Skip to content
7 reacties
184 weergaves

Wiskunde nodig voor opleidingen?

Ik zit nu in 5 Havo en heb wiskunde in mijn vakkenpakket zitten, het gaat alleen dramatisch slecht, eerst wou ik er mee doorgaan maar nu denk ik eraan om het misschien te laten vallen.
Mijn vraag is of er bij veel opleidingen wiskunde nodig is?
Op internet staat van niet, maar ik hoor van anderen weer verhalen dat je het wel voor haast elke opleiding nodig hebt.
P.S. Ik zit te denken aan een opleiding als (online) marketing of iets in management, maar daar ben ik nog niet over uit.

16 jaar
29 dagen geleden

7 Reacties

  • Zeg M17 vergis jij je niet door te zeggen dat je alleen in de alfa studies wiskunde nodig hebt? Alfa studies studies hebben meestal te maken met geesteswetenschappen. Denk aan geschiedenis, talen en literatuur, daar is wiskunde niet zo belangrijk.

    Beta studies, juist daar heb je wiskunde en natuurkunde voor nodig. Die zijn meer gericht op wat ze noemen STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics), dus exacte wetenschappen, cijfers en logica. Daar kom je er niet met mooie praatjes.

    Dan heb je nog de gamma studies. Denk dan aan sociale wetenschappen, dus bijvoorbeeld opleidingen als Bedrijfskunde, Psychologie en Communicatiewetenschappen. Dat is meer sociologie en manipulatiekunde.

    Echte (beta) wetenschappers kijken neer op alfa studies, en gamma studies zien ze al helemaal niet als wetenschap.

    23 jaar
    28 dagen geleden
  • In alle hogere opleidingen die te maken hebben met economie en handel, technologie en engineering, wetenschappen, ontwerpen, architectuur, informatica en programmeren, aardrijkskunde, en aanverwanten, heb je behoorlijk veel wiskunde nodig. Immers, wiskunde is een soort taal die gebruikt wordt om de samenhang van de dingen in de natuur te beschrijven. Bijvoorbeeld zwaartekracht en luchtweerstand gebeuren niet "zomaar": nee, ze werken volgens exacte wiskundige formules. En dus moet je wiskunde kennen om die dingen te kunnen begrijpen en berekenen.

    Maar de kans bestaat dat in jouw school die wiskunde slecht gegeven wordt, dat men je niet het praktische doel en de logische samenhang en verbanden kan tonen. Dan wordt het inderdaad een stuk lastiger.

    Of de kans bestaat dat jij zelf ergens een belangrijk gat in je wiskunde-kennis hebt, waardoor je ergens op vastzit en al wat daarop bouwt, niet meer kan begrijpen. Dan moet je zoeken wat je precies niet begrijpt, en alles daarrond goed ophelderen, zodat je terug mee kan.

    Eens je de logica en samenhang echt "ziet", is wiskunde niet meer zo moeilijk. Dus zomaar klakkeloos van buiten leren, zonder inzicht, is vooral bij wiskunde, wetenschappen en technologie geen goed idee. Je moet het eerst begrijpen, echt "zien", en dan weet en onthoud je alles bijna vanzelf, want het zit logisch in elkaar.

    Dus ik snap je bekommernis wel, maar het zou een beetje zonde zijn om je toekomstkansen erg te beperken, omwille van een aantal onbegrepen dingen in wiskunde, vind ik.

    Probeer misschien eerst die onbegrippen in wiskunde te vinden en op te helderen. Leg in woorden uit wat elk van deze begrippen betekent (als je ze in de les al gezien hebt): sinus, cosinus, tangens, hoek, wortel, algebra, differentiaal, integraal, enz... (vul zelf de lijst verder aan). Je zou elk begrip vlot moeten kunnen uitleggen: wat het betekent, waarvoor het dient. En dat liefst op een manier zodat ook je oma het begrijpt, maar het toch nog technisch correct is. Maar helaas kan niet iedere leraar dat even goed aanbrengen.

    22 jaar
    29 dagen geleden
  • Vraag je af wat je liefst zou worden, later. Kijk wat je daarvoor als mogelijke opleiding(en) moet volgen en ga na of daarvoor wi nodig is

    18 jaar
    29 dagen geleden
  • Ik worstel ook met wiskunde maar blijkbaar heb je het voor de meeste studies niet echt nodig, behalve voor de alfa-studies. In andere richtingen krijg je nog statistiek maar niet echt meer wiskunde. Dus ook zonder rekenknobbel kin je leuke opleidingen en studies volgen.

    17 jaar
    29 dagen geleden
  • Veel opleidingen waar ik naar gekeken heb wel: biologie, economie, natuurkunde, scheikunde, geneeskunde. Maar als je meer richting de geesteswetenschappen zoekt (geschiedenis, filosofie, muziek, psychologie) dan nee, totaal niet.

    23 jaar
    29 dagen geleden
  • Opleidingen voor mensen die slecht zijn in wiskunde:

    > Taal en Communicatie: Taalkunde Journalistiek Communicatie Marketing
    > Cultuur en Maatschappij: Geschiedenis Politicologie Sociologie Kunstgeschiedenis
    > Economie en Bedrijfskunde: Bedrijfskunde Accountancy Marketing Human Resource Management
    > Kunst en Design: Grafische vormgeving Illustratie Modeontwerp Architectuur
    > Gezondheid en Welzijn: Verpleegkunde Social Work Logopedie Fysiotherapie

    Verder vind ik: De toelatingseisen voor de opleiding Facility Management zijn gewijzigd; met ingang van het studiejaar 2023-2024 zijn de vakken economie, M&O/BE, wiskunde A of wiskunde B niet meer vereist.

    Maar ook lees ik: De toelatingseisen voor de opleiding Facility Management zijn gewijzigd; met ingang van het studiejaar 2023-2024 zijn de vakken economie, M&O/BE, wiskunde A of wiskunde B niet meer vereist.

    Facility Management is zo iets als de huishouding doen in een bedrijfsgebouw.

    Verder vind ik: De top 10 makkelijkste HBO opleidingen op een rij

    Communicatie.
    Bedrijfskunde.
    Sportkunde.
    Event management.
    Informatica.
    Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)
    Social Work.
    Human Resource Management (HRM)

    Dat zijn allemaal resultaten van enkele minuten zoeken. Wiskunde laten vallen is wel een makkelijke weg, maar je beperkt je wel heel erg in je opleidingsmogelijkheden. Vraag je af waarom je wiskunde zo slecht gaat.
    Verder, informeer bij de decaan of de komende tijd op de open dagen van vervolgopleidingen.

    Manager wordt je overigens niet direct na het afstuderen. Zal je toch eerst wat praktijkervaring moeten opdoen en de juiste persoonlijkheid hebben. Datzelfde geldt voor marketing. Ben jij in staat mensen te overtuigen en heb jij de juiste commerciele instelling?

    Weglopen voor uitdagingen is overigens niet een goede eigenschap.

    23 jaar
    29 dagen geleden
  • In mijn reactie staan twee allinea's dubbel. Een had moeten zijn: Op het HBO zijn natuurkunde, scheikunde en wiskunde B standaard verplicht. Andere verplichte vakken kunnen afhangen van de opleiding.

    Van wat ik lees krijg ik de indruk dat die wiskunde een nogal rommelig iets is. Daar weer wel, daar weer niet, daar op een lager niveau, enzovoorts. Het beste dus, weten wat je wilt en dan informeren bij het opleidingsinstituut.

    23 jaar
    29 dagen geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
Vul minimaal 3 karakters in.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap