ervaren. Maar ik begrijp nu dat je het niet zo bedoeld hebt, en ja ik zit nu in m’n 2e jaar en de hele opleiding duurt 4 jaar dus ik moet nog zeker 2 Jaar.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste TS, j23 is de wijsneus op dit forum, doet vaak aannames die hij niet kan staven, gewoon niets van aantrekken! Succes met je stage, wat je stelt is goed, het is ook een mooi leerproces voor je.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Je bent nogal boos over mijn reactie. De eerste alinea heb je opgevat als persoonlijke aanval op jouw functioneren, maar zo was het niet bedoeld. Het was een algemeen advies hoe je als leraar een nieuwe groep tegemoet moet treden. Voor de rest was mijn reactie inhoudelijk niet veel anders dan die van J22.
    Hoe jij jezelf geintroduceerd hebt in die groep weet ik natuurlijk niet, dus kan ik daar niet over oordelen en dat deed ik ook niet.

    Je hebt je klas in het begin verteld hoe je als docent behandeld wilt worden, maar dat heeft niet geholpen. Gezag komt vooral voort uit je houding tegenover de groep, niet uit wat je zegt, maar hoe je het zegt en je lichaamstaal. Je moet duidelijk uitstralen dat jij de baas bent en overwicht hebben op de groep en dat is niet zo gemakkelijk als je negentien bent en pas een jaar lerarenopleiding hebt gehad.
    Of je bent een natuurlijke leider of je weet hoe je dat moet spelen. Zeggen dat jij de baas bent helpt niet als je dat niet uitstraalt in houding en gedrag. Die jongens die jou kennen weten gewoon hoe jij bent. Die hou jij niet voor de gek, dus spelen ze met je. Daarnaast is maatschappijleer een kletsvak dat de meesten geen spat interesseert en dan moet je wel heel goed zijn om de aandacht in de les vast te houden.

    In de tweede alinea zat wel wat speculatie naar de attitude bij de leerlingen en die van docenten maatschappijleer. Als ik nu lees dat jij dus pas en jaar lerarenopleiding hebt gehad en ze zetten je dan gelijk voor een vierde klas Mavo om maatschappijleer te geven dan vraag ik mij wel af hoe serieus men op die school dat vak neemt. Zo van ach, het is maatschappijleer, wat valt daar aan te verknoeien?

    Dat jij na een jaar al les gaat geven, al is het dan als stagiair, vind ik ook heel eigenaardig. Hoeveel vakkennis heb je dan opgedaan en hoeveel pedagogische vaardigheden heb je dan aangeleerd?

    Als jij deze reactie ook bullshit vindt, prima, maar ik weet waar ik over praat. In ieder geval hoop ik voor je dat er een oplossing gevonden kan worden, want zo is het niet leuk meer natuurlijk.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Kun je tijdens je stage om advies vragen aan andere leraren? Zo ja, dan kun je misschien eens aan hen vragen of zij dit soort dingen wel eens hebben meegemaakt en hoe je daar goed op kunt reageren. Ik heb wel eens meer verhalen gehoord dat leerlingen met (jonge) docenten probeerden te flirten of seksuele opmerkingen tegen hen maakten, dus het zou zomaar kunnen dat meer docenten op je school dit soort gedrag wel eens hebben meegemaakt. Die kunnen je misschien wel advies geven.

    (Andere jongen van 22 dan hierbeneden.)

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Jongen 23, Wat jij zegt vind ik echt bullshit. Ik heb ook aangegeven dat ze niet zo met mij moeten omgaan tijdens schooltijd, en ik heb ook in het begin aangegeven “ voor jou ben ik mevrouw ********* begrepen?” Nou dat heeft niet echt gewerkt, en daarbij ben ik niet perse die leraar die meteen aardig gevonden wilt worden ik weet niet hoe je daarbij komt?

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi jongen 22, Ik zit in m’n tweede jaar van m’n opleiding en zomaar van stage plek veranderen is lastig op dit moment. En op m’n oude middelbare school is het juist niet fijn omdat daar ook juist leerlingen zijn die mij nog kennen en waarschijnlijk nog niet srs nemen.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Probeer hun duidelijk te maken dat dat binnen de school niet kan. En dat in brede zin, want daar ben je iemand anders. Dat moeten ze maar bij een club of in een café doen. Ze kunnen ook geen verpleegster gaan versieren in het ziekenhuis. Als ze die bij het dansen tegenkomen weer wel, zolang het respectvol gebeurt. En niet hinderlijk is.
    Is gelijk een onderwerp voor maatschappijleer.

