Skip to content
9 reacties
1201 weergaves

een goede docent

Hallo,
Ik doe een docentenopleiding op het HBO en doe een onderzoek naar wat een goede docent is. Zouden jullie voor mij kunnen aangeven wat een goede docent inhoud? Welk gedrag van de docent vind je fijn? Wat zijn goede eigenschappen van de docent? Bedenk ook welke eigenschappen van een docent je niet fijn vind. Waarom vind je dit niet fijn? Ik zou het erg waarderen als jullie reageren zodat ik een goed onderzoek kan doen.

Groetjes

18 jaar
4 jaren geleden

9 Reacties

  • Ik vond docenten chill die zich in mij konden verplaatsen en op mijn niveau konden uitleggen wat ik niet snapte. Dus niet heel snel pratend met allemaal begrippen die ik niet snap, maar juist heel geduldig en dan voelde het alsof ik vragen kon blijven stellen en dat dat niet erg was. Zeg maar een docent waarvan je weet dat hij dezelfde stof wel 200 keer opnieuw zou willen uitleggen als dat een leerling dat echt nodig zou hebben (maar sommige leerlingen zijn wel erg lui en die moet je gewoon een schop onder de kont geven: die verdienen niet 200 keer uitleg als ze zelf nog niet eens hun boek opengeslagen hebben). Verder vond ik het ook fijn als een docent open-minded was. Dat je wist dat je alle fouten mocht maken en dan nog niet veroordeelt zou worden. En dat je wist dat de docent je echt probeerde te helpen en niet probeert een gesprek of vraag zo snel mogelijk te beëindigen. Dat de docent echt de tijd neemt voor zijn leerlingen.

    19 jaar
    4 jaren geleden
  • Een goede docent is niet iets wat je zomaar kunt zeggen. Volgens ons ministerie is een goede docent iemand, die op een prettige manier zoveel mogelijk uit de leerlingen haalt. Een onderdeel daarvan is de Cito. Scholen willen wat anders, maar de minister is de baas. Ministers en hun prutswerk zorgen ervoor, dat we afgerekend worden op een totaal verkeerde manier.....maar ja....Ik vind een goede docent iemand, die mentale hardheid aanleert aan kinderen, die vanuit eigen motivatie het beste uit zichzelf halen op cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Leraren, die meer doen, dan ze moeten doen om met de leerling doelen te bereiken.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Hallo,

    Ik ben de TS. Ik heb deze post wat tijd gegeven om wat reacties te krijgen. Ik ben tevreden over de kwaliteit van de reacties. Hier kan ik zeker iets mee! Ik wil graag iedereen bedanken die een reactie geplaats heeft.

    Groetjes

    18 jaar
    4 jaren geleden
  • Wow M 22. Dit is zo ontzettend mooi en doordacht wat je schrijft. Het klopt allemaal zo Ik word hier stil van. Kippenvel. Wat kunnen meiden tot veel intelligentere reacties schrijven dan jongens.

    19 jaar
    4 jaren geleden
  • Een goeie docent moet makkelijk contact hebben met de klas, gezellig met de klas kunnen praten. Een beetje kletsen en je toch nog wat leren. Niet al te streng en niet veel huiswerk. Een beetje als mentor of vriend /vriendin voelen. Het hangt ook enorm van het vak dat je geeft af of je een geliefde docent bent ;)

    13 jaar
    4 jaren geleden
  • Een goede docent (m/v) moet zijn vak kennen, en het kunnen uitleggen op een begrijpelijke manier, in eenvoudige woorden.

    Hij moet je de dingen en de verbanden kunnen laten "zien", zodat je een echt aha-gevoel krijgt, en er een nieuwe wereld opengaat.

    Zeker bij lessen zoals fysica, chemie, elektriciteit, wiskunde,...: zodat je plots inziet: wow, dat is iets dat ik echt kan gebruiken, daar kan ik zelf vanalles mee bouwen.

    Hij moet ook direct merken als je iets niet begrepen hebt, en dat onbegrip kunnen vinden en ophelderen. Zodat je weer dat aha-gevoel hebt. Hij moet nieuwe vaktermen simpel kunnen uitleggen en omschrijven, zodat je een goed visueel beeld hebt van de betekenis.

    Heeft een super cursus, heel duidelijk en volledig, die later ook als referentie kan dienen.

    De uitleg moet rechtlijnig, in begrijpelijke stappen, mooi overzichtelijk en gestructureerd. Helder ingedeeld in hoofdstukken. Geen eindeloze woordenbrij zonder structuur.

    Hij moet je de hoofdzaken en bijzaken leren onderscheiden.

    Hij moet je aanmoedigen om in de praktijk te oefenen: bijvoorbeeld een taal zelf spreken, ook als je fouten maakt. Of zelf fysica of chemie proeven doen, zelf dingen maken.

    Op het einde moet je alles wat je geleerd hebt, zelf kunnen gebruik. Bijvoorbeeld zelf kunnen autorijden, zelf kunnen dansen, zelf vlot een taal kunnen spreken, zelf iets kunnen ontwerpen.

    Ik vind: alleen actieve kennis (=zelf dingen kunnen doen) is echte kennis. Passieve kennis (=kunnen herkennen dat anderen iets kunnen, maar zelf langs de kant moeten blijven staan) is geen kennis. Dat is hoogstens het eerste opstapje. Klakkeloos van buiten leren, is niet eens dat.

    Dus je docent moet je eerst alles leren begrijpen, tot je echt inzicht hebt, en je het dan leren gebruiken tot je het zelf vlot kan. Hij moet willen dat jij beter wordt dan hij zelf.

    Bij kunstvakken, zoals tekenen, ontwerpen, schilderen,...: de docent moet je alle technieken bijbrengen, hoe je iets moet of kan doen. Maar hij moet je daarna toelaten om je eigen creatieve ontwerpen te maken, naar jouw smaak. Dus hij moet beoordelen op hoe goed je de technieken kent, maar hij mag je niet veroordelen als je een andere smaak hebt dan hij.

    En hij moet orde en rust kunnen houden in de klas, en een goede sfeer. Dus hij moet krapuul er direct uitgooien. En hen daarna terug toelaten en vergeven en helpen, als ze beloven mee te werken en hun best te doen.

    Geen vriendjes, geen febbekakjes, geen racisme, geen discriminatie,...

    Is stabiel en goed gehumeurd.

    Dus hij moet een supermens zijn... Ik heb er enkele gehad die dit alles redelijk konden, maar niet veel. Ik zou het ook niet kunnen.


    Je moet ook opsommen wat een slechte docent doet:
    - kent zijn vak niet
    - kan het niet uitleggen
    - gebruikt te moeilijke woorden
    - geeft geen inzicht, geen aha-gevoel
    - is onduidelijk, of onverstaanbaar
    - schrijft onleesbaar
    - heeft geen cursus
    - springt van de hak op de tak, chaotisch
    - veegt formules op het bord halfweg af, om ze aan te passen, zodat je dat niet kan overschrijven
    - straft vragen om uitleg, inplaats van ze aan te moedigen
    - laat je van buiten leren, inplaats van begrijpen
    - laat je niet met het vak werken en praktijk doen
    - straft je als je een andere smaak hebt dan hij
    - doet uit de hoogte, of is grof
    - heeft vriendjes, trekt sommigen voor, discrimineert,...

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Even een correctie in de voorlaatste allinea: "ik kan mij voorstellen dat elke docent 100% hier aan voldoet." moet natuurlijk zijn: "ik kan mij voorstellen dat NIET elke docent hier 100% aan voldoet."

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Beste TS, er zijn weinig reacties, maar gelukkig heb ik er wel wat verstand van.

    Van een goede docent mag je in de eerste plaats verwachten dat hij/zij deskundig is in zijn vakgebied, maar dat ligt nog al voor de hand.
    De docent moet de didactische vaardigheden hebben om de kennis over te brengen naar zijn/haar leerlingen.
    De docent moet overwicht hebben in het klaslokaal en het respect van de leerlingen.
    De docent moet sympathie hebben voor zijn/haar leerlingen en belangstelling voor persoonlijke zaken als dat aan de orde komt of wanneer een leerling persoonlijke problemen lijkt te hebben.
    De docent heeft een opvoedende taak en dient in zijn gedrag een voorbeeld te zijn voor de leerlingen.
    De docent dient in de gaten te hebben of er vervelende dingen gebeuren zoals pesten en dan corrigerend optreden.
    Als leerlingen anderszins uit de toon vallen, bijvoorbeeld door hele slechte resultaten of teruggetrokken gedrag, dan dient hij/zij eens te proberen contact te maken om te zien wat er aan de hand is en eventueel door te verwijzen of te adviseren.

    Naar mijn mening zijn dat de belangrijkste kwaliteiten die een docent dient te hebben. Een docent moet wel een goede relatie hebben met de leerlingen, maar niet proberen vriendjes met ze te zijn. Dan verliest de docent het respect van de leerlingen. Een docent moet ook op de juiste manier reageren als leerlingen al te warme gevoelens voor hem/haar krijgen, al kan de verleiding nog zo groot zijn. De docent dient altijd zich professioneel op te stellen en op gepaste afstand te blijven van de leerlingen. Wel met warmte, maar geen klefheid.

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Het is een hele lijst en ik kan mij voorstellen dat elke docent 100% hier aan voldoet. Bij "Seks tegen je zin" bijvoorbeeld staat het verhaal van een meisje dat de verkeerde leraar heeft getroffen. Iemand die de school uitgetrapt had moeten worden, inclusief de directie die hem dekte. (Seksuele intimidatie/misbruik therapie helpt niet bij mij)

    Of dit precies is wat je wilde weet ik niet, maar ik denk dat als een docent aan al die voorwaarden voldoet dat hij/zij dan door de leerlingen wordt gewaardeerd. Succes met je onderzoek!

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik vind het fijn als een docent goed en duidelijk uitleg geeft, eventueel ook verduidelijken met een filmpje of met een presentatie. Ik vind het ook fijn als een docent in een chronologische volgorde les geeft (dus niet ineens van hoofdstuk 3 naar hoofdstuk 8 gaan bijvoorbeeld) Ook vind ik het fijn als een docent je een compliment geeft voor bijvoorbeeld een goed cijfer (hoor je nooit meer helaas, ze komen wel bij je aankloppen als je een slecht cijfer haalt: ‘het cijfer valt me een beetje tegen van je...’ like, shut up!)

    17 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Je kunt niet meer reageren. Deze discussie is op 23-12-2021 om 01:00 gesloten.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap