Skip to content
5 reacties
434 weergaves

Doktersafspraak maken zonder ouders

Kunnen ouders het zien als je bijvoorbeeld langs de dokter gaat op 17-jarige leeftijd? Of bijvoorbeeld een tandartsafspraak maakt of een oogmeting en lenzen aanschaft? Gewoon simpele dingen, geen hele procedure/operatie. Ik wil deze dingen nu het liefst zelf regelen zonder alles aan mijn ouders uit te hoeven leggen. Of moet ik echt wachten tot ik 18 word, omdat ik zorgverzekering dan zelf moet betalen?

17 jaar
2 dagen geleden

5 Reacties

  • Als je het visite volledig zelf betaalt (dus zonder aangifte/tussenkomst van de zorgverzekeraar) komt het niet op het uittreksel, maar vraag dat eerst aan die dokter. Niet alleen medicijnen komen op de uittreksels maar ook onderzoeken (SOA-test, uitstrijkje, bloedanalyse en die dingen) worden apart gefactureerd en moeten dus nog betaald worden door je ouders.
    Trouwens: in België is dit anders dan in Nederland

    20 jaar
    5 uren geleden
  • M19:
    Dat afschrift van je zorgverzekeraar kijken heel veel mensen nooit op, zeker omdat dat tegenwoordig digitaal is. Je moet dan inloggen op de portal van je zorgverzekering: doen veel ouders dus nooit.

    Buiten het zicht van je ouders om naar de huisarts gaan kan dus absoluut wel, zeker ook omdat zo’n huisartsbezoek niet wordt gefactureerd bij je zorgverzekeraar. Schrijft die huisarts medicijnen voor, dan worden deze medicijnen idd wel gefactureerd aan je zorgverzekeraar. Als het medicijnen zijn die niet (volledig) worden vergoed, krijgen je ouders hier idd een rekening van. Maar het enkele huisartsbezoek valt hier dus buiten.

    Straks vanaf je 18e mag je alles zelf beslissen. Je moet dan een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor het betalen van de premie hiervan kan je zorgtoeslag aanvragen.

    22 jaar
    2 dagen geleden
  • Ja dat kan gewoon doe ik ook. Had last van een infectie zelf alles geregeld en pas later mijn moeder het verteld en die was trost op me dat ik dat nu zelf regel.

    16 jaar
    2 dagen geleden
  • Vanaf je 16e ben je volledig zelfstandig verantwoordelijk voor medische zaken. Je mag dan dus zelf afspraken en medische beslissingen maken zonder toestemming van je ouders. De dokter mag zonder jouw toestemming ook geen informatie meer delen met je ouders.
    Als je een afspraak maakt met de huisarts is dit gratis, maar wel te zien op het afschrift van je zorgverzekeraar.
    Tot je 18e ben je inderdaad meeverzekerd met je ouders, dus dit kunnen zij wel zien. Ook als de dokter bijvoorbeeld medicijnen voorschrijft die niet volledig vergoed worden, krijgen je ouders hiervan de rekening.
    Conclusie: Je mag en kan alles zelf plannen, maar het is misschien toch handig dat je je ouders op de hoogte houdt.

    19 jaar
    2 dagen geleden
  • Bij de tandarts is sowieso te zien voor je ouders wanneer je geweest bent, maar bij de dokter zou het ook kunnen omdat zij je zorgverzekering betalen en ze dus bijvoorbeeld medicijnen krijgen die betaald zijn. Ik zou het er gewoon met je ouders over hebben en niet ineens stiekem gaan.

    18 jaar
    2 dagen geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap