Toetsen stress
Goede middag, ik heb jullie hulp nodig, ik heb volgende week 5 toetsen, ik weet dat zijn veel toetsen.
Ik heb toetsen van Biologie, Aardrijkskunde, Geschiedenis, ICT ( Ik krijg toetsen voor ICT) en Engels.
Nou heb ik stress vanwege deze 5 toetsen.
Ik heb hierover overlegd met mijn mentor, ze sugesteerde dat ik de inhaaltoets van Aardrijkskunde ga verplaatsen, maar dan zou ik het op een dag volgende week maken, omdat ik krijg mijn 2de rapport voor de voorjaarsvakantie. Ik heb 3 toetsen volgende week vrijdag: Aardrijkskunde, Geschiedenis en ICT.
Kunnen jullie hiervoor tips aan mij geven over hoe ik dit moet aanpakken en hoe ik voor meerdere toetsen kan leren?
Dank voor jullie.
Met de vriendelijke groet Meid15
4 Reacties
-
Dag TS, Eerder adviseerde ik je om bij het studeren samenvattingen te maken op papier. Op de website scientias.nl las ik dit:
"Je onthoudt informatie écht beter als je met de hand schrijft. Nieuw onderzoek laat zien dat schrijven met de hand beter is voor het geheugen dan typen op een toetsenbord. Bij met de hand schrijven ontstaan er namelijk meer verbindingen tussen de hersengebieden die betrokken zijn bij leren en onthouden.
Dat concluderen onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology na hun studie waarin ze 36 studenten een lijst met woorden lieten zien die ze moesten overschrijven."
De rest kan je lezen op: scientias.nl/je-onthoudt-informatie-echt-beter-als-je-met-de-hand-schrijft/
Maak je vorderingen met de studie? Morgen de eerste toetsen? Succes!23 jaar10 maanden geleden -
Leren voor je toetsen begint al onder het jaar zelf: je moet eerst en vooral zorgen dat je alle terminologie en alle formules en omschrijvingen begrijpt. Als je een woord niet begrijpt, blijft dat een vraagteken in je hoofd. Je kan dat van buiten leren en de klanken nabootsen, maar dan nog is het een vraagteken.
Dus je moet onder het jaar zelf reeds alle termen en formules opzoeken en met je eigen woorden opnieuw formuleren, en actief leren gebruiken, tot je het echt 'ziet', als het ware.
Dus onder het jaar moet je bij twijfels uitleg vragen aan je leraars, en tips en definities tussen de lijnen in je boeken of cursussen schrijven. (Best in potlood in gedrukte boeken, zodat je het nog kan uitgommen.)
Zelfs als je dan die formule of exacte definitie vergeten zou zijn, kan je die altijd terugvinden door logisch denken, want je 'ziet' het concept of beeld in je hoofd. Dat is waarnaar je moet streven.
Vraag je tijdens de lessen ook altijd af: hoe kan ik dit gebruiken in mijn leven, om problemen op te lossen, of om meer inzicht te krijgen? Als je iets leert om het te kunnen gebruiken, leer je veel beter en makkelijker.
Vooral voor nuchtere wetenschappelijke vakken zoals wiskunde, fysica, chemie, biologie, aardrijkskunde, werkt dat heel goed.
Bij talen moet je de grammatica- en spellings-regels ook min-of-meer 'zien', maar dat is al lastiger, want daar zijn al veel uitzonderingen die je gewoon moet leren en oefenen.
Ik weet niet wat ICT bij jou inhoudt? Algemene info over computers, onderdelen, netwerken, en dergelijke? Of zelf programmeren? Daar moet je de functies van die toestellen en onderdelen goed begrijpen. En veel termen leren. Bij programmeren (vb. HTML om zelf een webpagina te maken) moet je de syntax van buiten leren. Er zit wel logica in, en je kan de structuren leren zien, maar het is toch ook veel van buiten leren. Tja.
En bij sommige andere vakken, zoals geschiedenis, waar weinig logica in zit (of waar die logica niet verteld wordt, want je hoort alleen de verdraaide uitleg en dikwijls leugens van de winnaars van oorlogen), moet je helaas bijna alles van buiten leren. Dus ik haalde in het middelbaar bijna altijd 90% of meer bij wetenschappen, maar met moeite 50% bij vakken waar je nonsens van buiten moest leren. Ik moet het echt hebben van het 'zien' van de samenhang van alles.
Wat ook helpt: samenvattingen maken met daarin de formules, definities, korte uitleg, schema's,... Als een soort overzichtelijke, korte referentie. Dit alles liefst in je eigen woorden, zodat je erover moet nadenken over hoe het formuleren.
