Skip to content
8 reacties
461 weergaves

Hoogbegaafd? Hoe, Wat?

Ja, dit is eigenlijk dus waar ik al 3 jaar mee zit, ondanks 1 test die 'veel bewezen'; IQ test van de jeugdGGZ (en later zeggen ze ook nog: "Kan ook niet kloppen i.v.m. ..... én .....)

En dan het feit dat ik soms de meest domme dingen zeg en/of doe, dit kan mede komen omdat ik praktisch gezien dingen niet kan/wil.

En dan dat ik op de meest rare formules, stellingen, ideeën e.d. kom, die dan serieus hele grote problemen zouden kunnen oplossen.

En met mensen die ouder zijn of hoogbegaafd zijn (ondanks momentopname van de test), kan ik dan wel weer goed communiceren op de één of andere manier.

Ik heb geen idee of ik (hoog)begaafd, maar in sommige situaties voel ik me heel 'dom' en de andere zit ik weer na te denken van: 'heb ik nou dit of dat?'

Vooral omdat er geen zekerheid is w.b.t. de testen die zijn gedaan op dit gebied, alleen op autisme, de test die binnen 2 minuten klaar was, en de IQ test waar ik uiteindelijk helemaal geen zin in had, mijn woordenschat is nog al slecht, dus dan scoor je, ondanks al die andere scores die dan wel goed waren uitgevallen, lager dan werkelijk is. Ik werk er wel aan, door nu veel literatuur-boeken te lezen. Ook zeer fijn dat ze dat nooit aan hadden geraden.

PS: Ik had ook geen vertrouwen in het JeugdGGZ, volgens mij wouden ze héél snel van me af daar.

Herkent iemand zich in (een deel van) dit verhaal, of heeft iemans tips o.i.d.?

18 jaar
2 maanden geleden

8 Reacties

  • Hoi, ik ben ook hoogbegaafd, toen ik een iq test nam kwam er 145+ uit. Ik herken me volledig in je verhaal, ik communiceer graag met volwassenen, voel me niet lekker op school( ik ronde havo op me 14 af door thuis onderwijs te volgen). Ik praat soms shit en dan weer hele goede ideeen.... wat wij hebben is geen beperking, het is een plus, je bent anders dus vergelijk jezelf ook niet met anderen.
    Groetjes een andere hoogbegaafde.

    17 jaar
    1 maand geleden
  • Ik vind het leuk om nog wat van je gehoord te hebben. Het is voor mij nog steeds niet duidelijk waar je tips voor wilt. Kun je je vraag verduidelijken? Waar wil je tips voor hebben?

    Wat ik vreemd vind, is dat je het fijn vindt dat er iemand op een te laag niveau zat voor zijn capaciteiten. Hij - de onderste jongeman van 23 - is hoogbegaafd, dan is het in mijn optiek niet wenselijk om vmbo te doen. Jij hebt zelf vmbo-tl gedaan en kon opdrachten veel sneller maken dan de gemiddelde vmbo'er. Je zat gewoon op een te laag niveau, maar dat zegt nog steeds niks over of je hoogbegaafd bent. Alleen een officiële IQ-test kan aantonen of je hoogintelligent bent; online IQ-testen zeggen vrij weinig. Om te weten of je hoogbegaafd bent, heb je een psycholoog nodig, om naar je karaktereigenschappen te kijken. Waarom wil je weten of je hoogbegaafd bent?
    Wat de jongeman van 23 zegt, klopt inderdaad. Om als hoogbegaafd gezien te worden moet je hoogintelligent, creatief en gemotiveerd zijn.

    Zelf heb ik ook ervaring gehad met lagere adviezen dan mijn capaciteiten. Ik kreeg in eerste instantie het niveau vmbo-tl, omdat ik een heel gevoelig jongetje was, ben ik trouwens nog steeds. Mijn leerkrachten, of beter gezegd mijn juffrouwen, dachten dat het voor mijn zelfverzekerdheid beter was om niet te hoog te mikken. Dat advies kwam ook doordat ik soms moest huilen wanneer ik een slecht cijfer had gehaald, wat niet vaak gebeurde. Ik kan me eigenlijk alleen herinneren dat ik voor het vak Engels een slecht cijfer had gehaald en toen in huilen uitbarstte. Uiteindelijk werd mijn advies opgehoogd naar havo, omdat mijn rekenvaardigheden subliem waren. Mijn taal- en begrijpend leesvaardigheden waren minder goed, die waren nog niet helemaal ontwikkeld. Uiteindelijk heb ik de havo/vwo brugklas gedaan - wat neerkomt op vwo-niveau -, daarna doorgestroomd naar vwo en dit uiteindelijk gevolgd tot en met 5 vwo. Daarna ben ik naar de havo gegaan; ikzelf was kapot, sliep slecht en dacht heel vaak aan het beroven van mijn eigen leven. Nu zijn die gedachten er nog steeds, maar minder dan voorheen. Daarna heb ik met gemak de havo gedaan en nu ben ik bezig om mijn vwo-diploma te bemachtigen. De helft van de vakken heb ik al binnen, nu de andere helft nog. Uiteindelijk komen we er wel. Veel succes nog met je staatsexamen!

