Paniekaanvallen
Heyhey,
Ik heb een angststoornis met paniekaanvallen en hiervoor loop ik ook bij een psycholoog. Wanneer ik een heftige paniekaanval heb, heb ik altijd een sterk gevoel van depersonalisatie/derealisatie (dat is het gevoel dat de wereld en jezelf niet echt zijn, het lijkt alsof het een soort film is en alles lijkt plat en mijn handen enzo voelen gek en lijken niet bij mij te horen). Ook heb ik het gevoel alsof de wereld op een of andere manier "kantelt" en krijg ik het heel warm en ga ik zweten.
Ik heb ontdekt dat door eten de spanning afneemt, en ik dan weer redelijk snel uit de paniekaanval kom, of er überhaupt niet in kom. Dit eten is echter een beejte doorgeslagen en ik ben veel aangekomen. Daarom wil ik er op een gezondere manier mee om gaan, maar dat vind ik heel erg moeilijk. De tips van mijn psycholoog, afleiding zoeken en gerustellende gedachtes oproepen, lijken niet heel erg te helpen.
Daarom vroeg ik me af of hier meer meiden zijn met paniekaanvallen, en of jullie tips hebben hiermee om te gaan. Ook ben ik benieuwd hoe jullie een paniekaanval ervaren!
Liefs,
1 Reacties
-
Dat lijkt me heftig om te hebben. Ik heb zelf niet echt ervaring met paniekaanvallen, maar wel met angstproblemen (een dwangstoornis om precies te zijn), dus de tip van je psycholoog om geruststellende gedachten op te roepen herken ik wel uit mijn eigen behandeling. Het lastige van die tip is dat het heel gemakkelijk kan zijn om als het ware 'in discussie te gaan' met je angst, waardoor je die onbedoeld juist meer aandacht geeft en zo in stand houdt - ik weet niet of je daar iets van herkent? In zo'n discussie reageer je eigenlijk de hele tijd op de angsten die je hoofd aandraagt. Een betere manier om geruststellende gedachten te gebruiken kan juist zijn om niet te reageren, maar te proberen meer 'boven' je angsten te staan en een soort 'overzicht' te krijgen over je gedachten: 'Wat gebeurt er eigenlijk in mijn hoofd?' 'Welke aannames liggen stiekem aan de basis van mijn angsten, en hoe realistisch zijn die?'
Nu hebben paniekaanvallen natuurlijk ook een belangrijke lichamelijke kant, en daar heb ik zelf weinig ervaring mee. Maar ik raad je aan om er vooral eens met je psycholoog over te praten dat de tips die je hebt gekregen niet goed lijken te werken en dat je niet goed weet wat je dan zou moeten doen: die kan je dan hopelijk verder helpen.
Veel sterkte, TS! Ik meld me aan voor dit topic, dus laat het me weten als ik nog iets voor je kan doen.20 jaar5 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school
Heb je binnenkort een afspraak met de jeugdverpleegkundige op jouw school? Bekijk op YouTube het filmpje hierover.
Ga naar youtube.com over Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school -
Wat gebeurt er als je stress hebt?
Stress is nuttig, maar kan je ook flink tegenwerken. Dubbel crisis dan, want het beïnvloedt je lichaam én je brein.
Ga naar jouwggd.nl over Wat gebeurt er als je stress hebt? -
Wat zegt een expert hierover?
Wil jij je vraag ook weleens anoniem stellen aan een expert? Maak gebruik van de chat.
Ga naar Chatten via Hoezitdat over Wat zegt een expert hierover?
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!