Wat moet ik toch in men leven? #studiekeuze
Hoihoi,
Ik schrijf deze post vanwege stress over mijn toekomst en men studiekeuze. Ik ben nu 20 jaar, doe men derde studie, maar wil eigenlijk alweer stoppen denk ik… ik weet echt niet wat ik moet doen. Ten eerste, leg ik even uit over de studiekeuzes die ik maakte en waarom:
- men eerste studie was sociaal werk op HBO. Ben na 5 maanden gestopt vanwege mentale problemen en vond het heel simpel. Heb dat jaar gewoon gewerkt op bezig te blijven.
- men tweede studie was Bedrijfskunde op HBO, maar wist al van te voren dat dit niks was. Ik heb hier enorm spijt van, maar men familie zat me constant te pushen om dit te doen.
- Men huidige studie is nu Global Project & Change Windesheim. Het internationale gedeelte is leuk. Alleen alles is teveel gericht op klimaat en idk of ik project manager wil worden eigenlijk. Hierdoor twijfel ik :(
Ik volg nu studiekeuzetraject van school, maar ik vind dat best wel vaag. Men ouders zullen enorm boos worden als ik stop, want ze waren al enorm teleurgesteld toen ik stopte met Bedrijfskunde. Ik stress me hier enorm om, want elke keer als ik een onderwerp zoals dit naar tafel brengt, krijgen we enorme ruzie.
Ik heb geen flauw idee wat ik moet doen. Ik heb ook spijt van de keuzes en idk hoe ik hiermee moet omgaan. Iedereen om me heen in men omgeving haalt alles en heeft allemaal dingen bereikt en ik faal constant in t leven. Ik wil graag werken, maar geen idee in wat.
Ik zou het enorm waarderen als ik advies krijg van jullie xx
4 Reacties
-
Ik heb van mijn ouders gehoord dat sommigen een beroepskeuzetest konden afleggen. Gewoon een hele serie vragen en kleine opdrachten. Dat was al op leeftijd van 13-14 jaar. Op basis daarvan kon je in elk geval een richting kiezen dat je nodig had voor het beroep dat jou het beste lag. Het lijkt erop dat jij zelfs daar nog geen idee van hebt. Dus wat wil je voor werk gaan doen? Kies daar de opleiding bij en ga ervoor om die af te maken.
17 jaar2 jaren geleden -
Zoek eerst uit wat je graag doet? Maak lijstjes met dingen die je je later wel zou kunnen zien doen? Maak ook lijstjes met de consequenties die daar aan vast hangen. Want veel jobs vereisen speciale bekwaamheden, of goede gezondheid, of nachtwerk, veel van huis weg zijn, hoog of laag loon, gezondheidsrisico's (vb. werken in de chemie), enz... Dat moet je mee in rekening brengen.
Houdt er ook rekening mee of er veel vraag naar is.
"Niets" willen worden en "niets" willen doen, is ook een optie. Maar die heeft ook consequenties: arm zijn en in de goot belanden.
Op basis van die lijstjes met wat je interesseert, en wat dat oplevert, kies dan iets dat je graag doet en waarvan je tegelijk goed kan leven.
Als je tijdens je studie je interesse verlies, of een weerzin krijgt, ligt dat aan delen die je niet begrijpt. Dan kan je niet meer volgen waarover het gaat, wordt je ambetant, suf, of ongeinteresseerd, en haak je af. Dus herken die verschijnselen, en zoek uit welke woorden, symbolen, of concepten je niet begrijpt. Zoek die dingen op, of vraag ze na, en zorg dat je er een helder begrip van krijgt. Dus je moet van ieder woord en ieder symbool in je vak kunnen zeggen wat de betekenis ervan is, en je moet dat kunnen gebruiken. Je moet zorgen dat je van alles actieve kennis krijgt, dat je er zelf echt iets mee kan doen. Anders ga je je interesse verliezen.
21 jaar2 jaren geleden -
Hej. Een keuze maken voor een studie is altijd lastig. Je weet niet wat het beroep of de studie helemaal inhoudt van tevoren, daar kom je meestal later pas achter. Ik weet dat er coaches zijn die helpen met het maken van een keuze. Die gaan met je praten om erachter te komen wat jij graag wilt doen, om vervolgens naar een opleiding te kijken. Aantal ideeën: zijn er geen BBL trajecten voor je (dus 4 dagen werken + 1 dag school)? Kun je geen stage lopen bij een bedrijf om te onderzoeken of het werk echt wel zo leuk is? Daarnaast zijn er vaak talentdagen/studiedagen waarop bedrijven vertellen wat ze doen qua werk en waar scholen vertelleb welke opleidingen er zijn. Succes!
21 jaar2 jaren geleden -
Hey! Het zoeken naar wat bij je past is helemaal niet gek, maar als je bij de derde studie weer tegen hetzelfde aanloopt is het misschien wel goed om ook eens over de achterliggende zaken na te denken. Weer stoppen kan natuurlijk altijd, maar dan ben je weer een jaar kwijt en dat geeft allemaal niet als je je dat financieel kunt permitteren, maar ergens kan het natuurlijk ook zonde zijn, als de vierde keuze weer verkeerd uitpakt of als je aan het werk gaat en je op een gegeven moment die ene leuke baan niet kunt krijgen omdat je het papiertje mist.
De eerste vraag die je je moet stellen, ligt het aan de inhoud van de opleidingen dat je steeds afhaakt, of aan de vorm? Je hebt steeds voor opleidingen op het hbo gekozen. Zou het ook kunnen liggen aan de vorm waarvoor op het hbo wordt gekozen (groepsopdrachten, koppeling aan de praktijk et cetera)? Als dat laatste zo is zou je kunnen overwegen om na je eerste jaar door te stromen naar een studie op de universiteit, of om juist iets op het mbo te proberen. Ik ben na het hbo zelf doorgegaan naar de uni en dat onderwijs past veel beter bij me.
De tweede vraag is, staar je je niet teveel blind op de inhoud van de opleiding? Hoewel de laatste twee natuurlijk behoorlijk verschillen van de eerste keuze leg je je met een opleiding natuurlijk niet vast op iets. Op zich kies je voor redelijk algemene opleidingen. Natuurlijk hangt je school daar allerlei inhoudelijke casussen aan op, in dat laatste geval kennelijk klimaat (want dat klinkt hip en bedrijven vinden dat nu interessant en relevant), maar je wordt natuurlijk algemener opgeleid en die opleiding wil niet zeggen dat je ook projectmanager moet worden of alleen maar met klimaatinnovaties aan de slag kunt. Je kunt, zeker bij zo’n algemene opleiding, de opleiding ook gewoon zien als een noodzakelijk kwaad voor het hbo-papiertje waarmee je een bepaald niveau aantoont bij bedrijven. Natuurlijk, dan moet je misschien even doorbijten tijdens de opleiding en kun je concentreren op de minoren en stages waarin je je eigen accenten kunt leggen, maar dan werk je wel gewoon toe naar een algemeen geaccepteerd diploma.
Denk daar dus eerst goed over na, voordat je weer stopt. Ikzelf koos bijvoorbeeld voor Rechten, juist omdat dat ook zo breed is en je er alle kanten mee op kunt en ja, ook ik dacht bij best veel vakken moet dit nou, maar ik ontdekte op een gegeven moment wel waar m’n interesses lagen.
23 jaar2 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Mindfulness voor jongeren van 15 - 22 jaar
Last van stress, piekeren, slaapproblemen of onrust in je hoofd. Een training Mindfulness kan helpen.
Ga naar cjghm.nl over Mindfulness voor jongeren van 15 - 22 jaar -
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ga naar kwadraad.nl over Online zelfhulptraining - Wie ben ik? -
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!
Ga naar join-us.nu over Vriendschap -
Weet jij de weg naar hulp?
Naar wie ga jij als je in de problemen raakt of het even niet zo lekker loopt? Vind de hulp die bij je past.
Ga naar jongerenhulponline.nl over Weet jij de weg naar hulp?
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!