Skip to content
7 reacties
699 weergaves

Paniekaanvallen

Hoii, ik heb sinds dit schooljaar heel vaak paniekaanvallen, maar zou eigenlijk niet weten waar dit door komt. Ik heb dit schooljaar wel meer stress want ik ben van 2 havo/vwo naar 3 vwo gegaan wat een stuk zwaarder is. Als ik een paniekaanval heb of voel aankomen weet ik eigenlijk niet wat ik moet doen. Is er iemand die dit ook heeft of heeft gehad die weet wat je hieraan kan doen. Ik heb ongeveer 2/3x per week een paniekaanval, maar heb wel vaker bijna een paniekaanval (soms wel 3x per dag)

14 jaar
1 jaar geleden

7 Reacties

  • Roken of vapen kan ook angstig maken. De nicotine die erin zit is eigenlijk een stimulerend middel, ook al zou je het tegendeel vermoeden: als je een tijdje niet hebt kunnen roken en je kan er eindelijk ééntje opsteken krijg je het idee dat het je ontspant, maar dat is slechts schijn. Als je al wat aan de zenuwachtige/angstige kant bent kan dat genoeg zijn om je een paniekaanval te geven.

    18 jaar
    1 jaar geleden
  • Gebruik je psychische medicatie zoals Ritalin/Rilatine, of Prozac, of dat soort dingen? Die hebben dat als nevenwerking: paniekaanvallen, paranoia (achtervolgingswaan), psychose, hallucinaties, plus een hele hoop andere... Zoek even de bijsluiters op, vooral de bijsluiter voor artsen (niet alleen die voor patienten), want daarin vind je veel meer info en nevenwerkingen. Je vindt die online.

    Of gebruik je drugs, ook softdrugs? Die hebben dat ook als nevenwerking. Eigenijk als hoofdwerking: ze richten zenuw- en hersenschade aan, waardoor de hersenen niet meer correct functioneren. Dan krijg je dus foute waarnemingen en rare gedachtenpatronen, kan vanalles zijn.

    Of tekort aan vitaminen en mineralen of andere voedingsstoffen, waardoor je hersenen ook niet optimaal werken?

    Of een onverwerkt trauma: op straat nagelopen worden, overval, geweld, verkrachting, bedreiging,...?

    Als je naar een dokter zou gaan, laat je dan liever geen psycho-medicatie voorschrijven.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Heftig om te horen!

    Een psycholoog kan je het beste helpen. Deze kan je vinden via je huisarts. Je kan ook rechtstreeks naar een psycholoog gaan. Een verwijzing van de huisarts is namelijk niet meer nodig. Helaas zijn er wel wachtlijsten bij psychologen, dus het is niet gezegd dat je daar direct terecht kan.

    Zelf kan je idd ademhalingsoefeningen, mindfulness, meditatie en ontspanningstechnieken (o.a. yoga en tai chi) proberen. Als je het serieus probeert, kunnen deze zaken heel goed helpen!

    Verder proberen om de situaties of gedachten die je paniekaanvallen veroorzaken voor jezelf duidelijk te krijgen. Het begrijpen van je triggers kan helpen bij het bedenken van een manier om ermee om te gaan.

    Paniek komt voort uit angst. Iedereen heeft angsten. De kunst is hier op een goede manier mee om te gaan. Angst is als een schaduw; hij groeit groter als je ervoor wegrent, maar krimpt wanneer je hem onder ogen durft te komen. Hier kan een psycholoog je heel goed bij helpen!

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Heb je er met je moeder of vader over gesproken? OF met een zus of broer? Of met je bff? Doe dat of anders met je huisarts.

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • Huisarts en tot die tijd youtube ademhalingsoefeningen om te te kalmeren

    19 jaar
    1 jaar geleden
  • Gewoon even naar de huisarts gaan, die kan je goed verder helpen en mogelijk doorverwijzen.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Naar de dokter hiermee.

    16 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Je kunt niet meer reageren. Deze discussie is op 03-09-2024 om 01:00 gesloten.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap