Skip to content
14 reacties
496 weergaves

Biologie of Aardrijkskunde?

Goede middag iedereen, ik heb een vraag: Ik moet voor de bovenbouw, ik zit op het vmbo, maar op mijn school doe je er 5 jaar over ipv 4 jaar. Ik zit in mijn laatste brugjaar, mijn school heeft een driejarige brugklas, dus dit jaar is mijn laatste brugjaar. Ik moet dus vakken gaan kiezen voor in de bovenbouw. Ik weet al welke vakken ik wil doen: Economie, Wiskunde, Duits, Geschiedenis, Tekenen. Tekenen ga ik als extra vak doen omdat ik naar de havo wil. Maar ik zit nu na te denken over welke vak ik als reservevak wil kiezen, want ik moet een reservevak kiezen voor als er één van de vakken die ik heb gekozen niet kan vanwege er al zo veel kinderen dat vak hebben gekozen, ik zit dus te twijfelen of ik nou biologie of aardrijkskunde moet kiezen. Want ik heb een 5,5 als gemiddelde cijfer voor Aardrijkskunde, en 5,9 voor biologie als gemiddelde cijfer. Aardrijkskunde vind ik niet heel erg leuk, en biologie, vind ik ook niet al te interessant. Ik heb al mijn mentor om advies gevraagd, alleen ze kon zelf geen advies geven, omdat ze het te lastig vond, om een oplossing te bedenken. Ik heb al mijn docenten om advies gevraagd, maar ik heb nog geen antwoord gehad, ik heb het ook via de mail gedaan. Maar wat denken jullie wat ik zou moeten doen? Met de vriendelijke groeten van M15.

15 jaar
16 dagen geleden

14 Reacties

  • J22 fijn dat jij het allemaal beter weet! Maar je snapt dat het er niet om gaat wat jij denkt en vindt he net zo min als dat het erom gaat wat ik denk en vind. En ook mooi dat jij schijnbaar weet hoe het allemaal werkt terwijl ik het zo toch echt voor elkaar gebokst heb en mensen zoals jij ervoor zorgen dat de juiste informatie niet bekend is. En zoals ik hierboven heb geschreven maakt het überhaupt allemaal niet meer uit tegenwoordig.

    M15 Goed dat je gaat kijken wat het beste bij je past, en overleg ook zeker met je ouders en/of een mentor of docent. Die kunnen je namelijk het beste ondersteunen in je keus

    21 jaar
    11 dagen geleden
  • En wat ik daarnaast trouwens net ook lees is dat er inmiddels een wet van kracht is waardoor je met een vmbo tl/gl diploma met extra vak sowieso toegelaten moet worden op de havo dus dat hele principe van welk vak alsnog niet van belang is. Echter als de ts een van deze vakken op de havo in haar pakket zou willen is het handig om daar nu ook examen in te doen. Maar ik gok er zo op dat als ze dat zou willen ze die keuze zelf al gemaakt had.

    21 jaar
    11 dagen geleden
  • J22, op mijn school kan je ook geen scheikunde kiezen, want dat geven ze ook niet als vak. maar ik zit er dus over na te denken om Aardrijkskunde te kiezen, omdat biologie vind ik best wel lastig, maar aardrijkskunde vind ik ook wel lastig. Maar als ik aardrijkskunde als reservevak ga kiezen, dan krijg ik les over 6 onderwerpen, maar 3 hoef ik maar te weten voor mijn eindexamen. Ik ga morgen ook de boeken van aardrijkskunde in de bovenbouw bekijken om te kijken of het wel iets is voor mij, aardrijkskunde.

    15 jaar
    11 dagen geleden
  • M21, ik ben ook van plan om Economie en Maatschappij te kiezen als profiel voor de havo, omdat Cultuur en Maatschappij, is wel een interessante profiel, maar ik heb toch meer interesse in Economie en Maatschappij, want dat geeft mij veel voordelen dan Cultuur en Maatschappij, denk ik.

    15 jaar
    11 dagen geleden
  • @M21: lijkt mij niet de ideale weg voor een 15-jarige. Op deze manier je havodiploma halen (de ‘sprokkelaarsregeling’) wordt soms door volwassenen gevolgd.

    Er zijn echt niet zoveel partijen die dit aanbieden: je komt dan bij duur privaat onderwijs terecht, bijvoorbeeld Luzac. En de vergoedingenpotjes van de overheid hiervoor, waar je het over had, zijn de afgelopen jaren al flink opgedroogd. Zou ik daarom dus zeker niet aanraden in dit geval 😒

    22 jaar
    11 dagen geleden
  • @J22 Moeilijk te vinden? Nee hoor. En heel duur is afhankelijk van wat je wil en of je de juiste potjes weet te vinden (want ja daar zijn potjes voor vanuit de overheid). Via onder andere deelcertificaten wanneer je dus al een diploma hebt kun je zo alsnog aan je profiel komen. Heb je helemaal geen diploma's zijn er ook totaalpakketten. Is het de makkelijkste weg? Nee. Is het daarmee onmogelijk? Ook zeker niet.

    21 jaar
    12 dagen geleden
  • @M21: Heel veel scholen bieden alleen de standaard profielen aan. Maatwerk waar jij het over hebt, is én heel moeilijk te vinden én heel duur.

    Verder zijn er genoeg hogescholen die alleen mensen aannemen voor een bepaalde opleiding, wanneer je een bepaald profiel hebt gekozen. Voor opleidingen als ‘eventmanagement’ vond ik zo snel geen beperkingen in acceptatie.

    22 jaar
    12 dagen geleden
  • @J22 Dat is geheel afhankelijk van hoe ze de havo wil doen. Zelfs zonder een dergelijk profiel kun je je havo en zelfs vwo diploma halen. Alleen is dat binnen de gebaande paden van het reguliere schoolsysteem waarschijnlijk een stuk moeilijker te behalen. Het feit dat je zonder een specifiek diploma geen verdere opleiding kan volgen in het voortgezet onderwijs is klinkklare onzin namelijk.

    21 jaar
    12 dagen geleden
  • @M21: Ze moet wel eerst een profiel kiezen op de havo om dat diploma te kunnen halen. Aangezien ze geen scheikunde heeft gekozen, vallen de profielen NT en NG al af. Voor beide profielen is scheikunde (NaSk 2) immers een verplicht profielvak.

    Voor zowel EM als CM is aardrijkskunde een van de mogelijk te kiezen vakken als profielkeuzevak, biologie niet. Als ze nu geen aardrijkskunde kiest als examenvak bij vmbo-t, kan ze deze dus ook niet voor de havo kiezen. Het enige andere profielkeuzevak binnen het profiel EM op de havo is dan Duits. Ze beperkt haar keuzemogelijkheden dus als ze nu niet voor aardrijkskunde kiest.

    @TS: dat betekent niet dat je straks op de havo ook daadwerkelijk aardrijkskunde moet kiezen. Je kan ook andere keuzes maken, al is dit bij het profiel EM dus beperkt tot Duits. Je maakt de mogelijke keuze dan alleen wel heel klein voor jezelf. Meer keuzemogelijkheden hebben, is altijd fijner. Daarom raad ik aan om nu wel degelijk aardrijkskunde te kiezen als examenvak ;)

    22 jaar
    13 dagen geleden
  • Dan zou ik kiezen voor hetgene wat het meeste kans van slagen heeft. Zover ik weet zijn beide vakken namelijk geen vereiste om daar toegang voor te krijgen. Succes met je keuze!

    21 jaar
    14 dagen geleden
  • M21, ik wil graag na de havo een HBO opleiding doen in Evenementen organiseren.
    Met de vriendelijke groeten van M15.

    15 jaar
    15 dagen geleden
  • Op mijn middelbare school kun je geen biologie kiezen met een EM- en CM-profiel, dat is het profiel dat je krijgt als je naar de havo gaat. Daarom is het heel belangrijk om vooraf zeker te weten dat je biologie met die profielen mag volgen. Voor biologie is het namelijk fijn om ook scheikundige kennis te hebben. Daarom kon het op mijn middelbare school alleen met een NT- en NG-profiel, want dan is het vak scheikunde verplicht.

    Waar je ook rekening mee moet houden, is als je biologie kiest, dat je een Binas- of ScienceData-boek moet kopen. De meeste scholen gebruiken Binas, maar het andere boek mag ook. Deze boeken zijn nodig voor de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde. Er is ook een sectie wiskunde in de Binas, maar helaas mag de Binas niet gebruikt worden voor wiskunde.

    Als je beide vakken even leuk of even saai vindt, zou ik je adviseren om aardrijkskunde te kiezen, want dat past iets beter bij jouw profiel. Ik heb overigens zelf nooit aardrijkskunde gehad, dus over de leerstof weet ik niet veel. Ik heb zelf namelijk een NT- en NG-profiel. Veel succes met je keuze!

    19 jaar
    16 dagen geleden
  • Verstandig om je te verdiepen in de profielen van de havo. Je hebt namelijk per profiel verplichte vakken. Die vakken moet je eerst op vmbo-t hebben afgerond, om later op havo te kunnen afronden.

    Afgaande op de vakken die je al gekozen hebt zijn de profielen ‘Economie & Maatschappij’ en ‘Cultuur & Maatschappij’ interessant. Groot voordeel van dit laatste profiel is dat je niet in wiskunde examen hoeft te doen. Veel mensen vinden dit een moeilijk vak 😉

    Je kan het beste voor aardrijkskunde gaan, dit is een profielvak binnen het profiel C&M op de havo, biologie niet.

    22 jaar
    16 dagen geleden
  • Weet je al wat je uiteindelijk wil gaan doen na de havo? Als je daar al een idee over hebt zou ik kijken welke van de 2 in die richting het beste past. Als het daar beide sowieso niet bij past zou ik kiezen voor hetgene wat jij het makkelijkst vindt.

    21 jaar
    16 dagen geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten