Moeite met “d” of “dt”
Hé ik heb altijd moeite met bepaalde woorden die eindigen met een “d” of “dt” kan iemand mij daarmee helpen of zijn er trucjes voor. Dank je alvast
6 Reacties
-
Probeer hetzelfde woord in de verleden tijd:
- ik fietste ---> gefietst = met "t"
- ik speelde ---> gespeeld = met "d"
Als ik mij goed herinner is de regel: als de stam eindigt met een letter uit het woord "fokschip" of "kofschip", dan is het voltooid deelwoord met een "t", anders met een "d". Maar check het toch maar even...
In de tegenwoordige tijd is het met "t" erachter bij de 2e en 3e persoon: hij loopt, hij speelt, hij wordt (dus "dt", want de "d" stond er al).
Tip: koop een SIMPEL grammatica zakboekje, vb. "paspoort voor de grammatica" (of zoiets, ik heb het niet hier): daar vind je de regels eenvoudig uitgelegd. Geen dik duur boek, dat is zo ingewikkeld dat het moeilijker wordt inplaats van helder.
Het is goed dat je probeert je spelling en grammatica correct te doen: immers, taal dient om te kunnen communiceren met andere mensen. Als je teveel taalfouten maakt, dan komt je boodschap minder goed over, en word je minder goed begrepen. Hoe beter je taal, hoe beter je contact met andere mensen, en hoe minder misbegrippen.
18 jaar3 jaren geleden -
Neem een woord als lopen. Je weet dat het ik loop is, dus zonder t. Dus niet ik zwemt maar ik zwem. En dus ook ik word. Jij loopt dus jij wordt en ook hij wordt.
20 jaar3 jaren geleden -
Ga gewoon boeken lezen. Daar staat het goed in. Lees niet teveel het nieuws. Die kunnen niet goed schrijven vaak. Ook juist Nederlands taalgebruik is afwezig. Zowel spreken als schrijven.
16 jaar3 jaren geleden -
Ja geen idee probeer zinnen te lezen of te schrijven die dat bevatten En het kan met dyslexie te maken hebben Ik heb ook hele erge dyslexie en vroeger ging ik allemaal letters door elkaar halen d en b en heel veel andere letters
22 jaar3 jaren geleden -
Als je een werkwoord hebt zoals worden, dan is de stam word. Of er dan een t achter komt hangt af van het persoonlijk voornaamwoord. Als dat ik is dan komt er nooit een t achter de stam -> ik word. Is het jij of hij dan komt er een t achter, dus -> jij wordt en hij wordt. Echter, staat jij achter het werkwoord dan komt er geen t achter de stam, dus -> word jij?
Als het om de verleden tijd gaat dan komt er nooit een t achter de stam -> ik werd, jij werd, hij werd.22 jaar3 jaren geleden -
Wat mij heel erg heeft geholpen is als je twijfelt over een bepaald woord, dat woord te vervangen door een minder moeilijk woord om de schrijfwijze te checken.
Bijvoorbeeld het woord ‘lopen’ die in de basis geen d of t heeft. Komt er bij een vervoeging van dat woord een ‘t’ bij, dan doe je dat bij een woord met in de stam een ‘d’, zoals ‘worden’ ook. Bij ik loop komt er geen ‘t’ bij, dus bij ‘ik word’ ook niet. Bij ‘hij loopt’ komt er wel een ‘t’ bij, dus bij hij ‘wordt’ ook. Bij ‘jij loopt’ ook, dus ‘jij wordt’ ook, terwijl het bij ‘loop jij’ niet gebeurt en dus bij ‘word jij’ ook niet.
21 jaar3 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school
Heb je binnenkort een afspraak met de jeugdverpleegkundige op jouw school? Bekijk op YouTube het filmpje hierover.
Ga naar youtube.com over Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Schoolwerk plannen geeft je rust.
Hoe moet je plannen? Lees hier handige tips.
Ga naar jouwggd.nl over Schoolwerk plannen geeft je rust. -
Ik word van school gestuurd.
Wat nu? Lees hier meer over wat je kan verwachten.
Ga naar jouwggd.nl over Ik word van school gestuurd. -
Het gaat niet goed op school.
Wat te doen? Lees de tips van andere jongeren.
Ga naar jouwggd.nl over Het gaat niet goed op school.
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!