Iets doen met intresse voor Wetenschap
Hallo,
Ik ben nieuw op dit forum, dus weet niet zo goed waar ik deze vraag moet plaatsen. Maar ik ben dus erg geïnteresseerd in wetenschap. Nou weet ik bv niet 20 getalen achter pi of de formule om de aantrekkings kracht van zwaartekracht te berekenen, maar ik vind het gewoon leuk en interessant. Mijn docenten zeggen ook dat ik iets met wetenschap moet doen (zijn vooral docenten van exacte/beat vakken, ben daar erg goed in). Maar het punt is, ik wil graag nu verder leren over wetenschap, want ik weet nog niet wat ik later wil worden. ik wil eigenlijk zo veel mogelijk grofweg leren, zodat ik later betere keuzes kan maken op het gebied van studie. Nou is het probleem dat ik nergens iets van een cursus kan vinden (dit was ook al voor corona tijd) Ik hoop dat een van jullie mij kan helpen
9 Reacties
-
Schiet mij juist te binnen: in sommige steden en dorpen zijn er ook maker-centers (of hoe dat ook noemt, ik weet de juiste naam niet meer precies). Dat zijn plaatsen waar je technische dingen kan leren bouwen. Bijvoorbeeld 3D-printers, computers programmeren, 3D-ontwerpen, elektronische toestelletjes ontwerpen, knutselen, al dat soort dingen.
Dat is niet zozeer theorie, maar meer zelf doen.
Je bent best met beiden: de theorie goed kennen zodat je inzicht hebt over het hoe en waarom, en daarna met die theorie zelf echte dingen ontwerpen en bouwen. Dus theorie en praktijk, want beide versterken elkaar. Door te doen krijg je ook veel inzicht. En je onthoudt alles beter bij het studeren, omdat je weet waarvoor je studeert: om het zelf te kunnen gebruiken.
Zo leer je het meest, en het geeft het meeste voldoening, omdat je echt iets kan.
18 jaar4 jaren geleden -
Nogmaals bedankt allemaal. Dit heeft mij echt geholpen. Elke ander tip is altijd nog welkom, ook al weet ik nu al wel wat ik kan gaan doen.
13 jaar4 jaren geleden -
Beste jongen 13 (TS), je bent pas 13 en zult nog een lange weg moeten gaan voorst je de wetenschap in kunt. Mooi dat je het interessant vindt, maar om op 13 jarige leeftijd als onderzoeker aan de slag gaan is wel erg vroeg en ambitieus. Je kunt natuurlijk altijd wat ondernemen, sluit je aan bij een natuurorganisatie (doen vele onderzoeken vanuit amateuristische basis), bij verenigingen van de tweede wereld oorlog, wordt vrijwilliger bij een musea, amateur archeoloog of est dan ook, dan kun je een start maken met wat je wetenschappelijke carrière! Succes
18 jaar4 jaren geleden -
Wat jij zoekt is denkelijk "De jonge onderzoekers". Dat is voor kinderen en jongeren van vier tot achttien jaar. Ik geef je hier onder de doelstelling zoals die staat op hun website:
"De Jonge Onderzoekers Nijmegen heeft tot doel wetenschap en techniek toegankelijk te maken voor jongeren. Daarbij ligt de nadruk op het bevorderen van zelfwerkzaamheid met behulp van recreatieve, educatieve en cultureel-vormende elementen."
Het adres van de organisatie in Nijmegen is: https://www.tccn.info/
Dit gaat over Nijmegen, als voorbeeld, maar er zijn vestigingen in het hele land. Op Google kun je zoeken op: "Stichting De Jonge Onderzoekers", dan vind je een aantal adressen.
De eerste hit in Google geeft een overzicht met een kaartje en onderaan staat: Alles bekijken. Als je daar op klikt krijg je alle plaatsen in Nederland waar ze te vinden zijn, dus misschien ook wel bij jou in de buurt.
Ga daar maar eens naar toe dan kun je allerlei informatie vinden. Ik denk wel dat dit is wat jij zoekt. Ze zijn net weer open gegaan na de lockdown.
Veel succes en veel plezier!22 jaar4 jaren geleden -
Bedankt allemaal voor jullie tips! Dit heeft mij goed geholpen. Weet iemand misschien ook iets van een cursus ofzo, want ik wil toch graag iets onderzoek/ontwerpen (met alleen dingen leren kom je ook niet ver)
13 jaar4 jaren geleden -
Kom je wel eens in een bibliotheek (met echte boeken)? Vooral in grotere plaatsen is daar heel veel te vinden op allerlei gebied. Rotterdam en Den Haag bijvoorbeeld hebben geweldige bibliotheken. Je kunt daar rustig zitten en lezen en als je iets interessant vindt dan kun je het meenemen als je lid bent. T/m 16 jaar kun je gratis lid zijn.
Ga er eens naar toe en kijk eens rond. Je kunt er ook allerlei kranten en tijdschriften doorkijken. Internet is makkelijk en dat is in feite ook een soort bibliotheek, maar soms is een echt boek toch makkelijker, mooier en leuker om door te kijken en te lezen.22 jaar4 jaren geleden -
Op Youtube en andere sites vind je veel filmpjes over hoe wetenschappelijke principes werken, met praktische toepassingen ervan. Bijvoorbeeld automotoren, vliegtuigen en aerodynamica, elektriciteit, licht, geluid, andere fysica-principes, chemie, mechanische dingen, biochemie,... Die filmpjes geven niet altijd de basisprincipes (=de formules en wetten), maar wel de interessante toepassingen ervan. Daaruit kan je al heel veel leren. En dan kan je toch al zien welke toepassingen en vakgebieden jou het meeste interesseren. Eens je het nut ziet, krijg je veel meer interesse om ook de formules erachter te leren, dan is het geen saaie droge kost meer zonder doel.
