motivering boeken lezen
we hebben een project voor school over lezen. hoe motiveren jullie jezelf? hoe vaak lezen jullie? en wat zou lezen leuker maken?
4 Reacties
-
Hoi allen, hier ik terug (m18). Weet je, misschien is het ook een goed idee om uit te zoeken wat je vooral *niet* mag doen. Daarmee vermijd je alvast om mensen af te stoten.
Afknappers bij mij waren:
- Boeken van 50 jaar oud, omdat ze "geschreven waren door een Groot Auteur en dus Grote Literatuur waren". Vond ik nonsens.
- Boeken vol dure, moeilijke woorden en langdradige volzinnen, maar zonder verdere inhoud, of met saaie inhoud. Taal dient om denkbeelden en concepten aan elkaar door te kunnen geven. Maar dan moet je boek wel inhoud hebben, anders is er niets om door te geven. Lege, dure zinnen alleen dienen tot niets.
- Opgelegde onderwerpen die je verplicht boeiend moest vinden.
- Nadien wekenlange boekbesprekingen in de klas, tot je er horendul van werd. Of erger nog: er een voordracht over moeten houden voor de klas, en moeten doen alsof je het interessant vond.
- Diepgaande psychologische analyses van elke zin in het boek. "Wat is de betekenis van die uitspraak van personage X onderaan pagina 137? Wat bedoelt de auteur ermee? Wat zit er dieper achter?" Tja, wat er in werkelijkheid achter zit is waarschijnlijk alleen dit: (1) de auteur heeft een boeiend verhaal verzonnen in zijn hoofd en hij wil dat graag vertellen; (2) hij vond dat een goede vertelvorm, en hij dacht dat die zin wel zou overkomen bij zijn publiek; en (3) hij moet inkomen hebben, dus hij moet boeken schrijven om te overleven. Maar als je dat schrijft op je examen, krijg je gegarandeerd problemen. :-)
Met deze dingen maak je ontluikende interesses meteen kapot bij mij.
Beter lijkt mij:
- Stel een aantal goede boeken voor over diverse onderwerpen.
- Ook avonturenverhalen, detectieves, romantische verhalen, misschien documentaires,...
- Geef een korte omschrijving van elk, zonder de plot te verklappen. Geef aan of en hoeveel geweld, horror, romantiek, enz... erin voorkomt, zoals bij films.
- Zeg evtl. waar ze bij de lezing op kunnen letten.
- En laat de lezers verder met rust, laat ze genieten van het boek.
- Of sta hen toe het boek slecht te vinden, dat mag ook.
- En zever er verder niet teveel over. De interpretatie en beleving zijn iets persoonlijks. Je kan die niet opleggen.
- Als lesgever eerlijk zeggen waar je zelf enthousiast over bent, en waarover niet, niet faken.
- Vrijblijvend uitnodiging, niet dwingen.
Dat zou bij mij het beste werken, denk ik.
18 jaar4 jaren geleden -
Meisje 18 doe niet zo moeilijk. Het is algemeen bekend dat jongeren moeilijk aan het lezen te krijgen zijn en voornamelijk op hun mobiel lopen te kijken. In het algemeen is het Nederlands van mensen die hier een bericht plaatsen wel oke, maar zo af en toe vraag je je wel eens af hoe iemand zijn diploma gekregen heeft.
Op school wil men de leerlingen wat meer bijbrengen dan alleen maar rekenen, lezen en schrijven. Het is gewoon een kwestie van opgroeien tot een veelzijdig mens met een brede belangstelling.
Aan jouw reactie is wel te merken trouwens dat lezen en taal niet echt jouw liefhebberij is, het barst van de fouten en dat is jammer. Iemand die geen fatsoenlijk stukje kan schrijven wordt niet echt serieus genomen.
Aan TS: Er zijn verschillende soorten boeken. Boeken die je leest als ontspanning, thrillers bijvoorbeeld, en literaire boeken. Bij literaire boeken gaat het om de psychologische ontwikkeling van de personen in dat boek. Een voorbeeld zijn de boeken van Haruki Murakami. Dat zijn boeken waar het om de liefde gaat maar er gebeuren allerlei hele vreemde dingen in zijn boeken. Als je zijn boeken leest ga je meeleven met de hoofdpersoon en nieuwsgierig zijn naar hoe het afloopt. Jouw leraar zal het heel leuk vinden als jij zo'n boek gaat lezen al is het misschien iets aan de moeilijke kant.
Een ander voorbeeld zijn de boeken van Robert van Gulik over rechter Tie. Dat speelt in het oude China en gaat over een rechter die ook detective is en misdaden onderzoek. Het is heel interessant om te lezen hoe het in die tijd in dat land er aan toe ging.
Een kort literair boek is Het leven van Pi van Yann Martel. Dat gaat over een Indiase jongen die met zijn ouders en de dieren van hun dierentuin op weg gaat naar Amerika. Helaas vergaat het schip en overleeft alleen Pi met een tijger, samen in een reddingsboot. Hij beleeft allerlei vreemde avonturen en strandt uiteindelijk in Mexico. De vraag in dat boek is: Was er een echte tijger of vocht Pi tegen zijn eenzaamheid en om te overleven.
