2 tussenjaren
Hoi, ik ben 19 jaar. Op de middelbare school heb ik vwo afgerond en heb vervolgens een tussenjaar genomen omdat ik moeilijk kon kiezen welke opleiding ik wilde gaan doen. Ik heb zoveel Opendagen bezocht en studie keuzetesten gedaan: grafisch ontwerpen, commnunicatie, erfgoed, rechten, pabo, kunstgeschiedenis, organisatie wetenschappen, Europese studies… Uit studiekeuze testen komt altijd Artistiek en Sociaal.
In het eerste tussenjaar heb ik allerlei creatieve cursussen gevolgd omdat ik zelf best creatief ben. Omdat ik niet zeker wist of de kunstacademie wat voor mij was en ik die sector vrij onzeker vind, begon ik na dit jaar aan de kunstgeschiedenis. Dit beviel heel slecht en omdat ik overwhelmed werd door alle studie stof ben ik gestopt.
Het voelt nu heel erg alsof ik heb gefaald en ik weet niet welke opleiding ik nu moet gaan kiezen. Dit gevoel maakt mij erg verdrietig over het leven en de toekomst.
Daarnaast ben ik bang dat ik niet meer goed kan studeren na twee tussenjaren en ik veel ouder ben dan andere studenten.
Heeft iemand advies en hulp bij studiekeuze? Of ervaring met 2 tussenjaren.
Ik hoor het graag :)
3 Reacties
-
Ik ben nu terug bezig sinds september op universiteit maar das totaal anders dan in Nederland maar wil maar zeggen. Na 3 jaar te reizen en genoeg tijd te hebben gehad om een goede richting uit te kiezen verloopt mijn jaar echt goed ik denk zolang je de goeie richting voor je vindt en de wilskracht om alles bij te houden dan lukt da zeker
21 jaar12 maanden geleden -
Niet te hard stressen jij
21 jaar12 maanden geleden -
Beste meid, Waar het om gaat bij studeren is dat je meer gaat weten, dat je vaardigheden ontwikkeld en dat je meer ziet en begrijpt van de wereld om je heen. Daarnaast doe je vakkennis op van de studierichting die je gekozen hebt.
Misschien dat jij dat laatste als het belangrijkst ziet, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Misschien wel als je voor automonteur of zo iets studeert, maar op een hoe hoger niveau je komt, hoe belangrijker die andere dingen worden.
Een familielid van mij wilde piano gaan studeren aan het conservatorium. Al gauw bleek dat ze daar het echte talent niet voor had en is ze overgeschakeld op zang. Ze is daar op afgestudeerd en kan heel aardig zingen, maar had niet het karakter om daar ver mee te komen.
Toen is ze op de personeelsafdeling van een bedrijf gaan werken, opgeklommen tot directeur HR, en nu bevorderd tot vicepresident.
Zo zie je, je opleiding zegt niet altijd alles over wat je later gaat doen en bereiken. Het gaat om jouw karakter, je persoonlijkheid en mentaliteit.
Jij hebt heel wat geprobeerd, maar niets paste echt bij jou voor je gevoel. Toch zou je wel verder willen studeren. Het belangrijkste is jezelf leren kennen. Wat zijn jouw sterke punten, wat zijn jouw zwakke punten? Daar moet je heel eerlijk in zijn. Ben je introvert, ben je extravert, ben je sociaal, kun je leiding geven, ben je een doorzetter, kun je tegen kritiek, ben je snel ontmoedigd als het tegenzit, enzovoorts. Dat zegt iets over wat jij wel en wat jij niet aankan.
Dan keuze van je volgende studie. Bij beroepskeuzebureau's doen ze dat als volgt. Je krijgt een lijstje met beroepen. Je vergelijkt de twee bovenste en kiest het beroep dat van die twee je voorkeur heeft. De ander schrap je door. Dan vergelijk je het overgebleven beroep met het volgende en schrapt weer het minst aantrekkelijke door. Zo werk je de hele lijst af en dan hou je een beroep over. Dat wat je het aantrekkelijkst vond.
Dat kan jij dus ook doen met de studiemogelijkheden. Misschien dat je soms niet goed weet welke van twee opties je moet doorstrepen. Dan bewaar je die gewoon nog even totdat je de hele lijst gehad hebt en bekijk je die nog eens kritisch.
Maak je niet druk over dat je te oud bent om tussen jongeren te zitten. Je bent rijper, wijzer en ervarener. 19 is niet oud! Als het goed is ben je nu ook gedisciplineerder. Zoek een studie die jou wel aantrekt en ga die gewoon doen. Niet na een maand of zo stoppen, vanwege niet leuk, te moeilijk, te veel werk, maar doorzetten. Je moet stoppen met een quitter te zijn. Als iets te gemakkelijk is heeft het niet veel waarde of jij bent super intelligent natuurlijk, dat kan ook. Het moet moeilijk zijn! Maak het af en je gaat je vol zelfvertrouwen voelen. Je kan het leven aan nu.
23 jaar12 maanden geleden
Plaats een reactie
-
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Wat te doen wanneer je studie niet lekker loopt?
Heb je moeite met je studie en daardoor last van stress? Lees hier meer tips en waar je terecht kan voor hulp.
Ga naar jouwggd.nl over Wat te doen wanneer je studie niet lekker loopt? -
Hoe kies je een studie?
Klaar met school en nu een vervolgstudie kiezen. Hoe doe je dat en wat past bij je?
Ga naar jouwggd.nl over Hoe kies je een studie? -
Wat gebeurt er als je stress hebt?
Stress is nuttig, maar kan je ook flink tegenwerken. Dubbel crisis dan, want het beïnvloedt je lichaam én je brein.
Ga naar jouwggd.nl over Wat gebeurt er als je stress hebt?
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!