Daarna kan je ofwel online cursussen gaan zoeken, ofwel oude schoolboeken, waarin ze die principes aanleren.
Wikipedia vind ik niet goed: daar smijten ze een hoop moeilijke woorden naar je kop, maar zonder uit te leggen wat die betekenen. Daarmee krijg je alleen maar misbegrippen en hoofdpijn. Je moet websites of boeken zoeken die alle moeilijke woorden en formules heel simpel uitleggen, zodat je de samenhang "ziet".
Je moet zorgen dat je al die wetenschappelijke basisprincipes zo goed begrijpt dat je het concept echt ziet in je gedachten. Nooit van buiten leren.
Alle vooruitgang die wij hebben, computers, internet, tv, gsm, auto's, huizen, vliegtuigen, ijskasten, elektriciteit, chemie, enz...., dat komt allemaal door wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers. Ook alle apparaten in ziekenhuizen.
Je leert bij wetenschappen en techniek ook om naar de realiteit te kijken, je moet wel, anders ga je genadeloos op je gezicht als jouw ontwerpen niet werken. Dat helpt ook om rationeel te leren denken en om je aan de waarheid te houden. Iets is waar als het werkt, het is niet waar als het niet werkt, simpel.
Dus ik vind wetenschappelijke- en ingenieursrichtingen echt wel de beste. Dus veel succes ermee.
18 jaar4 jaren geleden -
Hoi J13, Als je iets met wetenschap wil doen, moet je bijvoorbeeld Everyday Astronaut kijken, hij versimpelt complexe raket problemen en verder nog veel meer, heb veel van hem geleerd. En je mag in de 3e je profiel kiezen(als je in Nederland woont) kies dan lekker voor N & G joh, met in ieder geval scheikunde en natuurkunde, later vormt het idee wat je echt wil gaan doen!
16 jaar4 jaren geleden -
Beste jongen, Jij wilt iets met wetenschap doen. Dan denk ik dat jij wil weten hoe alles in elkaar zit en werkt, en dat je onderzoek wil doen. Dan moet je naar de universiteit. Om daar te komen moet je VWO doen, Atheneum of Gymnasium. Ik neem aan dat je op zo'n school zit.
Je bent vooral geinteresseerd in de beta vakken, dus straks kies je dan voor het profiel natuur en techniek. Eigenlijk denk ik dat jij dat allemaal al weet.
De vraag is wat ga je dan studeren? Het meest elementaire wat je kan studeren is theoretische natuurkunde. Dat is vooral wiskunde en computerwerk. Het gaat om hoe alles wat er is in elkaar zit op het meest elementaire niveau. Wat je waarneemt, wat je ziet, wat je voelt, het is allemaal een illusie die in je hersenen wordt gecreeerd. Hoe werkt dat? Hoe zit het allemaal in elkaar? Hoe dieper je gaat, hoe meer je ziet dat wat je waarneemt vooral niets is.
Het meest mysterieuze is de quantum theorie. Die leert dat materie eigenlijk niets meer is dan een pakketje energie. Daar is nog veel studie aan te doen en er zijn er maar weinig die er iets van begrijpen.
Wat meer concreet en wat minder theoretisch is de biotechnologie. Dan hou je je bezig met het meest elementaire op het gebied van leven. Cellen, processen die daar in plaats vinden, het DNA, hoe je daar mee kan manipuleren, virussen, erfelijkheid, dat soort dingen. Je gaat op zoek naar wat leven eigenlijk is. Je doet experimenten, je zit veel achter de microscoop. Je werkt in laboratoria.
Als je dat wat al te weinig concreet is dan kun je naar de universiteit in Wageningen gaan. Daar doet men onderzoek naar planten en dieren. Je onderzoekt hoe planten groeien, wat je er mee kan doen, hoe je ze beter kan maken door veredeling. Bij bananen bijvoorbeeld is een hele vervelende ziekte ontstaan. In Wageningen doet men daar onderzoek naar en kijkt of er betere bananen gekweekt kunnen worden die er resistent tegen zijn. Ook hier zit je veel in het laboratorium, maar je bent ook in kassen waar planten gekweekt worden en onderzoek en experimenten worden gedaan. Je werkt met dingen die je kan zien en beetpakken. Je gaat ook op reis voor onderzoeken.
In Delft heb je de Technische Botanische Tuin. Daar kijkt men wat je allemaal voor producten kan maken met planten. Dat is een meer praktische benadering.
Om opleidingen te zoeken en je keuze te maken kun je gaan naar https://www.studentum.nl/ Daar vind je een overzicht van alles wat mogelijk is in Nederland. Je kan natuurlijk ook naar het buitenland, maar maak eerst maar eens af waar je nu mee bezig bent.
Ik hoop dat je hier alvast wat aan hebt. Als je nog vragen hebt dan kom je maar terug. Succes!22 jaar4 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school
Heb je binnenkort een afspraak met de jeugdverpleegkundige op jouw school? Bekijk op YouTube het filmpje hierover.
Ga naar youtube.com over Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Schoolwerk plannen geeft je rust.
Hoe moet je plannen? Lees hier handige tips.
Ga naar jouwggd.nl over Schoolwerk plannen geeft je rust. -
Ik word van school gestuurd.
Wat nu? Lees hier meer over wat je kan verwachten.
Ga naar jouwggd.nl over Ik word van school gestuurd. -
Het gaat niet goed op school.
Wat te doen? Lees de tips van andere jongeren.
Ga naar jouwggd.nl over Het gaat niet goed op school.
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!