    19 jaar
    2 maanden geleden
  • J19; De test was alleen 1 psycholoog met mijn moeder & ik, en ze was héél snel met plaatjes tonen, en dus uiteindelijk binnen max. 5 minuten was die test klaar.

    J23 (middenin), Sorry komt doordat ik zeer gestresst ben om dit te posten, heb ook faalangst van hier tot tokyo.

    J23(onderaan); Ik ben dus naar een lager niveau gezet o.a. vanwege mijn begrijpend lezen & woordenschat (ik las nooit boeken, werd ook nooit als tip gegeven), maar begrijp wel wat iedereen zegt (alleen gebruik de worden zelf niet zo consistent).


    En met 'domme dingen', bedoel ik meer hoe ik dan iets aanpak, want ik denk dan compleet iets anders, en de andere keer kom ik op een idee want wellicht van alles zou kunnen oplossen, en ik voer het liefst gesprekken met mensen die ouder zijn, die begrijpen je ten minste (merendeel).


    J23; 'gelukkig' iemand die het vmbo-tl ook heeft gedaan, ik zit nu thuis en heb straks staatsexamens havo.

    Ik heb ook heel veel erover opgezocht, maar dat waren dus (gedrags/karakter)eigenschappen w.b.t. hoogbegaafdheid, waar ik me wel in zie, in mijn moeder ook.

    Maar ik heb ook als ik iets in mijn 1tje doe, dan ben ik binnen 2 uur klaar met een project waar ze toen dan, op de middelbare, 2 maand over deden. Maar ik kreeg daar nooit hulp ervoor (wel gevraagd voor wat anders, nooit gekregen).

    Ik ga het eens opzoeken over Mensa.

    (Beetje snel getypt, op telefoon).

    18 jaar
    2 maanden geleden
  • Hi,
    ik zelf ben ook hoogbegaafd en ga naar een plusgroep volgend jaar, ATlas namelijk.
    Bij mijn IQ test kreeg ik een uitslag ver boven 140 en dus werd ik echt heel vroeg geholpen en kreeg ik die zelfde dag nog te horen dat ik naar ATlas kan. Was heel blij.
    Ik voel me niet anders sinds ik weet dat ik HoBe ben, voelde me eigenlijk zelfs beter,
    ik weet nu namelijk dat andere kinderen niet graag met me omgaan omdat ze denken dat ik 'Einstein wordt', 'Me uitsloof' (Wat dus NIET zo is) en te slim ben voor de wereld.
    Nu weet ik dat dat gewoon van nature in mijn hoofd zit, En het niet kan stopzetten (duh)

    11 jaar
    2 maanden geleden
  • Ja ik herken me volledig hoor. Elke IQ-test die ik gedaan heb heeft 130+ laten zien, ook de ‘officiëlere’ waar je voor moet betalen. En op school heb ik vmbo-tl gedaan.

    Maar trouwens, je kan een IQ van 130 hebben en alsnog niet hoogbegaafd zijn. Je kan ook een IQ van 125 hebben en wél hoogbegaafd zijn. Hoogbegaafdheid zit ook in een hoop eigenschappen. Je moet je gaan inlezen en kijken of je je er in kan vinden. Maar mijn waarschuwing is wel: ookal ben je bescheiden, stiekem wil je héél graag hoogbegaafd zijn. En dat beïnvloedt je enorm in of je jezelf wel of niet zo ziet.

    23 jaar
    2 maanden geleden
  • Een enigszins verwarrend verhaal. Je gebruikt veel woorden maar eigenlijk zeg je weinig concreets.

    Je hebt het over hoogbegaafdheid. Denk je van jezelf dat je hoogbegaafd bent en waar baseer je dat dan op? Ik lees hier en daar dat hoogbegaafden een IQ > 130 hebben, maar je zegt dat jouw IQ resultaat bij de test lager was dan het in werkelijkheid is vanwege jouw beperkte woordenschat. Hoe weet jij dan wat jouw IQ werkelijk is? Een goede IQ test hoort taal onafhankelijk te zijn.

    Je vertelt dat je op formules enzovoorts komt die grote problemen kunnen oplossen. Hoeveel problemen heb je al opgelost?
    Je kan goed communiceren met oudere mensen. Of, die oudere mensen kunnen goed communiceren met jou. Sommige oudere mensen kunnen heel goed communiceren met jongeren. Ze hebben bijvoorbeeld zelf kinderen of kleinkinderen waar ze mee omgaan.

    Hoogbegaafden heb je in allerlei soorten. Als ik daar wat over lees schijnen ze in een wat andere wereld te leven dan niet-hoogbegaafden. Daardoor is de communicatie soms wat lastig. Ook kijken ze op een andere manier tegen dingen aan, bijvoorbeeld hoe op scholen les wordt gegeven. Dat leidt niet zelden tot slechte resultaten.

    Je hebt geen vertrouwen in het Jeugd GGZ. Omdat je niet krijgt wat je verwacht, ze het niet met jouw ideeen eens zijn? Vind je dat ze hun werk niet goed doen?