Dan zijn er de ontspannende boeken. Die kunnen romantisch zijn. Voor meisjes heb je de zogenaamde chicklits. Ook vaak romantisch zijn de coming of age boeken, geschreven voor en over opgroeiende jongeren. Sommige zullen er mee door kunnen voor je leraar, andere weer niet.
Er zijn ook spannende boeken, de thrillers. Als voorbeeld de boeken van Lee Child over Jack Reacher. Een door Amerika rondzwervende ex-militaire politieman die overal onrecht bestrijdt en het kwaad uitroeit. Hij is een gewelddadige bruut voor wie geldt: Met geweld gaat alles.
Die zal niet bij je leraar in de smaak vallen (al leest hij ze zelf ook), maar die boeken zijn heel spannend.
Er is nog veel meer natuurlijk, maar dit schiet mij zo te binnen.
Waarom lees je boeken? Omdat het leuk is, omdat het spannend is, omdat je er heel veel van leert over hoe mensen zijn, hoe het er aan toegaat in kringen waar jij niet komt, omdat je goed leert schrijven.
Misschien zeg je, ik kijk wel naar de film. Fout, de boeken zijn altijd beter dan de films die ze er van maken.
Voor mij hoef je niet te lezen, je kan ook in je bubbeltje blijven zitten. Doe het wel. Vergroot je wereld, ga op reis en leer andere mensen kennen, leer begrijpen en meevoelen, leer andere landen en gebruiken kennen, beleef avonturen, met een boek. Geef jezelf een bredere horizon en een rijkere geest. Als je leest heb je overal verstand van.
Iemand die niet leest heeft een saai en onbenullig leven. Zo is het gewoon.22 jaar4 jaren geleden -
Ja, dat klopt wat meisje18 schrijft. Het domste wat je kan doen is mensen dwingen om te lezen. Dat werkt idd averechts. Dan ga je idd alleen nog handleidingen lezen omdat je niet anders kan, wil je weten hoe iets werkt. Mensen aan het lezen brengen is de taak van een goede leraar Nederlands. Of Engels of Duits of zelfs Latijn, maakt niet uit. Nochtans is er zoveel leesplezier. Ik lees elke avond voor aan ons zoontje. De eeuwige klassiekers van Nijntje enzo. Waar al generaties mee opgegroeid zijn. Dan kraait ie van plezier. Zelfs onze hond luistert dan gebiologeerd mee hoewel die konijnen haat. En wanneer het voor mijn schatje en ik bedtijd is, lees ik haar voor uit het pikantere genre. Jan Cremer, Harold Robbins, Jan Wolkers, Heere Heeresma. Straks weer een hoofdstuk uit Xaviera Dhollanders 'Happy Hooker'. En daarna brengen we in de praktijk wat we gelezen hebben. Echt, lezen is zoveel meer dan een boek openslaan. Nog 1 tip voor wie papieren boeken niet ziet zitten. Download E-books. Keuze te over. Schitterende, spannende, ontroerende boeken zomaar overal op je telefoon. Fuck die baggermuziek in je pods. Ben je nog niet toe aan een papieren boek? dan zijn E-books ideaal om te starten. De rest komt nadien vanzelf.
23 jaar4 jaren geleden -
Ik vind die opdracht een beetje bizar?
Ik bedoel, je leest toch gewoon wanneer je iets te weten wilt komen? Wat is er gebeurd? Of hoe zit iets in elkaar? Of een handleiding hoe je iets moet gebruiken? Of als je je gewoon maar wilt ontspannen, of wilt genieten van een avonturenboek, of whatever?
Die opdracht komt een beetje wereldvreemd over alsof je mensen moet proberen motiveren om te lezen onder dwang, alsof het een verplichte lastig werkje is. "Gaan we er met de zweep of matrak op kloppen? Of gaan we ze een snoepje geven na ieder paragraaf, zoals bij de hond?" Dat lijken mij niet de beste methodes. Gaat een averrechts effect hebben, denk ik.
Je mag mijn argumenten hergebruiken in je opdracht. Ik ben pro recyclage, ook van argumenten en inzichten. :-)
18 jaar4 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school
Heb je binnenkort een afspraak met de jeugdverpleegkundige op jouw school? Bekijk op YouTube het filmpje hierover.
Ga naar youtube.com over Gesprek met de jeugdverpleegkundige op school -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Schoolwerk plannen geeft je rust.
Hoe moet je plannen? Lees hier handige tips.
Ga naar jouwggd.nl over Schoolwerk plannen geeft je rust. -
Ik word van school gestuurd.
Wat nu? Lees hier meer over wat je kan verwachten.
Ga naar jouwggd.nl over Ik word van school gestuurd. -
Het gaat niet goed op school.
Wat te doen? Lees de tips van andere jongeren.
Ga naar jouwggd.nl over Het gaat niet goed op school.
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!