Microfoon opeten
Ik zit sinds kort in een bandje waar ik gitaal speel en de leadzanger ben. Zingen is nieuw voor me en daarom kijk ik hoe anderen het doen. Nu zie ik veel zangers en zangeressen helemaal met hun lippen tegen de microfoon aangedrukt. Waarom doen ze dat en moet ik dat ook doen?
10 Reacties
-
Zag dat mn bericht niet helemaal duidelijk is van hierboven. Bij dit soort boxen bedoelde ik hoornluidsprekers waar mn stem doorheen kwam :)
15 jaar8 jaren geleden -
Ja lekker he jongen van 16 :). Ik heb ook een sm58. Lekkere microfoon is dat! Ik heb er al door verschillende boxen mee gezongen en mn stem komt er gewoon elke keer heel lekker uit. Ik mocht van t weekend optreden op een toernooi bij mij op de voetbal club. Daar kwam onze muziek en mijn stem behalve door gewone luidsprekers ook door dit soort boxen ??. Dat komt je muziek en je stem opeens overal. Erg cool ook maar wel wat blikkeriger. Heb jij door dat soort luidsprekers ook gezongen?
15 jaar8 jaren geleden -
Haha, dat herken in helemaal TS. Ik vond een microfoon in het begin ook eng. Ik was 12 denk ik en dan is t best bizar jezelf zo door de boxen te horen. Nu vind ik het echt supercool om te zingen en mn stem zo hard mogelijk door de boxen te knallen 😆. Je raakt daar wel aan verslaafd is mijn idee en ik wil dat gewoon zo vaak als het kan doen. Welke microfoon gebruik je trouwens? Ik gebruik altijd een sm58 van Shure.
16 jaar8 jaren geleden -
@jongen 16: de eerste keer een microfoon gebruiken was best gek inderdaad. Het is echt heel raar je stem zo hard door de boxen te horen. Maar nu ik eraan gewend ben vind ik het erg vet. Voor hoe meer mensen ik optreed en hoe harder onze muziek en mn stem door de boxen komt hoe cooler het is! Hoe meer boxen hoe beter ;)
15 jaar8 jaren geleden -
@TS: cool dat je zingt in een bandje! Dat doe ik ook. Vond je het in het begin niet eng om in een microfoon te zingen en je stem heel hard door de luidsprekers versterkt te horen?
16 jaar8 jaren geleden -
Dat is een goeie tip, jongen van 16. Ik heb zo geoefend en je houdt je microfoon inderdaad automatisch recht voor je mond. Mn stem komt nu beter door de luidsprekers zeggen m'n bandleden en het staat nog vet ook :)
15 jaar8 jaren geleden -
Ja TS, 'opeten' van je microfoon is idd het beste. Nog een tip: hou je microfoon recht voor je mond, dan komt je stem het beste in je microfoon en daarmee uit de luidsprekers. Ik hou altijd mijn pink onder m'n microfoon, dan komt hij vanzelf recht voor je mond uit en zing je er het beste in.
16 jaar8 jaren geleden -
Dank jullie voor de reacties! Ik heb bij het oefenen wat geëxperimenteerd hoe m'n stem het beste versterkt wordt door de boxen als ik op verschillende manieren in de microfoon zing en wat we het mooiste vinden als bandje hoe mn stem klinkt. We maken best veel herrie, dus kan mn microfoon idd niet te hard staan tegen feedback. Het blijkt dus dat ik mn microfoon ook zo goed als moet opeten om mn stem goed uit de boxen te krijgen :).
15 jaar8 jaren geleden -
Probleem is ook:
Als je verder van de microfoon af zit met je mond moet het volume van de microfoon hoger gezet worden om hetzelfde effect te krijgen.
Wat is nu het probleem bij een beetje rockband: de speakers staan ZO G**SGRUWELIJK HARD dat het lawaai van de speakers (de muziek met je stem), zelfs als ze van de mic zijn afgewend, weer in de microfoon komt. Wat gebeurt er met geluid dat in de microfoon komt? Dat wordt afgespeeld door de speakers. Wat gebeurt er met het geluid van de speakers? Dat komt in de microfoon. En dat gaat weer naar de speakers. etcd. etc. etc.. Wat je dan krijgt is een zogenaamde feedback loop. Dat heb je denk ik wel eens gehoord: een gruwelijk hoge scherpe harde pieptoon. Of een echo van je eigen stem tijdens een telefoongesprek als iemand anders hem op de luidspreker heeft staan. Jouw stem gaat in de telefoon, komt er daar uit de speaker, gaat terug zijn telefoon in en komt weer bij jou. Alleen dat duurt wat langer door de telefoonverbinding. Maar die hoge piep is technisch ook echo, maar dan hééél snel achter elkaar.
Dus in het kort: als je je microfoon harder moet zetten dan "Heel Zachtjes" om je stem te horen door de boxen omdat je er ver vanaf staat, komt ook het geluid van de speakers erin en krijg je ongewenste geluidseffecten.
Je speelt dus gitaar en zingt. Dat klinkt als een rockband. Ik zou je daarom willen adviseren ook gewoon lekker met je mond tegen de microfoon te zingen om het probleem van hierboven te vermijden.
Daarbij is het natuurlijk cult geworden om je microfoon half op te eten tijdens een concert. Het is ook gewoon een mode-dingetje! :) Je komt er dus ook gewoon cool mee over18 jaar8 jaren geleden -
Bij mezelf geeft het een soort gevoel van "veilig".
Hetzelfde als je microfoonstandaard vasthouden met de mic los in je hand.
Eigenlijk raak ik net met het puntje van mijn lippen de microfoonkop aan. Ik vreet dat ding niet op zoals je soms wel ziet. Probleem is, ik speel elektrische gitaar en als de boel niet goed geaard is kan je een schok krijgen haha…
Het ligt er trouwens ook aan welke microfoon je hebt of je dit kunt, of moet doen. Bij sommige mics moet je er zo inzingen omdat je stem anders niet goed door de boxen wordt versterkt.17 jaar8 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Ga naar digitalebalans.nl over Ben jij digitaal in balans? -
Snus: durf nee te zeggen
Snus, ken jij het? De politie hoort jongeren steeds vaker vertellen hoe ze de snus (zuigtabak) vaak gratis aangeboden krijgen bijvoorbeeld op school of op het voetbalpleintje.
Ga naar youtu.be over Snus: durf nee te zeggen
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!