    Er is hier op het forum wel eens een meisje, B die ook hoogbegaafd is. Misschien dat zij haar ervaringen met jou wil delen.
    Wat ik wel weet is dat het niet altijd een zegen is om hoogbegaafd te zijn. In ieder geval heb je speciale begeleiding nodig, maar jij bent al 18. Dan verwacht ik toch dat jij inmiddels zelf wel in staat bent om keuzes te maken en een passend traject te vinden voor je verdere ontwikkeling. Heb je al,een keuze gemaakt welke kant jij op wilt met je leven?
    Veel lezen in goede boeken is altijd aanbevelenswaardig. Niet alleen je taalgevoel gaat er op vooruit maar je leert ook veel over hoe mensen zijn en wat ze doen en waarom.

    23 jaar
    2 maanden geleden
  • Hallo TS,
    Waar wil je precies tips voor? Je gaf aan dat je een autisme-test hebt gedaan en dat die binnen twee minuten klaar was. Was dat een officiële test? Wat ik weet van een autisme-traject is dat je zelf vragenlijsten moet invullen en dat anderen die jou goed kennen, ook vragenlijsten over jou moeten invullen. Soms wordt er een IQ-test afgenomen, en je praat over wat je dwarszit en waarbij je graag hulp wilt. Dat is dus niet binnen twee minuten klaar.

    Ik ben zelf ook autistisch, maar ik ben gediagnosticeerd toen ik jong was, dus ik herinner me daar niet veel van. Een diagnose-traject verschilt sterk, afhankelijk van of je jong bent, adolescent, of volwassen.
    Het is goed dat je bezig bent met het lezen van literatuurboeken, dat verbetert inderdaad je woordenschat. Vroeger was ik slecht in Nederlands en Engels, terwijl mijn rekenniveau op gymnasium-niveau zat. Door veel te lezen is mijn taalniveau enorm verbeterd. Ik ben sinds kort bezig met het leren van Spaans, omdat het me handig lijkt; het is immers de vierde meest gesproken taal in de wereld.

    Bij autisme komt vaak een disharmonisch profiel voor. Dat betekent dat er een verschil van meer dan 15 IQ-punten is tussen het performale en verbale deel. Vaak is de verwerkingssnelheid bij autisten ook trager, maar als ze langer de tijd krijgen, kunnen ze het probleem wel oplossen.

    Ik werk zelf in de horeca. De eerste paar keren dat ik daar werkte en iemand contant betaalde, deed ik lang over het wisselgeld uitrekenen. Mensen keken dan naar mij, en dat vond ik heel stressvol, waardoor het rekenen niet goed lukte. Terwijl, als ik zo'n som in mijn eentje kreeg, ik het binnen een paar seconden oploste. Ook ben ik heel slecht in spelletjes met tijddruk, omdat het voor mij veel tijd kost om op de juiste woorden te komen. Maar een schaakpotje van een minuut kan ik wel goed.

    Soms doe ik ook domme dingen. Bijvoorbeeld, mijn rij-instructeur zei dat ik met twee wielen op de stoep moest staan. Ik wist niet of dat de twee voorste wielen moesten zijn of één voorwiel en één achterwiel. Nu weet ik dat het beide wielen aan één zijkant waren, om aan de zijkant te parkeren.

    Een andere keer, waar ik me heel erg voor schaamde, was toen een vriend zijn verjaardag vierde. Hij vroeg of ik een shotje wilde. Hij weet dat ik geen alcoholische dranken drink, dus vroeg hij of ik een shotje Fristi wilde (hij staat bekend om zijn wodka met Fristi - klinkt heel smerig, als je het mij vraagt). Ik zei ja, maar wat bleek, we moesten wachten om te proosten. Het was buiten, met verschillende groepjes. Toen iedereen ging proosten, had ik het al op. Ik schaam me daar erg voor en ik denk dat hij het ook doorhad. Ik durf er niks over te zeggen, bang dat ik het erger maak. Helaas pieker ik vaak over dit soort dingen.

    Overigens weet ik niet of ik hoogbegaafd ben, want ik heb nooit een officiële IQ-test gemaakt. Ik ben wel benieuwd naar dingen die jij doet of zegt die dom zijn. Zou je dat met ons willen delen?

    19 jaar
    2 maanden geleden
  • Er bestaat een groep "Mensa" (denk ik) voor hoogbegaafden. Alleen mensen met een IQ hoger dan 150 mogen lid worden. Zij doen ook speciale tests en begeleiding van hoogbegaafde jongeren, omdat die eigenlijk nergens terecht kunnen.

    Immers, iemand met een IQ van 170 (ik zeg maar iets) die in staat is om zijn hele lager onderwijs in een jaar te doen, op de leeftijd van 5, en die al op zijn 12 zou kunnen afstuderen aan de universiteit, die kan in het gewone onderwijs absoluut niets gaan doen.

    Zoek daar eens naar, en ga daar informeren en eventueel tests doen.

    22 jaar
    2 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten