Skip to content
2 reacties
558 weergaves

Angst voor presentaties

Ik heb een enorme angst voor presentaties voor de klas. Ik ben altijd dood zenuwachtig wanneer ik moet presenteren waardoor ik mijn tekst vergeet. Vandaag moest ik in een groepje presenteren en was helemaal aan het shaken. Na 5 zinnen was ik mijn tekst compleet vergeten. Het was zo beschamend. Het was echt 20 seconden stil en iedereen staarde me aan terwijl ik probeerde mijn tekst te herinneren. Ik had de tekst echt goed uit m’n hoofd geleerd en kende alles, maar op het moment dat ik voor de klas moest staan vergat ik alles. Gelukkig was ik niet de enige die de tekst was vergeten. Een ander meisje uit m’n groepje vergat haar tekst ook, maar dan niet 20 SECONDEN lang. Ik heb echt het gevoel dat er iets mis met me is. Vroeger had ik namelijk nooit problemen met presenteren en met praten in de klas. Maar nu durf ik geeneens m’n vinger meer op te steken of vragen te stellen en weet eigenlijk niet eens waarom..? Wanneer ik de beurt krijg in een les, klap ik altijd dicht en wordt het heel awkward en vind dit dus erg vervelend. Kan ik hier iets tegen doen? Is er een manier dat ik minder zenuwachtig word of is er gewoon iets mis met mij? Groetjes, L.

14 jaar
4 jaren geleden

2 Reacties

  • Ja, ik snap je wel. Ik ben ook altijd zenuwachtig. Ik klap niet dicht, maar ik krijg wel hinderlijke lichaamsreacties zoals een misselijk en grieperig gevoel, terwijl ik zit te wachten op mijn beurt. Eens ik bezig ben, gaat het beter.

    Vanbuiten leren kan je best niet doen, dat gaat dikwijls mis. Je moet zorgen dat je je onderwerp goed kent. Schrijf alleen een paar keywoorden op een kaartje. En vertel dan gewoon over elk van die keywoorden. Dat lijstje dient enkel om de juiste volgorde aan te houden, en om geen belangrijke dingen te vergeten. Eens je het volgende keywoord leest, moet je daar uit jezelf iets over kunnen vertellen. Net zoals je tegen je vriendinnen vertelt als je op reis geweest bent. Of net als je hen uitleg geeft hoe een muziekinstrument werkt, of een computerprogramma.

    Ook belangrijk: spreek niet alleen tegen de personen op de eerste rij, want anders verstaat de rest je niet. Kijk naar de hoekpunten van de achterste muur van je klas. En spreek tegen die achtermuur. Dan verstaat iedereen je.

    Je moet ook de beelden van je verhaal in gedachten mee zenden, niet enkel de woorden. Als je zegt: "Wil je een kopje thee? Met suiker?" dan moet je die beelden van het kopje thee en de suiker mee in gedachten zenden naar die persoon. Je moet zorgen dat hij die aankrijgt. Dat maakt een heel groot verschil. En zo extraverteer je ook, en je hebt veel beter contact met je publiek, en ben je veel stabieler.

    Haal er ook foto's, tekeningen, filmpjes, of echte voorwerpen bij. Dan kan je daarnaar wijzen en zeggen: "Dit hier is een blablabla, en die werkt zo-en-zo". En dan ga je je lijstje met keywoorden af, en je legt van elk uit wat het is en hoe het werkt. Als het over een muziekinstrument zou gaan, dan moet je dat bijhebben en elk onderdeel ervan kunnen uitleggen. Zoiets.

    Een dagje op voorhand oefenen voor je vriendinnen, helpt ook veel, en vraag hun feedback.

    Daarentegen, als je een van buiten geleerde tekst probeert op te dreunen, dan introverteer je, en dan gaat het contact met je publiek verloren. En word je nog zenuwachtiger. Je begint te stotteren, je verliest je tekst, en dan wordt alles nog erger.

    Ik heb dit alles niet zelf uitgevonden, maar het geleerd van iemand die elke dag lezingen geeft, toen hij een cursus gaf hoe je het moet doen. Veel van geleerd.

    18 jaar
    4 jaren geleden
  • Het beste is om je tekst juist niet uit je hoofd te leren. Je moet wel de lijn van je verhaal in je hoofd hebben, maar de zinnen en woorden kies je pas op het moment van de presentatie. Stiltes laten vallen is helemaal niet erg. Je kunt die juist gebruiken om je verhaal te laten inwerken op je publiek. Jij kunt ondertussen nadenken over het vervolg van je verhaal. Dus je moet minder controle willen uitoefenen en het meer laten gebeuren. Relax!

    19 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Je kunt niet meer reageren. Deze discussie is op 23-02-2022 om 01:00 gesloten.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap