Slecht slapen
Hallo,
Ik heb er heel veel moeite mee om 8+ uur te slapen ondanks dat ik vroeg naar bed ga. Soms is het 7 uur, maar meestal korter. 6 a 7 uur ongeveer. Af en toe heb ik een korte nacht of haal ik een nacht door. Het gebeurd steeds vaker bij mij. Vannacht sliep ik ongeveer 4 a 5 uur, 2 weken geleden een nacht helemaal niet
geslapen en 2 weken daarvoor ook bijna niet. Toen nog sliep ik slecht om de maanden. Ik heb hier heel veel last van en volgens mij is dit niet goed voor je lichaam. Daarom voel ik me er ook zo rot over. Mijn goal is sowieso 8 uur en het lukt niet o.a vanwege steeds moeten plassen(ga daarvoor naar de huisarts. Ben ik de enige die niet heel goed slaapt of denken jullie dat dit redelijk normaal is?
6 Reacties
-
Mijn tips:
Zet je beeldscherm-instelling op warm wit, inplaats van koud wit. Zodat een wit vlak op het scherm ongeveer lijkt op het wit van een gloeilamp of warm witte LED (2800-3200K). Neutraler wit van 4000K (soms onterecht koud wit genoemd), daglicht wit van 5600-6000K en echt koud wit van 7000-10000K maken het moeilijker om nadien te slapen. Zacht warm wit gaat prima en is rustgevend.
Je hoofd leegmaken door een film te kijken of boek te lezen, helpt ook. Bij mij toch. Zodat de bekommernissen van de dag niet blijven rondspoken. Best geen horrorfilm natuurlijk, maar iets rustig en oppervlakkig zonder diepgang. Iets onnozels als FC de Kampioenen, zeg maar.
Vlak voordat je gaat slapen vooral geen ruzie maken, geen internet-trollencommentaren lezen, en zo. Niets dat je opwindt en blijft rondspoken.
Niet zwaar eten vlak voor je gaat slapen, dat ligt op je maag.
Ik slaap net wel goed van cola. :-) Ik weet niet waarom, mogelijk door de suiker? Je kan ook een paar stuks fruit eten, die verteren goed, liggen niet op je maag, en geven ook voldoende vocht.
Ik moet 's nachts niet plassen, mijn lichaam maakt dan geen plas aan, dus ik moet er nooit uit. Maar als je niet diep durft slapen uit angst om in je broek te plassen, leg dan een dikke, goed absorberende bescherming onder je. Dan kan je je wel volledig ontspannen, want er kan niets gebeuren. Wellicht is het bijna nooit nodig, maar als je een keer in je slaap plast, kan het geen kwaad. Een vriendin deed dat vroeger: thuis sliep ze met een dikke onderlegger, en op reis met een luier, gewoon maar voor de zekerheid en de gemoedsrust.
Fysiek voldoende moe zijn, helpt ook, als je een hele dag fysiek bezig geweest bent, (gewoonlijk niet dus...), dan slaap je veel beter. Maar geen intense sport 's avonds. Na een Ju-jitsu training vroeger kon ik ook nooit slapen: dan had ik teveel energie en tolden mijn hoofd en mijn gedachten nog de hele tijd. Een paar ontspannende yoga-oefeningen hielp wel.
In een lawaaierige omgeving, als je altijd wakker schiet van geluid: oordopjes in doen. Je moet die tussen duim en wijsvinger oprollen tot een dus worstje, en dat in je oor duwen. Goed diep, maar het mag geen pijn doen. Dan hoor je bijna niets meer, alleen je eigen bloed en hart.
In een bio-shop kan je ook kruiden (tabletten, capsules of thee) vinden die helpen om te slapen, op een natuurlijke wijze. Ze stimuleren de aanmaak van de juiste hormonen en andere stoffen.
Maar gebruik zeker geen chemische slaapmiddelen, die maken het alleen maar erger: je raakt eraan verslaafd, en ze maken je ook overdag suf en dom. Maar ze geven geen goede slaap, je rust er niet van uit.
Een rustige hobby doen die tegelijk veel concentratie vereist, kan misschien ook helpen. Dat koppelt je gedachten los van de dag.
Ik vergeet zeker nog een paar tips. Die zullen mij wel te binnen schieten zodra ik dit verzonden heb...
22 jaar1 maand geleden -
Dag TS, Om te beginnen moet je er geen obsessie van maken om 8 uur te willen slapen. Je gaat vroeg naar bed zeg je, hoe laat moet je opstaan? Als dat 7 uur is dan is 11 uur vroeg genoeg. Is het 6 uur dan is 10 uur vroeg genoeg.
Zoals anderen hier al zeggen, je slaapprobleem en je verlangen om 8 uur te willen slapen geeft stress als dat niet lukt en daardoor wordt het alleen maar erger.
Ik heb gelezen dat je minstens drie uur diepe slaap nodig hebt. Tijdens die periode zijn de hersenen zich aan het organiseren. Ze zetten de dingen die je hebt meegemaakt op een rijtje en ruimen nutteloze zaken op. Hoe spannender je dag was, hoe meer tijd dat kost. Hier: www.fninstitute.com/nl/nieuws/dit-is-wat-er-in-je-hersenen-gebeurt-als-je-slaapt kan je daar meer over lezen.
Er zijn een aantal dingen die je kan doen. Je zegt dat je steeds moet plassen. Zoals M23 al zegt, dingen zoals cola, koffie, thee, en ook alcohol bevatten stoffen die vochtafdrijvend werken. Niet drinken in de avond dus.
Het licht van monitors en telefoonschermen activeert en vermindert de neiging van het lichaam om te gaan slapen. Beter lees je 's avonds dus een boek.
Natuurlijke middelen om te gaan slapen zijn melatonine en ook magnesium is rustgevend. Mijn tandarts vertelde mij dat ik met mijn tanden knarste. Daar was ik mij niet van bewust en hij wilde mij een plastic bitje aanmeten dat ik 's nachts moest gaan dragen. Daar had ik geen zin in en toen adviseerde hij mij magnesium.
Melatonine en magnesium kun je bij de drogist zoals Kruidvat kopen.
Als je in bed ligt, lig je dan te piekeren, gaan er allerlei gedachten door je hoofd? Die rusteloosheid in je hoofd zorgt er voor dat je moeilijk in slaap valt. Wat je kan doen is naar de radio luisteren. Geen muziek maar een praatprogramma. Dat babbel babbel babbel zorgt er voor dat je niet meer ligt te piekeren en te denken aan van alles en nog wat.
De meeste wekkerradio's bijvoorbeeld hebben een functie die ze automatisch na een bepaalde tijd laten uitschakelen. Dat is speciaal voor dat doel gemaakt.
Op radio 1 bijvoorbeeld heb je van 10 tot 11 een sportprogramma en daarna van 11 tot 12 'Met het oog op morgen'. Actualiteiten en dergelijke. Veel mensen luisteren daar naar in bed en halen zelden wakker het einde van het programma.
Je kan dus heel wat doen, maar het belangrijkste is je er niet meer druk over te maken. Slaap lekker!23 jaar1 maand geleden -
Die 8 uur is beslist niet heilig. Er zijn genoeg mensen die met 5 - 7 uur toekunnen. Het gaat erom hoe uitgerust je wakker wordt. En vrouwen hebben sowieso minder slaap nodig dan mannen.
22 jaar1 maand geleden -
Ik zou me niet te druk maken om die acht uur. Zes tot zeven uur kan al genoeg zijn als je je overdag niet de hele tijd moe voelt.
Het helpt al als je er niet zo over stresst. Je kunt eventueel wat ontspanningstechnieken opzoeken die helpen voordat je gaat slapen maar laat je geen middeltjes aansmeren.22 jaar1 maand geleden -
Ik had dat zelf ook en wat doe is 1 uur voordat ik naar bed ga buiten in het donker zitten en niet op mijn telefoon, als ik teveel nadenk en pieker iets doen waardoor ik mijn hoofd leeg kan maken zoals een sport of heel aandachtig ergens naar luisteren met je ogen dicht, en oordopjes indoen, dan word je niet midden in de nacht wakker door geluiden
16 jaar1 maand geleden -
Hallo meisje 21 jaar,
Hmmm ja dit is wel herkenbaar. Ik heb soms ook last van moeilijk kunnen slapen en veel moeten plassen. Ik kan mij herinneren dat ik dat vroeger als kind ook wel eens had. Volgens mij kwam dat door bepaalde spanning/stress.
Heb jij misschien iets wat jou stress geeft of wat minder goed gaat? Zou het misschien daardoor kunnen komen?
Drink je veel cola, koffie of andere cafeïne houdende dranken zoals energie drank? Dat kan natuurlijk ook invloed hebben.
Denk je teveel over dingen na? Of ben je bewust/onbewust bang dat je niet zult slapen?
Probeer zo min mogelijk aan iets te denken en zo rustig mogelijk proberen te slapen en vooral niet ergeren of druk maken als het niet direct lukt.23 jaar1 maand geleden
Plaats een reactie
-
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school
Heb je binnenkort een afspraak met de jeugdverpleegkundige op jouw school? Bekijk op YouTube het filmpje hierover.
Ga naar youtube.com over Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school -
Wat gebeurt er als je stress hebt?
Stress is nuttig, maar kan je ook flink tegenwerken. Dubbel crisis dan, want het beïnvloedt je lichaam én je brein.
Ga naar jouwggd.nl over Wat gebeurt er als je stress hebt? -
Wat zegt een expert hierover?
Wil jij je vraag ook weleens anoniem stellen aan een expert? Maak gebruik van de chat.
Ga naar Chatten via Hoezitdat over Wat zegt een expert hierover?
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!