turntrainster heeft mij pijn gedaan met spieren oprekken
Op de eerste turntraining na de zomerstop werden we getest en onze lenigheid gemeten. Ik was niet meer lenig genoeg (te weinig stretch-oefeningen in vakantie gedaan). Toen heeft de trainster mijn spieren opgerekt om leniger te worden. Dit deed erg pijn, maar de trainster zei dat het moest om goede resultaten in de wedstrijden te kunnen halen. Nu ben ik bang voor de volgende training dat ze me weer gaat oprekken en door-stretchen (dat is stretchen waarbij ze toch doorgaat als je zegt dat het pijn doet, iedereen bij ons in de groep vind dit verschrikkelijk, maar het moet van haar). Ik durf niets tegen mijn ouders te zeggen, omdat de turnlessen best wel duur zijn en omdat ik zelf niet genoeg mijn stretch-oefeningen in de vakantie heb gedaan. Nu heb ik op internet gelezen dat door-stretchen niet mag. Kan ik dit tegen de trainster zeggen? En wat moet ik doen als ze me toch weer pijn doet met spieren oprekken?
5 Reacties
-
Door rekken heeft geen nut. Je geeft je spieren hier alleen maar een soort shock mee en na een dag of 2 denken die ook "Krijg de kolere, we doen het niet weer". Gewoon wat stretchen uit jezelf en als het oprecht veel pijn doet die vrouw weg duwen...
20 jaar3 jaren geleden -
Bij yoga hebben wij geleerd dat je je spieren mag uitrekken tot een soort "lichte, verfrissende, aangename pijn". Immers, als je helemaal niets voelt, dan worden ze niet gerekt en gebeurt er niets, dan helpt het niet. Dus je moet net iets over de grens gaan. De eerste keren kunnen ze de dag nadien een beetje stijf aanvoelen, of ook als je het lang niet gedaan hebt. Dat is normaal.
Maar je spieren mogen niet zover gerekt worden dat ze in een kramp schieten of dat je er achteraf zware pijn aan overhoudt. Want dat betekent dat er spierschade is. En dan krijg je het omgekeerde effect, dan rekken ze niet meer, maar gaan ze verkrampen en samentrekken.
Tenminste, dat is zo bij yoga, maar vermits yoga onder andere dient om je spieren en gewrichten leniger en soepeler te maken, zal het bij turnen ook wel zo zijn, denk ik.
Maar je moet voor je turnoefeningen wel genoeg rekken en genoeg opwarmen, want anders krijg je blessures. Te weinig is ook weer niet goed.
Dus het is moeilijk te zeggen wat er bij jou aan de hand is: beetje stijf door te weinig oefening? Of te ver gerekt en verkramping? Of blessures? Daar moet je toch echt wel met je lerares over spreken.
19 jaar3 jaren geleden -
Ik heb vroeger veel aan ballet gedaan en doortrekken heeft precies geen nut op de lange termijn dus je trainster is niet best bezig alleen maar extra kans op blessure schade. Rekken moet lang en langzaam om effectief te zijn, beetje onkunde. En geld gaat niet boven pijn dat is zot, vertel aan je ouders wat er heeft plaats gevonden. Turnen staat niet gelijk aan jezelf laten martelen hoor beetje mondigheid tonen en voor jezelf opkomen.
19 jaar3 jaren geleden -
Je moet bedenken : ze is pro. Ze weet wat ze doet. No pain no gain. Geldt net zo goed voor jongens. Topniveau haal je niet zonder pijn.
20 jaar3 jaren geleden -
Misschien eens nadenken wat je aan turnen zo leuk vindt. Het is niet alleen volgens mij erg prestatiegericht, weinig ontspannen en niet sociaal en jouw probleem wijst ook in die richting.
Er zijn zoveel andere sporten waar je ongedwongen en gemengd met elkaar omgaat die je ook individueel kunt uitvoeren of gezellige teamsporten. Wie heeft de keuze gemaakt om te gaan turnen?19 jaar3 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Vragen over zwangerschap?
Zwanger zijn is geweldig wanneer je op een kindje hoopt. Wanneer je ongepland zwanger bent kan dit schrikken zijn. Meer weten?
Ga naar sense.info over Vragen over zwangerschap? -
Help mijn lichaam verandert!
Een meisjeslichaam verandert in de puberteit. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens Sense.
Ga naar sense.info over Help mijn lichaam verandert! -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Veranderingen tijdens de puberteit
In de puberteit wordt je lichaam volwassen. Hoe gaat dat en wat verandert er?
Ga naar jouwggd.nl over Veranderingen tijdens de puberteit
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!