Skip to content
11 reacties
1166 weergaves

Vrijheid van geloof

In Nederland is bij wet geregeld dat wij mensen 'vrijheid van geloof hebben'. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Ik heb altijd gedacht dat de betekenis was dat we vrij zijn om het geloof te belijden waarvoor je zelf kiest. En dat je daar dan niet door de staat of anderen in kan worden tegengewerkt, veroordeeld, gestraft, etc.
Maar in deze Corona-tijd ben ik er achter gekomen dat het verder gaat. Zo hoeven gelovigen zich niet aan de Corona-afspraken te houden als het gaat om maximale groepsgrootte. Zij mogen gerust met veel meer naar de kerk. Ik vind dat erg vreemd. De gezondheid van de hele samenleving weegt toch veel zwaarder dat het geloof van een kleine groep. Bovendien; in mijn beleving kan je nog steeds volop je geloof belijden ook zonder dat je daarvoor gezamenlijk naar de kerk gaat. Het komt mij erg onverstandig en dwars over. Het heeft ook geen goede uitstraling naar anderen die niet gelovig zijn en zich dan wel aan de maximale groepsgrootte moeten houden.
Daarnaast las ik pas in een krant een artikel dat iemand in het verkeer met zijn auto schuld had aan een ongeval waarbij een andere verkeersdeelnemer om het leven was gekomen. De persoon die verantwoordelijk was bleek niet verzekerd en beriep zich hiervoor op zijn geloof. De rechter gaf hem hierin gelijk. Klaarblijkelijk hoeven volgens onze wet mensen die gelovig zijn zich niet te verzekeren voor verkeersschades / -ongevallen waaraan zij schuldig zijn. Ik vind dit allemaal erg verwarrend en ook niet goed. Sinds wanneer kan geloof boven de wet staan die voor iedereen moet gelden? Welke garanties hebben andere verkeersdeelnemers dan nog dat hun schades nog worden vergoed?
Op deze manier plaatst geloof zich buiten de samenleving en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

19 jaar
4 jaren geleden

11 Reacties

  • m19 je schrijft: Het eigenwijze handelen draagt alleen maar bij tot een nog grotere vervreemding van deze geloofsgroepen binnen onze samenleving.

    Is dat soms niet de bedoeling? heb al lang geen vertrouwen in regeringen. Die zeggen wat ze wille dat je gelooft, zij bepalen jouw gedachten.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik ben christelijk en ik snap jullie gedachten over onze kerkgang. Maar hoeveel besmettingen komen daaruit voort en ben je in een kerk geweest lm te zien hoe het er nu aan toegaat Je zegt ook dat wij niet hoeven te luisteren maar de overheid als we daarvoor ons geloof moeten afzweren. Dat zeg je verkeerd. De Bijbel en daarmee God zegt dat wij niet hoeven te luisteren als het tegen Gods woord ingaat. En aangezien God in zijn woord eist dat wij samenkomsten beleggen ( ‘En laat ons onze onderlinge bijeenkomst niet nalaten, gelijk sommigen de gewoonte hebben, maar elkander vermanen; en dat zoveel te meer, als gij ziet, dat de dag nadert.’ ??HEBREEËN? ?10:25? ?SV-RJ??)

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • @ meisje 18; ik denk dat wij het aardig eens zijn. Maar ja, dat verandert niets aan de situatie zoals die nu is helaas.

    19 jaar
    4 jaren geleden
  • M19, volgens mij is hier inderdaad sprake van een doorgeslagen regeling. Temeer daar in de bijbel al wordt aangegeven dat men zich aan de regels van de overheid dient te houden, behalve als deze regels eisen het geloof af te zweren. Dat is bij een tijdelijke beperking van kerkbezoek geenszins het geval. Het is dus helemaal niet nodig om hiervoor een uitzondering te maken. Bovendien is het discriminerend naar mensen die naar andere bijeenkomsten willen voor hun geestelijk welzijn en dat dus niet mogen. Ik weet het, vrijheid is een groot ding, maar die vrijheid houdt toch op waar die anderen schade toebrengt of in gevaar brengt? Ik bedoel: een gevulde kerk is een potentiële besmettingshaard en de mensen die daar zitten gaan ook weer naar de winkel of naar hun werk. Als de vrijheid van godsdienst inderdaad op deze manier is vastgelegd zou dit in ieder geval tijdelijk moeten worden opgeschort. Net als het overgrote deel van de gelovigen die wel oog hebben voor wat er gebeurt kunnen ze hun diensten vanuit thuis volgen.

    18 jaar
    4 jaren geleden
  • Jongen 16; .....waarmee je dus zegt het ook vreemd te vinden hoe dit alles in NL is geregeld? Of leg ik het verkeerd uit?

    19 jaar
    4 jaren geleden
  • In België is ieder bestuurder van een voertuig verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te hebben.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • In Vlaanderen bestaat het probleem van de religieuze bijeenkomsten niet. Gelukkig maar. En in Wallonie ook niet. Hier is de tekst die als ministeriële besluit geldt: https://vlaanderen.religio.be/nieuws/laatste-stand-van-zaken-coronavirus-%E2%80%93-impact-op-de-kerkraad-1

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • jongen 16; bedankt voor je reacties. Echter, ik lees; "Dat de religieuze organisaties de fysieke aanwezigheid bij alle samenkomsten evenals in maart jl., zoveel mogelijk beperken tot maximaal 30 personen". En nu kan het best zo zijn dat vele, mogelijk de meeste religieuze organisaties zich ook wel houden aan dat advies, maar we weten allemaal uit de media dat er gemeentes in NL zijn waar deze groepen zich daar bewust niet aan houden. Eigenwijs zijn. En dan staat onze wet machteloos. Vrijheid van geloof weegt dan klaarblijkelijk zwaarder dan de gezondheid van de hele samenleving. En ik vind dit heel raar. Het eigenwijze handelen draagt alleen maar bij tot een nog grotere vervreemding van deze geloofsgroepen binnen onze samenleving. Dus ook nog eens erg dom, lijkt me.
    En wat dat fonds betreft bij verkeersongevallen; er is vanuit de overheid geen (voldoende) toezicht op dit fonds. Zo weet men bv. ook niet of er voldoende dekkingsgraad is voor grote schades. Gedupeerden lopen dus (in theorie) een risico wel een bedrag door de rechter te krijgen toegewezen maar dit nooit uitbetaald te krijgen. Het lijkt me allemaal erg vreemd. Waarom worden gelovigen de mogelijkheid geboden zich te onttrekken aan regels die voor de rest van NL wel gelden? In Dld. zo staat ook te lezen, bestaat deze uitzonderingspositie niet. Vrijheid van geloof neemt naar mijn mening in NL rare vormen aan. Ik denk ook dat de meeste mensen in onze samenleving dit allemaal niet zo goed weten. Wat vinden jullie eigenlijk?

    19 jaar
    4 jaren geleden
  • https://vereende.nl/kenniscentrum/gemoedsbezwaarden-zijn-onverzekerd-maar-niet-onverantwoordelijk

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/10/05/behoedzaam-vieren-van-geloof

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik heb hier twee reacties gegeven nadat we in onze online-lessen zedenleer daarover moesten opzoekingen doen en een werkstuk moesten schrijven.

    16 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Je kunt niet meer reageren. Deze discussie is op 11-06-2022 om 01:00 gesloten.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap