jongen heeft pijn door buitenbeugel
Bij mij in de groep van scouting waar ik leider bij ben zit een jongen die sinds een tijdje een buitenbeugel met nekband moet dragen. Hij heeft nu aan mij verteld dat hij veel pijn van die beugel heeft, maar hij moet de beugel toch van zijn ouders dragen. Weet iemand wat ik hier mee moet? Moet ik hier melding van maken? Of verder dit negeren.? Hij heeft ook gevraagd of ik tijdens de groepsbijeenkomsten op de scouting zijn nekband van de beugel losmaak zodat hij de beugel een tijdje uit kan doen. Moet ik dit doen? Ik wil geen problemen met zijn ouders als ze er achterkomen dat hij zijn beugel niet op de scouting draagt. Wat is jullie advies om te doen?
8 Reacties
-
Bij ons is de regel om niets te doen buiten medeweten van de ouders om, zeker als het om medische dingen gaat. Probeer hem inderdaad te motiveren het vol te houden en indien het echt niet gaat een pijnstiller (incidenteel). Als het zijn functioneren in de groep echt nadelig beïnvloed en hij er duidelijk last van heeft (of anderen last van hem door z'n humeur, gedrag) kan een open gesprek met zijn ouders over de specifieke situatie bij scouting nooit kwaad en zo blijf je binnen je "professionele" kader.
17 jaar1 jaar geleden -
Eerlijk gezegd, ik zou niet weten waarom je een buitenbeugel zou moeten dragen, als je hetzelfde ook kan bereiken met beugels die je over je tanden klikt, en die je kan bijschroeven voor meer of minder spanning? En dan nog best wanneer je alleen bent, of 's nachts.
Lijkt mij geen goed idee om als een soort rariteitencabinet door het publiek te moeten, mikpunt van rare blikken en spot. Daar word je echt niet beter van. Dokters zouden dat moeten beseffen.
Zo een ding mag een beetje pijn doen, net als wanneer je je goed uitrekt, anders heeft het geen effect. Of zoals bij intense sport. No pain, no gain.
Maar het mag ook niet teveel pijn doen, anders schiet je lichaam in een kramp en krijg je tegenreacties, of een trauma, of een totale afkeer van eender welke arts. En dan krijg je mensen die zelfs als ze zich doodziek voelen, toch niet meer naar de dokter willen, en die dus jaren voortijdig sterven aan perfect behandelbare dingen.
Ik weet dat dit geen concreet antwoord is op je vraag wat je moet of mag doen. Maar daar heb ik ook geen antwoord op...
22 jaar1 jaar geleden -
ik weet helaas dat de ortho een buitenbeugel heel strak kan zetten. ik had ook pijn. gelukkig vond mijn moeder het kindermishandeling van hem en eiste dat de ortho de beugel minder strak zette. ik hoop dat je de jongen kunt helpen want ik kon de buitenbeugel niet volhouden
17 jaar1 jaar geleden -
Bel zijn ouders. Je bent geen tandarts en je kent maar een kant van het verhaal.
21 jaar1 jaar geleden -
Tja, lastige situatie. Ik zou hem zo veel mogelijk motiveren dat hij zelf het belang inziet van het dragen van dat ding. Zo zou ik hem duidelijk vertellen dat hij het voor z’n eigen bestwil doet: een mooi recht gebit sterkt zijn uitstraling in de toekomst. Door nu even pijn te leiden kan hij in de toekomst makkelijker nieuwe vrienden maken, makkelijker een meisje (of jongen) versieren en ook makkelijker aan een goede baan komen. Door nu even door te zetten, verhoogt hij dus zijn levensgeluk in de toekomst. Daarbij, is zo’n buitenboord beugel vaak maar voor een half jaar, max. een jaar. Daarna zal die beugel worden omgezet in een slotjesbeugel die én minder pijn doet én veel minder opvalt. Nu even doorzetten zorgt er dus voor dat hij er zo snel mogelijk van af is. Dit kan je ook tegen hem zeggen om hem te motiveren, ondanks de pijn.
Echter, als hij ondanks al je pogingen toch blijft aangeven dat hij die beugel niet wil dragen, zou ik hem wel losmaken tijdens die groepsbijeenkomsten. Hij moet zich wel prettig en op zijn gemak voelen tijdens die bijeenkomsten. Scouting is voor veel jongens een heel belangrijk sociaal interactiemoment en zo’n pijnlijke buitenbeugel mag zijn plezier hierin niet bederven. Zijn eigen belang gaat hierin boven het belang van zijn ouders, tijdens scoutingtijd.
Om gezeur met die ouders te voorkomen zou ik ze niet vertellen dat je die band van die beugel hebt losgemaakt. Mochten ze er toch achter komen, kan je bovenstaand argument gebruiken. Vinden ze deze niet (voldoende) valide, dan kan je er nog bij zeggen dat die buitenbeugel het praten, eten en/of zingen bemoeilijkt, waardoor hij niet goed mee kan doen met de groepsactiviteiten. Goed mee kunnen doen, vind jij als begeleider uiteraard extra belangrijk.
Kortom, ik zou hem tot het maximum proberen te motiveren die beugel in te houden, maar als hij echt niet wil zou ik die wel voor hem losmaken om zo zijn plezier in de groepsbijeenkomsten van de scouting niet te bederven!22 jaar1 jaar geleden -
Ik zou hem desnoods een pijnstiller geven wand als jij hem gaar uit doen dan helpt het niet en moet hij dat langer dragen dan nodig en ja een beugel is even afzien
23 jaar1 jaar geleden -
Hoezo een melding van maken? Je noet niet alles melden. Dit is tussen jou en die jongen. Maak zijn beugel band gewoon iets losser.
20 jaar1 jaar geleden -
Het is ook oncomfortabel en hoe meer uit hoe langer duurt voor de behandeling klaar is, hij moet het zelf aankaarten bij zijn beugeltandarts dat het niet fijn gaat zo
Melding nee er is geen kwalijk iets bezig19 jaar1 jaar geleden
Plaats een reactie
-
Jouw jongenslichaam verandert in de puberteit.
Lees hier meer over de verandering van je lichaam aan de binnen-en buitenkant tijdens de puberteit.
Ga naar sense.info over Jouw jongenslichaam verandert in de puberteit. -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Seksquiz voor jongens
Wat weet jij over seks? En weet je wat een meisje fijn vindt? Doe de quiz met 9 vragen over seks.
Ga naar sense.info over Seksquiz voor jongens
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!