wanhopig en stressen
Lieve mensen, graag vraag ik om jullie advies. Ik zit nu op VWO 5. Ik heb tot het 4e jaar het altijd goed gehad. Echter sta ik nu voor de exacte vakken natuurkunde, scheikunde en biologie heel slecht. En het ligt niet aan het leren, want ik weet hoe hard ik ervoor geleerd heb, en dan krijg ik toch een 4.7…. Ik ben bang om te blijven zitten dit jaar. Is het niet beter om gewoon naar 5 HAVO te gaan? Ik ben bang dat ik er later spijt van krijg. Ik sta wel heel goed voor de vakken wiskunde, Nederlands, Engels, bijvoorbeeld op VWO. Wat moet ik doen?
3 Reacties
-
Ik ken het Nederlandse systeem niet, dus over wel of niet overschakelen, spreek ik mij niet uit.
Probeer je inzicht te verhogen in je slechte vakken. Het komt er op neer dat je enkele basisprincipes van het vak niet begrijpt. Dat kunnen basiswoorden zijn, basisconcepten, symbolen,... Het is niet het hele vak dat je niet begrijpt, nee, het zijn aparte, kleine, losse dingen. Waarop de rest gebouwd is. Dus vraag je af: in dit vak [vaknaam], welk woord of symbool begrijp ik niet? Of beter nog, laat iemand anders die vraag aan jou stellen.
Zoek de betekenis dan op, of laat ze je uitleggen, tot je een echt heel goed begrip hebt van dat ding, dat woord, dat symbool, of dat principe.
Van iedere vakterm, ieder symbool, moet je je afvragen: wat is de definitie en betekenis van dit [symbool, woord,...]? Als je niet direct de juiste betekenis weet, moet je het opzoeken. Ook als je twijfelt of te lang moet nadenken.
Zoek de betekenis van het woord op, maak er actief zinnen mee, schets op papier de betekenis ervan (voorwerpen, richtingen, posities, al dat soort dingen kan je schetsen), zoek op van welke latijnse of griekse of andere woorden die term afkomstig is.
Ik heb dat ook gedaan voor een aantal vakken. Dat is veel werk, lastig en ergerlijk. Soms zit je te sakkeren en te vloeken. Soms heb je zin om er de brui aan te geven. Soms zit je te geeuwen of suffen. Ik weet het, ik ben daar ook allemaal door gemoeten.
Maar eens je het begrijpt, krijg je een verhelderend gevoel, een aha-effect. Er gaat je een licht op. En je ziet meer en meer de samenhang van het vak, hoe alles werkt.
Je moet niet klakkeloos van buiten leren, maar echt "zien" hoe alles aan elkaar hangt. Net zoals je bij sport ook niet alles van buiten leert, maar je "ziet" het spel, je leest het spel. Dat moet je ook krijgen bij vakken zoals chemie, fysica, elektriciteit en elektronica, enz...
Er zijn natuurlijk dingen die je van buiten moet kennen: fysica formules zoals de wet van Ohm voor elektrische weerstand, symbolen van chemische elementen en formules, namen van lichaamsdelen, en al dat soort dingen. Maar je moet ze pas van buiten leren nadat je die verbanden erin ziet.
Bijvoorbeeld bij elektrische stroom (ik hoop dat je dat al geleerd hebt):
- Elektrische stroom zijn elektronen die doorheen metaal of een andere geleider vloeien. De atoomkernen blijven vast zitten, maar de elektronen glijden van het ene naar het andere atoom. Elektronen zijn elektrisch negatief geladen, dus die lading verplaatst zich door de geleider.
- Spanning = dat is hoe groot de druk is op die elektronen, met welke kracht ze vooruit geduwd worden. Symbool: U. Eenheid: Volt, V.
- Stroom = het debiet aan elektronen dat door een geleider vloeit, dus de totale hoeveelheid. Symbool: I. Eenheid Ampere, A.
- Elektrische weerstand = hoeveel hinder de stroom ondervindt als hij door een geleider of halfgeleider stroomt. Hoe meer hinder, hoe hoger de weerstand. Symbool: R; eenheid Ohm (hoefijzersymbool).
De formule voor weerstand is: R = U/I
In andere vorm geschreven: U = R*I, of: I = U/R
Eens je dat echt ziet, weet je die formule eigenlijk vanzelf: hoe groter de druk achter de elektronen (=spanning U), hoe groter het debiet zal zijn (stroom I) bij eenzelfde weerstand. Of ook: hoe groter de hindernis, dus hoe groter de weerstand, hoe kleiner de stroom zal zijn die er doorheen kan.
Zo moet je alle verbanden en concepten echt zien en begrijpen.
21 jaar2 jaren geleden -
Het ligt er helemaal aan wat je hierna wil gaan doen en hoeveel waarde je hecht aan een VWO-diploma. Ook een Havo-diploma is hartstikke mooi, maar daarmee kun je bijvoorbeeld niet rechtstreeks naar de universiteitt. Dat kan weer wel na het behalen van de propedeuse op het hbo, maar je weet natuurlijk ook nooit zeker of je die binnen een jaar haalt en of het hbo-onderwijs iets voor je is. Begin dus met nadenken over wat je hierna wil, wat je daarvoor nodig hebt, welke routes je kunt afleggen om daar te komen en wat de voor/nadelen van die routes zijn.
Dit is echt zoiets wat je eens met je mentor of schooldecaan zou kunnen bespreken en wat je dus niet in je eentje hoeft te doen. Wacht alleen niet te lang, want de tijd tikt natuurlijk wel door en dat is geen ramp als je een keuze hebt gemaakt, maar wel zonde als je door het uitstellen van het maken van een keuze tijd verliest.
23 jaar2 jaren geleden -
Kun je geen huiswerk-hulp of student-hulp inschakelen voor bijles? Misschien kan diegene het net anders uitleggen zodat je de vakken wel begrijpt en de toetsen goed kunt maken.
21 jaar2 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school
Heb je binnenkort een afspraak met de jeugdverpleegkundige op jouw school? Bekijk op YouTube het filmpje hierover.
Ga naar youtube.com over Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Schoolwerk plannen geeft je rust.
Hoe moet je plannen? Lees hier handige tips.
Ga naar jouwggd.nl over Schoolwerk plannen geeft je rust. -
Ik word van school gestuurd.
Wat nu? Lees hier meer over wat je kan verwachten.
Ga naar jouwggd.nl over Ik word van school gestuurd. -
Het gaat niet goed op school.
Wat te doen? Lees de tips van andere jongeren.
Ga naar jouwggd.nl over Het gaat niet goed op school.
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!