Skip to content
4 reacties
1389 weergaves

Wat zou ik moeten doen?

Hallo allemaal, ik wil jullie iets vertellen, vorig jaar moest ik voor controle naar de cardioloog, samen met mijn moeder, om te kijken of het met mijn hart goed ging.
Ik werd eerst gewogen door een andere dokter, en toen woog ik 91 kilo. Ik schrok ervan. Later werd ik opgeroepen door de cardioloog, hij ging aan mijn lichaam zitten, hij zat aan mijn buik, ik voelde me ongemakkelijk, maar de cardioloog heeft mij beledigd waar mijn moeder erbij zat, hij zei dat mijn buik voelde als spek.
Ik was natuurlijk verdrietig toen hij dat had gezegd over mij. Helaas moet ik volgend jaar weer voor controle terug naar de cardioloog.
Ik werd erdoor onzeker over mijn gewicht, mijn moeder durfde helemaal niks ervan te zeggen.
Ik werd doorverwezen naar de huisarts, later werd ik weer doorverwezen naar de diëtist, waar ik nu 1 jaar zit. Ik heb mijn eetgewoontes veranderd nu dat ik naar de diëtist ga, ik ben nu 26 kilo afgevallen in bijna 1 jaar tijd, ik weeg 65 kilo. Ik eet niet zoveel koolhydraten meer, en alleen 1 portie eten, en ook alleen maar water of thee drinken doe ik, en ik snoep al helemaal niet meer..
Alleen soms heb ik eetbuien, en dan wil ik alles onder de controle krijgen voordat het fout gaat, wat zou ik moeten doen?

15 jaar
8 maanden geleden

4 Reacties

  • Je probeert met een externe activiteit (minder eten afvallen) jou interne probleem op te lossen, waarschijnlijk was je bang voor afwijzing en voelde dat je finaal bent afgewezen door de cardioloog. Daarom probeer je nooit meer zo "dik" te zijn zodat je nooit meer dat gevoel voelt. Maar dat is een pleister zetten op je traumatische gebeurtenis en je zal altijd vanuit angst dus zo weinig blijven eten ik zeg niet dat het super super slecht is (wel slecht, eet gewoon 3x per dag, ik eet 3x per dag en heb ook ondergewicht maar ik eet alleen super super gezonde voeding omdat dat moet door een aandoening die ik heb gekregen) maar probeer probleem bij de kern aan te pakken en dat is jou angst/bangheid voor afwijzing > en niet voor de afwijzing zelf maar voor het gevoel dat je krijgt op te lossen. In feite heeft de cardioloog iets gezegd wat niet waar is maar jij vatte het wel op als de waarheid, als ik tegen jou zegt je hebt paars haar zou het je niks doen toch? De cardioloog heeft je laten voelen alsof je zo dik als een varken was met speklappen maar "zo dik" was je helemaal niet een beetje vet is gezond en ik vind dat zelfs aantrekkelijker dan al die ongezonde modellen lichaampjes. Maar goed mijn punt is fix je angst voor afwijzing dit kan door te duiken in "trauma release" content maar ik zal je iets praktisch meegeven wat je gelijk kan toepassen >

    Ga terug naar het moment dat hij zei dat je buik op spek leek > Voel het de sensaties die je had op dat moment volledig 1000% omarm elke sensatie die je had (het gevoel in je buik, de strakheid in je nek, de brok in je keel, de plotselinge hevigheid van je hoofd etc. etc.) voel het volledig en door het volledig te voelen kan je de trauma loslaten, en dat zal niet in 1 keer gebeuren maar je zal het een paar keer opnieuw moeten doen. Daarna zal je niet (minder) meer bang zijn om meer te eten en zal je het ook doen uit dankbaarheid i.p.v. angst

    22 jaar
    3 maanden geleden
  • Een eetbui kan ook wijzen op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dan krijg je een soort honger die niet overgaat, en je moet blijven eten maar het verzadigt niet. Net omdat je niet die stoffen binnenkrijgt die je lichaam vraagt. Of het kan wijzen op een tekort aan energie, dus op te weinig voedsel.

    Dus als je dieet: kies geen light-producten, want daaruit zijn alle voedzame stoffen weggefilterd. Eet natuurlijke, volwaardige voeding die veel energie en veel voedingsstoffen geeft, en die je maag snel een gevuld gevoel geeft. Dus met ook genoeg proteinen en vetten. En vooral traag kauwen, niet schrokken. Speeksel is nodig voor de vertering, anders neemt je lichaam die voedingsstoffen niet op.

    Proteinen geven energie en helpen cellen opbouwen en herstellen. Vetten ook, en ze zijn onmisbaar om vet-oplosbare vitaminen en voedingsstoffen op te kunnen nemen.

    Vb.: Wel: een goede steak, zalm, kaas, noten, fruit, havermout, eieren, spek,... Daaruit krijg je heel veel voeding, ook bij kleine porties. En evtl. extra multivitaminen tabletjes uit een bio-shop.

    Niet: chips, energiedrankjes, snoep, light-brol met aspartaam, enz...: die bevatten geen energie en beroven je lichaam van voedingsstoffen, waardoor je net nog meer honger krijgt. Die dingen verteren ook niet goed, dus ze worden opgeslagen als vet, inplaats van nuttig verbruikt te worden.

    (Opm.: dit is mijn visie en mijn ervaring, wat voor mij wel en niet werkt, maar je moet het er voor jou niet mee eens zijn natuurlijk.)

    22 jaar
    5 maanden geleden
  • Als jij je een keer overgeeft aan een vreetbui dan zal het waarschijnlijk niet zo veel invloed hebben op je gewicht, maar wel op je discipline. Alcoholisten die als het ze gelukt is om te stoppen zich toch een keer overgeven aan een drankorgie vallen weer terug in hun oude gewoonten.

    Je lichaam went aan je eetgewoonten. Lunch je altijd om 12 uur dan krijg je om 12 uur honger. Lunch je nooit dan krijg je geen honger. Zit je elke avond om 9 uur lekkere dingen te eten dan krijg je om 9 uur honger. Eet je 's avonds nooit wat dan heb je geen honger.

    Het is te begrijpen dat je wel eens wat lekkers wilt eten. Het beste is dan om als het ware genietmomenten in te passen in je dagroutine. Bijvoorbeeld elke dag om 5 uur een kopje koffie of zo iets met wat lekkers. Daar moet het dan bij blijven. Dat extra moet je dan compenseren door de rest van de dag wat minder te eten anders kom je geleidelijk aan weer aan.

    Het kost moeite om die discipline op te brengen maar het lichaam went er aan en zal niet meer vragen om meer. Een tussendoorse vreetbui kan dat proces verstoren dus dat kan je dan beter niet doen.

    23 jaar
    8 maanden geleden
  • Zoveel afgevallen, dan is een keer iets fout doen niet erg, zolang je maar weer terug gaat naar je gezondere (eet)gewoontes.

    22 jaar
    8 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
Vul minimaal 3 karakters in.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap