Waneer beginnen met rijbewijs?
Ik ben net 17, en nou vroeg ik mij af: vanaf welke leeftijd is het handig om te beginnen met rijlessen nemen? Natuurlijk begin je helemaal aan het begin, maar wat is de gemiddelde of verstandigste leeftijd om daarmee te beginnen? En hoe zat dat bij jullie? Groetjes
3 Reacties
-
Plan het wanneer je veel kan oefenen, bijvoorbeeld kort voor een vakantie. Ook liefst wanneer het redelijk goed weer is, dus niet in de winter in het donker, met slecht zicht, en veel kans op mist, sneeuw en ijzel. Eens je je rijbewijs hebt, of een voorlopig rijbewijs, ga je best zoveel mogelijk rijden, om snel vaardigheid op te doen. Dus dat moet je ook inplannen.
Ik ben heel dikwijls met mijn pa naar de Ardennen gereden in de grote vakantie, vlak nadat ik mijn rijbewijs had op mijn 18. Daar leer je echt om heel geconcentreerd bochten te nemen en in te schatten, op tijd af te remmen, op de motor remmen bij afdalen, mooi op je rijvak blijven, enzovoort. En tegelijk zijn het mooie uitstapjes. Ik heb ook dikwijls korte trips gemaakt naar steden en winkelcentra, om in smalle straatjes te leren rijden, en om te oefenen in parkeren. Ook heel veel geoefend met zelfgemaakte paaltjes, om te parkeren en om door heel smalle openingen te rijden. Mijn pa kent heel veel tips om beter te rijden en om inzicht te krijgen.
Bedenk dat de eerste 10.000km de auto met jou rijdt, inplaats van jij met de auto. Pas daarna krijg je er voldoende controle over, en voldoende verkeersinzicht.
Probeer ook altijd 500m en tientallen auto's vooruit te kijken, zodat je lang op voorhand al weet wat er gaat gebeuren. Daarmee kan je nu al oefenen, terwijl je fietst of te voet gaat, of met de bus meerijdt: leer het verkeer inschatten, en leer op voorhand zien wanneer ophopingen ontstaan aan versmallingen of kruispunten, leer nu al zien wie er allemaal rondom jou rijdt ("situational awareness" noemt dat), en leer zien wanneer andere mensen stommiteiten gaan doen. Dat kan je nu al oefenen.
Theorie kan je nu ook al op jezelf instuderen en oefenen. Voor Vlaanderen vind je het verkeersreglement op internet. Oefeningen voor theorie-examens vind je in boeken.
Als je thuis of in de buurt een privaat-terrein hebt, kan je daar ook al leren parkeren, en leren schakelen en ontkoppelen, mits iemand je goed kan uitleggen hoe dat moet zodat je het juist aanleert.
21 jaar2 jaren geleden -
Beste jongen17,
Je mag alleen rekening houden met m´n reactie als je van België afkomstig bent (net zoals ik). Van Nederland ken ik de regeltjes niet zo. Zelf ben ik er direct aan begonnen na m´n 17de verjaardag. Het best plan je het volgens mij in een schoolvakantie dus dat zou voor jou de herfst- of kerstvakantie zijn? Een weekendje doorleren en dan direct gaan. Er bestaan wel een paar handige sites waar je echt goede én gratis info kan vinden! Zelf zou ik je aanraden om er zo snel mogelijk aan te beginnen omdat je nu nog op een middelbare school zit. Eens je naar een universiteit gaat of hoge school,wordt het alleen maar drukker en krijg je het vaak nog moeilijk gepland... succes! Mvg17 jaar2 jaren geleden -
Wanneer je daarna veel auto kan en gaat rijden want aan een rijbewijs hebben en weinig mee kunnen doen raak je heel snel vaardigheid kwijt. Dus pas als het nodig is want ervaring krijg je pas in je eerste jaar met veel kilometers
19 jaar2 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Wat te doen wanneer je studie niet lekker loopt?
Heb je moeite met je studie en daardoor last van stress? Lees hier meer tips en waar je terecht kan voor hulp.
Ga naar jouwggd.nl over Wat te doen wanneer je studie niet lekker loopt? -
Hoe kies je een studie?
Klaar met school en nu een vervolgstudie kiezen. Hoe doe je dat en wat past bij je?
Ga naar jouwggd.nl over Hoe kies je een studie? -
Wat gebeurt er als je stress hebt?
Stress is nuttig, maar kan je ook flink tegenwerken. Dubbel crisis dan, want het beïnvloedt je lichaam én je brein.
Ga naar jouwggd.nl over Wat gebeurt er als je stress hebt?
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!