    20 jaar
    3 jaren geleden
  • En aangeven kan prima dit zit precies in de lijn van verwachting al je een jonge vrouw voor een oudste kls zet die bom staat van de hormonen

    Heb je geen les gehad over hoe daarmee om te gaan trouwens?

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Je leerlingen zijn wat al te familiair met jou en dat tast je gezag aan. Blijkbaar heb jij niet direct aan het begin van je stage grenzen gesteld en duidelijk gemaakt hoe de verhoudingen liggen. Ik ben bang dat daar met die groep niets meer aan te doen is.
    Als je als nieuwe docent voor een groep komt te staan dan moet je nooit beginnen met aardig zijn. Je leerlingen moeten begrijpen dat ze met jou geen grappen moeten uithalen. Je bent heel zakelijk en op ongewenst gedrag, hoe minimaal ook, reageer je onmiddellijk, grapjes daar lach je niet om. Kortom, voor je leerlingen ben je een kutwijf. Je moet niet met het voornemen voor de klas gaan staan en aardig gevonden te willen worden. Je bent hun docent, niet hun vriendje!
    Geleidelijk aan kun je dan de teugels laten vieren en wat vrijer worden in de omgang met je leerlingen. Sommige docenten willen graag populair zijn bij hun leerlingen, maar dat geeft alleen maar ongewenste effecten. Jij bent een volwassene en geen puber, dus gedraag je ook zo. Trek de leerlingen op naar een hoger niveau en zak niet zelf af naar hun niveau.

    Jouw vak, maatschappijleer, is een vak wat in handen is van vooral mensen met een bepaalde visie op de maatschappij. Veel, misschien wel de meeste maatschappijleer docenten geven hun leerlingen een gekleurd beeld van de samenleving dat meer gebaseerd is op emotie en wensdenken dan de realiteit. Met die attitude ben jij dus voor de klas gaan staan en toen werd je geconfronteerd met de realiteit. Leerlingen nemen in het algemeen maatschappijleer niet echt serieus, bij het examen kunnen ze het laten vallen, dus in die les kunnen ze hun gang gaan. Als er dan een onervaren meisje voor de klas staat die de leerlingen niet aan kan is het helemaal feest.

    Wat moet jij nu doen? Met deze groep wordt het niets meer, je hebt daar geen gezag en dat krijg je niet meer ook. Begin met praten met je stagebegeleiding over die situatie. Het beste lijkt mij dat jij die groep geen les meer geeft en misschien zou je naar een andere school moeten gaan om opnieuw te beginnen. Hoewel, halverwege het schooljaar ergens binnen komen is ook niet zo gemakkelijk. In ieder geval, bespreek het met je stagebegeleiders. Het alternatief is doormodderen en steeds ongelukkiger worden.

    Jouw verhaal komt bij mij enigszins merkwaardig over. Jij bent negentien en naar ik begrijp sta jij dus nu al zelfstandig voor groep vier van een MAVO school. Daar kijk ik van op, je wordt zo wel voor de leeuwen gegooid terwijl je naar ik denk nog in je opleiding zit. Die jongens waar je problemen mee hebt die kennen jou. Ook vreemd, ouder dan zestien, hooguit zeventien kunnen ze toch niet zijn. Maar goed mijn zaak is dat verder natuurlijk niet.

    Ik wens je het beste, leraar zijn is een mooi vak, maar je moet er niet zelf aan kapot gaan. Je bent nog student, je begeleiders hebben de plicht er voor te zorgen dat jij je stage goed kan afronden en dat jij een goede docent gaat worden die haar werk met plezier en met voldoening kan doen, tot aan je pensioen bij wijze van spreken. Die verantwoordelijkheid daar kun jij ze op wijzen. Zoals dat nu loopt gaat dat niet lukken.

    Nog een opmerking, misschien komt het door de emotie, maar op jouw Nederlands is wel wat aan te merken. Let daar een beetje op! Het beste verder!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Advies, ga eerst stage lopen op andere scholen, ik neem aan dat als je 19 bent nu eerste jaars student maatschappijleer bent. Terug naar je oude school is leuk, maar hierdoor ook gevaarlijk. Oude medestudenten zien je niet als stagiaire maar meer als medestudent, hierdoor is het krijgen van respect voor leraar/stagiaire (als die er tegenwoordig nog is) minder vanzelfsprekend! Succes

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Je kunt niet meer reageren. Deze discussie is op 03-07-2022 om 01:00 gesloten.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap