depressief?
Ik ben 12 jaar oud en ik zit sinds kort op de middelbare, ik ben eigenlijk altijd al onzeker geweest. op de basisschool begon het pesten vanaf groep 4 en het werd steeds erger, in groep 7 kwam k er achter dat degene die roddels over mij verspreidde de meiden waren waarvan ik dacht dat het me beste vriendinnen waren. toen ik naar groep 8 ging stopte het pesten, maar ik had geen vrienden meer. halverwege groep 8 ben ik begonnen met mezelf snijden. steeds meer en dieper. toen de zomervakantie eindelijk begon was ik zó blij, ik zou nooit meer al die kutkinderen uit mn oude klas te hoeven zien. ik had expres voor het Unic gekozen omdat ik dacht dat daar niemand uit mn klas naartoe ging maar op het laastte oment ging een ander meisje toch ook mee. toen de vakantie begon leek alles beter te gaan, ik was blij met mezelf voor het eerst in jaren. toen de zomervakantie ten einde kwam werd ik gelijk weer onzeker, nu begon het ook met dat ik mezelf te dik vond. dus ik wou afvallen, ik dronk een smoothie voor ontbijt, een appel als lunch en voor avondeten schepte ik een x op. ook thuis heb ik problemen, mn ouders werken vaak van vroeg tot laat in de avond en vaak ben in bang voor mijn vader. een paar dagen terug heb ik voor het allereerst aan iemand dit verteld, zij zegt dat ik hulp moet zoeken maar ik durf niet. ik probeer te stoppen met snijden maar elke x als ik verdrietig ben komt de gedachte toch weer bij me op. wat moet ik doen??
3 Reacties
-
Ook als je vader je niet slaat, klinkt het alsof je in een heel moeilijke situatie zit thuis. Als je vader zo vaak boos is dat je bang van hem wordt, en ook als je zus dreigt je in elkaar te slaan als je bijvoorbeeld depressief wordt, dan is het een goed idee om er bijvoorbeeld eens met je mentor over te praten. Je thuis hoort een veilige plaats te zijn.
Je ouders horen niet boos te worden als je ze over je gevoelens vertelt, maar als ik je verhaal lees, snap ik goed dat je het hun niet durft te vertellen. Misschien kun je proberen eens apart met je moeder hierover te spreken als ze thuis is (en als je haar hierin vertrouwt)? Als dat niet lukt, kun je ook anoniem hulp zoeken bij de Kindertelefoon. Of je kunt misschien zelfs een keer zelf contact op nemen met je huisarts, vertellen hoe je je voelt en uitleggen waarom je het niet aan je ouders durft te vertellen. Het kan goed dat hij/zij weet wat je in jouw situatie zou kunnen doen.19 jaar6 jaren geleden -
Hey meisje van 19, ik heb er over nagedacht om professionele hulp te krijgen en mn vriendin egt ook dat ik het moet doen. maar dan zal ik het eerst aan mn ouders en zus moeten vertellen, ik wil niet dat ze teleurgesteld zijn of boos worden. met mn vader weet ik eigenlijk nog niet wat het is, hij slaat me niet maar hij word om de meest kleine dingen boos dat eigenlijk zodra hij een kamer binnen loopt als gaat schreeuwen. ik zie mijn ouders sowieso weinig, mn moeder werkt vaak tot 7 uur s'avonds door enmijn vader gaat naar z'n kamer om te werken zodra hij thuis komt. aan mijn zus wil ik het niet vertellen omdat ik zeker weet dat ze me niet zal begrijpen en boos op me word, ze heeft a meerdere keren gezegd dat als ik ooit depressief zou worden of anorexia zou krijgen dat ze me in elkaar zou slaan. ze maakt me bang.
12 jaar6 jaren geleden -
Hoi meisje 12, echt zwaar voor je dat je zo lang gepest bent en je zo voelt. Inderdaad kan het eng zijn om om hulp te vragen. Toch raad ik je aan om dit te doen, want je staat er niet alleen voor. Er zijn mensen bij wie je terecht kunt en die je kunt vertrouwen. Je zou bijvoorbeeld met je mentor, een leraar of een vertrouwenspersoon op school over je problemen kunnen praten, en ook bij je huisarts kun je terecht. Je huisarts kan je ook doorverwijzen voor professionele hulp van bijvoorbeeld een psycholoog: die kan je helpen om weer meer grip te krijgen op je gevoelens en gedachten en je beter te gaan voelen. Als je het niet aandurft om 'in het echt' met iemand te praten, kun je ook bellen of chatten met de Kindertelefoon: dat is helemaal anoniem.
Word je nu op de middelbare school ook gepest? Zorg er dan voor dat je leraren ervan weten: die horen dan in te grijpen en er hun best voor te doen dat jij je veilig voelt op school.
Om van snijden af te komen, heb ik wel eens de tip gehoord om niet te snijden, maar een elastiekje om je pols te doen en daaraan te trekken: dat is minder gevaarlijk, en zo kun je het proberen af te bouwen.
Wat je vader betreft: als je bang voor hem bent, is het denk ik een goed idee om eens contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat is een organisatie die helpt bij zaken als huiselijk geweld, verwaarlozing en andere onveilige situaties thuis. Wil je meer vertellen over wat hij precies doet waardoor je bang voor hem bent? Als hij je bijvoorbeeld mishandelt, mag je ook contact opnemen met de politie, want dat is verboden.
Ook erg naar voor je dat je zo onzeker bent over je lichaam. Je hoeft je echt geen zorgen te maken als je gewoon gezond eet (niet te veel, te vet en te zoet, maar wel met genoeg voedingsstoffen) en wat beweegt. Te weinig eten is ook slecht voor je, want dan komt je lichaam bepaalde stoffen te kort en dat is minstens zo ongezond als overgewicht. Maar het kan soms zijn dat je dit ergens wel beseft, maar je toch onzeker blijft voelen. Ook hiervoor is het het beste om hulp te zoeken, want het is gemakkelijker om van deze onzekerheid en ontevredenheid af te komen met hulp van iemand anders.
Besef goed dat er hoop is, hoe slecht het ook gaat. Het is zeker mogelijk om van je depressie af te komen en een beter, gelukkig leven op te bouwen. Je kunt het vergelijken met een ziekte, waar je ook van kunt genezen.
Ik wens je heel veel sterkte; laat het me weten als ik je ergens mee kan helpen hier op het forum.19 jaar6 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Zie je het niet meer zitten?
Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Er is hulp!
Ga naar 113.nl over Zie je het niet meer zitten? -
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Wat gebeurt er als je stress hebt?
Stress is nuttig, maar kan je ook flink tegenwerken. Dubbel crisis dan, want het beïnvloedt je lichaam én je brein.
Ga naar jouwggd.nl over Wat gebeurt er als je stress hebt? -
Mindfulness voor jongeren van 15 - 22 jaar
Last van stress, piekeren, slaapproblemen of onrust in je hoofd. Een training Mindfulness kan helpen.
Ga naar cjghm.nl over Mindfulness voor jongeren van 15 - 22 jaar -
Wat nou als dit over jou gaat?
Dan is het belangrijk om te weten dat het wel beter kan gaan. Het gevoel dat het nooit goed zal komen hoort erbij.
Ga naar jouwggd.nl over Wat nou als dit over jou gaat?
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!