Wat moet ik doen?
Ik heb morgen een toets van biologie die gaat over voortplanting en seksualiteit en ook over een man en een vrouw en de puberteit enzo. Mijn vader wil vanavond met mij doornemenwat ik allemaal moet leren.Maar dat is bij dit onderwerp super ongemakkelijk. en ook om en hardop met hem over te praten. Wat moet ik doen?
10 Reacties
-
J23
ik heb niet voor mijn vader gekozen zoals je zei13 jaar3 jaren geleden -
Gefeliciteerd hoor! Zo is het allemaal toch nog meegevallen.
23 jaar3 jaren geleden -
Ik heb vandaag de toets gehad en hij ging wel goed en gelukkig heeft mijn vader het niet meer overhoord. ik kende het best goed dus het was niet echt nodig
13 jaar3 jaren geleden -
Beste meid, Het is jammer dat je ouders uit elkaar zijn. Ik begrijp dat jij voor je vader hebt gekozen maar er zijn dingen, meisjesdingen, die je toch liever met een meisje of vrouw zou willen bespreken.
Soms is het leven anders dan je graag zou willen, maar ik hoop dat het toch fijn voor jou is bij je vader. Je moeder zal je ook nog zien hoop ik maar. Het is je moeder en daar heb je er maar 1 van.
Succes met je toets. Het zal allemaal wel meevallen.23 jaar3 jaren geleden -
Dat kan een goede oefening zijn om:
(1) Je angsten te overwinnen en het onderwerp bespreekbaar te maken. Over dat soort dingen kunnen spreken, gaat later goed van pas komen bij de dokter of gynaecoloog. Een mentale blokkade is niet goed als je later ooit over problemen moet praten (vb. over je periode, of zwangerschap, of zo). Communicatie over zoiets moet je oefenen.
(2) Het is ook een goede oefening om de leerstof te herhalen en goed te leren formuleren. Als je het aan iemand anders moet uitleggen, in dit geval je vader, dan moet je het onderwerp goed overdenken, en goed kennen. Dus op die manier zie je heel snel op welke punten je het niet goed genoeg kent. Anders val je pas tijdens de toets door de mand, maar dan is het te laat.
Je vader is een vent met enige ervaring, anders was jij er niet geweest. Hij kan nuttige inzichten hebben. Je moet met hem natuurlijk geen praktijk-oefeningen gaan doen en geen doktertje gaan spelen. Maar over de theorie praten kan best, tenminste als je een goede relatie met hem hebt.
Indien je geen goede relatie met je vader zou hebben, doe die theorie-oefening dan met een vriendin of klasgenoot.
21 jaar3 jaren geleden -
Oké, de toets nog niet gehad. Maar, heeft je vader je nou wel het een en ander vertelt, in voorbereiding op die toets? Want ja, je moeder is blijkbaar uit beeld. Kan goed zijn dat je vader het als een soort plicht voelt om je te helpen, ook bij deze toets over dingen die de nodige schaamte met zich meebrengen. Ik ben dus wel heel benieuwd hoe je vader het er vanaf heeft gebracht, of hij je kon helpen met de voorbereiding en hoe jij je daarbij voelde. En natuurlijk lees ik graag hoe je toets verliep. En eigenlijk is het ook gewoon wel erg fijn als je niet alleen vertelt hoe het nú met je vader ging, of gaat, maar ook om eens van je te lezen hoe je er over zeg een maand, of nog wat langer, op terugkijkt.
19 jaar3 jaren geleden -
mijn ouders zijn gescheiden dus ik kan het niet met mijn moeder bespreken
de toets heb ik nog niet gehad13 jaar3 jaren geleden -
Wie weet, valt je vader je mee. Seks is nu eenmaal meer dan de daad, meer ook dan me-too. Het draait om er beiden zin in hebben. En hoe het dan feitelijk gaat, van nat worden tot likken, van masturberen tot penetratie, het hoort er allemaal bij. Zolang je vader zijn kleren maar aanhoud kon het best eens interessant zijn te horen hoe hij verkering kreeg met je moeder, en misschien is het niet eens zo gek om te horen dat ook je vader zo zijn onzekerheden heeft.
20 jaar3 jaren geleden -
Niet zo moeilijk over doen is gewoon leerstof en jij bent er ook zo op de wereld door gekomen
19 jaar3 jaren geleden -
Helpt jou vader je wel meer als je iets moet leren voor een toets of bij je huiswerk? Dan is het gewoon wat hij altijd doet en dan heb jij een hele fijne vader.
Als het speciaal om dit onderwerp gaat misschien dat hij het als een aanleiding ziet om met jou over dit soort zaken te praten. Voor jou zou het misschien makkelijker zijn als het je moeder was die jou met dit onderwerp helpt. Die is tenslotte ook een meisje van dertien geweest en weet dus hoe het voelt.
Voor ouders is het praten over dit soort dingen vaak ook moeilijk. Jouw vader denkt misschien dat het nodig is omdat jij op een leeftijd bent gekomen waarop je naar jongens gaat kijken en er van alles kan gebeuren. Daar moet jij op voorbereid zijn en hij wil vast dat jij weet dat jij met dat soort dingen bij hem terecht kan.
Het is wat ongemakkelijk, maar je ouders zijn ook door die fase gegaan en ze willen dat jouw pubertijd een fijne tijd wordt zonder problemen met het besef dat zij achter jou staan.
Je hebt het in je post over morgen. Is dat vandaag? Dan is het dus al achter de rug. Viel de toets mee?23 jaar3 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Slim en ontspannen leren in de brugklas
Begin de brugklastijd vol vertrouwen met de CJG-workshop Studieskills. Saai? Nee hoor, het is een workshop vol spel en plezier.
Ga naar cjghm.nl over Slim en ontspannen leren in de brugklas -
Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school
Heb je binnenkort een afspraak met de jeugdverpleegkundige op jouw school? Bekijk op YouTube het filmpje hierover.
Ga naar youtube.com over Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Schoolwerk plannen geeft je rust.
Hoe moet je plannen? Lees hier handige tips.
Ga naar jouwggd.nl over Schoolwerk plannen geeft je rust. -
Ik word van school gestuurd.
Wat nu? Lees hier meer over wat je kan verwachten.
Ga naar jouwggd.nl over Ik word van school gestuurd. -
Het gaat niet goed op school.
Wat te doen? Lees de tips van andere jongeren.
Ga naar jouwggd.nl over Het gaat niet goed op school.
Anoniem en gratis hulp of advies?
.png)
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
.jpg)
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!