Wat ook helpt tijdens het leren: doe alsof je het moet uitleggen aan iemand anders. Sommigen bij ons legden tijdens het studeren hun leerstof uit aan hun kat of hond, of aan hun knuffel.
Dat moet je eigenlijk al onder het jaar doen.
Met de examens is het dan eigenlijk vooral herhalen, alles opnieuw opfrissen, de grote samenhang zien, en dergelijke. Maar het begrip moet er op voorhand al zijn.
Behalve bij rotvakken die je stront van buiten moet leren als een papegaai: geschiedenis en zo... Daar blijft niets anders over dan dat in je geheugen proberen pompen.
Verder: goed gezond eten, extra vitaminen, genoeg slapen, geen alcohol of drugs, geen afleiding (behalve tijdens pauzes), geen telefoon, geen internet, geen ruzie maken,... Sommigen studeren graag met oordopjes of muziek om andere storende geluiden buiten te sluiten, maar dat werkt niet voor iedereen.
22 jaar10 maanden geleden -
Beste meid, Het geheim van succesvol studeren is planning en discipline. Bij dat laatste helpt wat J19 zegt, je telefoon uit schakelen. Je bent even niet bereikbaar. Zeker doen!
Je moet voor vijf vakken studeren en je hebt nog een aantal dagen/avonden om dat te doen. Je deelt je studiemomenten in door voor elk vak een avond of studieperiode te plannen. Het vak wat het laatst getoetst wordt daar begin je mee, dan de op een na laatste en zo voorts.(Last in, first out).
Tijdens het studeren maak je aantekeningen, daar kom ik zo op terug.
De avond voor de toets pak je de aantekeningen die je gemaakt hebt voor dat vak en ga je echt de informatie in je opnemen.
Hoe studeer je? Om te beginnen spreek je van tevoren met je zelf af dat je om zo laat gaat studeren, zolang als het nodig is. Aan die afspraak met jezelf moet jij je echt houden. Dat is die discipline.
Als ik naar de vakken kijk dan zal het vooral uit het hoofd leren zijn. Sommigen proberen dan hele teksten uit het boek uit het hoofd te leren, maar dat werkt natuurlijk niet. Om te beginnen is het te veel en je snapt er uiteindelijk geen barst van.
Lees aandachtig de stof die je moet kennen. Vraag je af waar het om gaat, wat de essentie is. Dat schrijf je op in je eigen woorden! Op papier. Geen letterlijke teksten uit het boek overschrijven! Kijk ook naar eventuele aantekeningen van tijdens de lessen. Dan weet je wat de docent belangrijk vindt.
Je moet het begrepen hebben en dan onthou je het. Als je het niet kan samenvatten dan heb je het niet begrepen en moet je er nog eens goed naar kijken.
De notities die je maakt, dat is wat je de avond voor de toets leert. Als je dat goed gedaan hebt dan heb je het boek niet meer nodig.
Sommige vakken zijn gewoon stampwerk. Als je woordjes moet leren, voor Engels bijvoorbeeld, dan bedek je de woorden die je moet kennen deels en steeds een stukje meer totdat je het kent.
De BBC ondertitelt alle programma's. Ook nieuws bijvoorbeeld op internet. Op de afstandbediening van de tv zit een knopje, sub of subt, en daar schakel je de ondertiteling mee in. Je kan kiezen uit teletext (grote lelijke letters) of digitale ondertiteling (kleinere mooiere letters). Op die manier hoor je de uitspraak en zie je hoe het geschreven wordt. Heel goede manier om Engels te leren.
Door die planning en door voor de toetsweek alles doorgenomen te hebben en samenvattingen te hebben gemaakt creeer je rust in je hoofd en dat geeft zelfvertrouwen. Succes!
23 jaar10 maanden geleden -
Ik studeer inmiddels en mijn gouden tip is: telefoon weg, en beginnen. Waar een wil is, is een weg. Pak dat boek voor je en begin direct, maakt niet uit wat je doet met de stof, als je er maar mee bezig bent.
19 jaar10 maanden geleden
Plaats een reactie
-
Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school
Heb je binnenkort een afspraak met de jeugdverpleegkundige op jouw school? Bekijk op YouTube het filmpje hierover.
Ga naar youtube.com over Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Schoolwerk plannen geeft je rust.
Hoe moet je plannen? Lees hier handige tips.
Ga naar jouwggd.nl over Schoolwerk plannen geeft je rust. -
Ik word van school gestuurd.
Wat nu? Lees hier meer over wat je kan verwachten.
Ga naar jouwggd.nl over Ik word van school gestuurd. -
Het gaat niet goed op school.
Wat te doen? Lees de tips van andere jongeren.
Ga naar jouwggd.nl over Het gaat niet goed op school.
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!