Skip to content
15 reacties
1024 weergaves

Veel Vlamingen hier?

Ik zie echt heel veel woorden (zoals “dikwijls” en “kledij”) die ik echt nooit hoor. Zijn er veel Vlamingen op deze website?

23 jaar
8 maanden geleden

15 Reacties

  • "Bedenkingen" kan in Vlaanderen meerdere betekenissen hebben, het hangt af van de context: het kan gewoon neutrale gedachten betekenen, maar ook twijfels (dus neutrale twijfels), alternatieve oplossingen, of negatieve en afwijzende twijfels in de zin van een taktvol "nee". Tenminste toch in het Brabants, de hele middenregio van Vlaanderen. In het Limburgs en West-Vlaams hebben sommige woorden andere betekenissen, maar daar ben ik niet in thuis.

    En inderdaad, "meid" klinkt erg negatief: dat is het ondergeschikte slaafje voor het vuile handwerk. Vroeger diende de meid niet enkel voor het poetswerk, maar ook om de lusten te bevredigen van de heer des huizes, wanneer hij daarvoor niet bij zijn vrouw terechtkon. Dat is zo'n beetje de ondertoon die er rond hangt.

    Meisje is hier een neutraler woord. Ja, bij iemand van 20 klinkt het een beetje jong, maar er is geen beter alternatief. Want "meis" zonder verkleinwoord bestaat al eeuwen niet meer. Net zoals "jongen" ook te jong klinkt voor iemand van 20.

    Ik spreek dikwijls over "jongens en meisjes" als het gaat over het onderscheid, bijvoorbeeld hun interesses of lichaamsbouw. Maar bij tienermeisjes spreek ik soms ook over jongedames: "die jongedames daar op het plein". Maar "jongeheer" dan weer niet, dat betekent iets heel anders. :-)

    22 jaar
    7 maanden geleden
  • @M17:
    Interessant, die van meisje/meiden wist ik niet. Meisje wordt door Nederlanders als een beetje kinderachtig beschouwd. Dit zeg je tegen meisjes tot 10 - 11 jaar. Oudere meisjes worden dan idd 'meiden'. Wat veel meisjes ook stoerder vinden klinken.

    'Winkelmeid' werd vroeger idd ook wel in Nederland gebruikt. Tegenwoordig is dit woord helemaal verdwenen. Iemand die in winkel werkt, is een 'winkelbediende' of gewoon 'winkelmedewerkster'.

    Ik heb er nog zo een, die vaak fout gaat tussen NL en BE: 'bedenkingen'. In Nederland heeft 'bedenkingen' een negatieve ondertoon. Het is te vertalen met 'twijfels'. "Ik heb mijn bedenkingen" is dus sowieso negatief. Als ik het goed begrepen heb, betekent dat woord 'bedenkingen' in België iets van ideeën, aanvullende opties. Daar heeft het dus geen negatieve bijklank.

    Interessante verschillen ;)

    22 jaar
    7 maanden geleden
  • Ik kom hier ook wel eens als Vlaming maar waar ik me in het begin het meest aan ergerde is dat Nederlanders meisjes "meiden" noemen. Jullie vinden dat mss gewoon maar hier in Belgïe is een "meid" een poetsvrouw, een werkkracht, een ondergeschikte (zoals de meid van de bakker, een winkelmeid, enz.) en hier zeggen we gewoon "meisje". Echt, je moet in mijn omgeving niet over een meid spreken wat dat heeft een soort negatieve betekenis.

    17 jaar
    7 maanden geleden
  • Ik doe t gymnasium 1, omdat ik t leuk vind
    2, omdat ik dan geen gewone taal hoef te doen, waar ik ook slecht in ben.
    Maar even, op een Lyceum duurt t vwo toch ook gwn 6 jaar?

    16 jaar
    7 maanden geleden
  • Moeite met het Nederlandse onderwijssysteem? Ik zal het je uitleggen S. Er zijn drie niveau's van beroepsgerichte opleidingen waar het middelbaar onderwijs na de basisschool voor opleidt:

    Voor de meer praktisch ingestelde jongeren is er het Middelbaar Beroepsonderwijs, MBO. Dan wordt je dus een vakman. Vooral technisch opgeleide MBO'ers zijn veel gevraagd en verdienen heel goed. Duurt drie tot vier jaar, inclusief een stagejaar.
    Om daar te komen doe je na de basisschool Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs, VMBO of Middelbaar Algemeen Vormend Onderwijs, MAVO. Dat middelbaar slaat op de leeftijd van de leerlingen, niet op het opleidingsniveau.

    Voor de wat meer ambitieuze leerlingen is er het Hoger Beroepsonderwijs, HBO. Om daar toegelaten te worden moet je een HAVO opleiding gedaan hebben, Hoger Algemeen Vormend Onderwijs, of een passend MBO diploma hebben. (Niveau 4).

    Tenslotte is er het wetenschappelijk onderwijs, de Universiteit. Om toegelaten te worden tot de universiteit zijn er verschillende opleidingen met wat kleine verschillen. -> VWO, Voorbereidend Wetenschappelijk onderwijs. Dat kan zijn het Lyceum of het Gymnasium. Gymnasium is meer op cultuur gericht en duurt een jaar langer. Het is ook chiquer, dus ambitieuze ouders willen graag hun kinderen naar het Gymnasium zien gaan. Je krijgt daar ook Grieks en/of Latijns.

    De selectie wie naar welke opleiding gaat wordt gedaan op de basisschool middels de CITO toets. Kinderen zijn daar heel nerveus over en de ouders ook. De uitslag geeft vaak aanleiding tot conflicten. Ouders denken altijd dat hun uil een valk is. Het advies van de leerkracht speelt ook een rol.

    23 jaar
    7 maanden geleden
  • Ook Vlaming! Zelf gebruik ik kledij nooit en dikwijls enkel gesproken. Eerder kleding en vaak!

    23 jaar
    7 maanden geleden
  • Nog een Vlaming hier, Oost-Limburg. Nu ja, als er begonnen wordt over de Nederlandse schoolopleidingen kunnen wij er ook geen kop of staart van maken hoor :-)

    18 jaar
    7 maanden geleden
  • ASO, TSO en BSO zijn middelbaar onderwijs, 6 jaar lang, van je 12 tot 18 jaar. Met soms nog een 7e specialisatie-jaar erachteraan.

    ASO=algemeen secundair onderwijs: geeft een heel algemene, heel brede opleiding in algemene vakken zoals talen, wiskunde, wetenschappen. Maar je leert niets praktisch, je leert geen vak. Dus je bent daarna verplicht om hoger onderwijs te gaan doen om een vak te leren, zoals dokter, ingenieur, vertaler, manager, of zo.

    TSO=technisch secundair onderwijs, specifiek gericht op technische opleidingen zoals elektronicus, auto-techniek, metaalbewerking, maar ook als voorbereiding op ingenieur-studies. Hier krijg je meer praktijk, meer techniek dan ASO. Hiermee kan je dikwijls wel direct aan de slag in een bedrijf, maar je kan soms (afhankelijk van de richting) wel voortstuderen in hoger onderwijs, typisch ingenieurs- of hogere technische richtingen. Soms moet je een overgangsjaar volgen, om lacunes aan te vullen.

    BSO=beroeps secundair onderwijs: om direct praktische beroepen aan te leren, op lager niveau dan TSO. Je leerst meestal handwerk, vb. bouw, lassen, draaien en frezen, houtbewerking, kapper,... Hierna kan je direct aan de slag bij een bedrijf. Hoger onderwijs is hierna niet mogelijk, want je algemene niveau is daarvoor te laag.

    Een buis of een fles is: gezakt zijn voor je toets of examen. Dus de werkwoorden zijn: buizen of flessen. Voltooide deelwoorden: gebuisd of geflest. Geen idee vanwaar die termen komen.

    Dus de meesten proberen eerst ASO, want dat geeft de beste kansen op hoger onderwijs (en later een hoger loon). Als ze daar flessen, zakken ze naar TSO. Als ze daar flessen, zakken ze naar BSO. Als ze daar flessen, worden ze drop-outs. Daarna kan je nog altijd politieker worden: daarvoor is geen enkele kwalificatie vereist (dat is echt, geen zwans).

    Al die A, B, C-attesten zijn politieke onzin om zowel de leraars als jongeren hun kloten af te pitsen, bij wijze van spreken. In normaal, degelijk onderwijs ben je erdoor, of je bent geflest. Simpel. Maar al die klote-regeltjes dienen om dat te kunnen omzeilen, en om krapuul toch door te kunnen laten gaan, zodat uiteindelijk niemand er beter van wordt.

    Idem voor zogenaamde faciliteiten: als je een briefje van de dokter binnenbrengt dat je zot bent, krijg je op elk examen een pak meer tijd dan diegenen die wel normaal studeren en werken. Dus je krijgt je diploma aan halve prijs, bij wijze van spreken. Heel onrechtvaardig tegenover de wel-bekwame studenten, en tegenover de maatschappij. Immers, nadien als chirurg krijg je ook geen half uur extra tijd als iemand op je operatietafel ligt dood te bloeden. Dus die faciliteiten zijn een vorm van wettelijk gepromoot bedrog, een soort wettelijk toegelaten examenfraude. Want je levert geldige diploma's af aan mensen die het niet waard zijn, die hun vak niet kennen, en die dus later in hun beroep stommiteiten gaan doen.

    Kamperen=ouders die wekenlang op voorhand voor de schoolpoort in hun tentje moeten overnachten, om hun kinderen in die school te kunnen inschrijven. Wie eerst komt, eerst maalt. Want onze totaal incompetente politici slagen er niet in om gewoon normaal degelijk onderwijs te voorzien. Er zijn nog maar enkele goede scholen over, meestal in rijkere gemeentes buiten de steden (maar dat onderwerp is al helemaal taboe).

    Zo, mini-cursus Vlaams onderwijs. Kan handig zijn voor al die Nederlanders die in Vlaanderen naar de universiteit komen. Dan kunnen jullie de gesprekken volgen. :-)

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • @J18: Awel.be wordt vaak als Vlaamse variant van dit forum genoemd.

    Maar, jullie zijn ook hier welkom hoor 😉 Als jullie het maar niet te veel over school hebben, want van aso, tso, buizen en negatieve B-attesten, etc. snappen we hier in Nederland helemaal niks 🤣

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Niemand in Nederland gebruikt het woord kledij in spreektaal.

    18 jaar
    8 maanden geleden
  • Ik ook hier van Vlaanderen, er is geen enkele site zoals dit van België dus kom ik maar naar hier

    18 jaar
    8 maanden geleden
  • @m23, het zijn gewone woorden ja, maar in Nederland ga je ze eigenlijk nooit in dagelijks taalgebruik tegenkomen.

    23 jaar
    8 maanden geleden
  • Ik dus.

    Maar "kledij" en "dikwijls" lijken mij toch standaard woorden, niet?

    Wacht tot ze beginnen over: Doe je frak aan. Trek je plastron recht. Vergeet je sjacoche niet. :-)

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Ik weet niet of er veel zijn, maar ik ben het wel.

    16 jaar
    8 maanden geleden
  • Ja hoor. Vlamingen vinden in eigen land niet altijd wat ze willen, omdat de overheersing van de Franse taal nog altijd echt is. Daarvoor moeten we ons dan wenden tot onze Nederlandse taalgenoten. Dat gaat meestal automatisch, je zoekt iets in Google, en die voert je vanzelf naar een site die de zoektermen bevat die je invoerde. Dat is voor veel Vlamingen een prettig weerzien met onze Nederlandse vrienden, want van 1815 tot 1830 was Vlaanderen een deel van Nederland. Vlaanderen werd toen de Zuidelijke Nederlanden genoemd. Dus eigenlijk zijn we nog altijd een beetje familie. Vlaams klinkt wel anders dan Nederlands, maar ook binnen Nederland bestaan enorme regionale taalverschillen, dus dat is niet onoverkomelijk. We begrijpen elkaar eigenlijk prima, en af en toe leren we elkaar een paar woorden bij.

    18 jaar
    8 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
Vul minimaal 3 karakters in.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap