Skip to content
2 reacties
613 weergaves

Ik weet het even niet

Ik zit de laatste tijd met wat dingen en ik wil graag de mening van een ander horen. Vroeger ben ik op voetbal gegaan en ik was toen 10 jaar oud. Ik kwam bij een team met wat oudere meiden van 13/14/15/16. Zij maakten vaak gemene opmerkingen naar mij, lachten me met zijn allen uit, sloegen mij over met trakteren, gingen hard tegen mij in het duel en pakten mijn spullen af. Ik kwam vaak huilend thuis en uit eindelijk is mij vader het team gaan trainen waardoor het ''pesten'' zo goed als is gestopt. Gek genoeg heb ik nooit ervaren gepest te zijn. Ik ontkende het eigenlijk een beetje en ik voelde me een sukkel als ik vertelde dat ik wel een beetje gepest ben. Ik weet niet wanneer je het nu echt pesten kan noemen, ik wil mij niet aanstellen tegenover mensen die ''echt'' gepest zijn. De laatste tijd denk ik er steeds vaker aan en ik begin me steeds meer te beseffen dat het best een grote impact op mij heeft gehad en ik er eigenlijk soms nog last van heb (ik ben nu 18 jaar oud). Zo voel ik mij snel beledigd en buitengesloten (ik denk omdat ik dat die associatie krijg met het pesten van vroeger). Ik weet het even niet. Moet ik hier iets mee doen? Mijn ouders weten niet dat het in mijn hoofd speelt. Mijn vriendinnen weten het sowieso niet (omdat ik dus zelf nooit dacht dat ik gepest ben) ik weet nog steeds niet of ik nu echt gepest ben of niet, maar in principe maakt dat niks uit, want ik heb er last van. Tenminste in denk dat het daardoor komt.

18 jaar
4 jaren geleden

2 Reacties

  • Beste meid, en ook J23, De neiging om te pesten is iets raadselachtigs. Wat bezielt mensen, jongeren, kinderen, om in vereniging iemand continu te treiteren en het leven onmogelijk te maken? Blijkbaar is het iets dat in de natuur zit, iets dierlijks.
    De slachtoffers zijn meestal individuen die op een of andere manier uit de toon vallen. Ze hebben bepaalde lichamelijke kenmerken of iets in hun karakter wat de groep agressief maakt. In de jungle zijn zwakkeren een bedreiging voor de groep, ze moeten weg. Misschien is dat het mechanisme. Meerkoeten bijvoorbeeld, die zwarte watervogels, krijgen meestal meer jongen dan ze wenselijk vinden. Twee of drie is genoeg. De zwakste exemplaren pesten ze daarom net zo lang door ze te pikken en onder water te duwen tot ze verdrinken.

    Mensen zijn die primitieve gewoontes ontgroeit en achten het een plicht om voor zwakkeren te zorgen. Kinderen en jongeren moeten dat nog leren. Ik denk dat iedereen mentaal als dier wordt geboren en door opvoeding verandert in een mens met verantwoordingsgevoel en een geweten. Sommigen helaas bereiken dat niveau niet.

    Waarom worden sommigen er uitgepikt om pestobject te worden? Zelf heb ik daar ook ervaring mee en bij mij kwam het doordat ik een te zacht karakter had en niet assertief genoeg was. Misschien was dat bij jullie ook wel zo. Op een gegeven moment kom je er doorheen en dan is het over, maar van binnen ben je veranderd. Je zelfrespect is aangetast en het kost veel moeite om dat weer op te bouwen en anderen te gaan vertrouwen. Eigenlijk is je leven voorgoed veranderd, je onbevangenheid is verdwenen.

    Het enige wat je kan doen is revanche te nemen op je vroegere pesters door het beter te doen in het leven en ze in maatschappelijk opzicht achter je te laten. Ik kon dat, maar niet iedereen heeft daar de capaciteiten voor. Wat je ook kan doen is er voor anderen te zijn die het moeilijk hebben. Je kan het in je werk zoeken, een liefhebberij ontwikkelen die je bevrediging geeft, iets met kinderen gaan doen en ze fatsoen bijbrengen, en zo zijn er nog wel wat dingen te bedenken.

    Altijd moet je in gedachten houden dat er met jou niets fout is. Je mag best een beetje soft zijn, homo zijn, een bril met dikke glazen dragen, rood haar hebben, enzovoorts. Voor iedereen is plaats en een bestemming. Wat wil iedereen het liefst? Iemand die zegt: "Ik hou van je".
    Kijk naar wie je bent, wat je kan, waar je heen wilt en weet, iedereen kan vrienden hebben. Iemand kan van je gaan houden en jij kan liefde voor anderen gaan voelen. Als het vandaag zwart is in je leven dan kan het morgen alleen maar beter worden. Geloof daar in en zoek wegen om uit die put te komen. Jij kan straks anderen helpen en gelukkiger maken, want jij weet hoe het was. Jij begrijpt. Die pesters begrijpen niets, hen rest alleen maar schaamte.

    Wees sterk, heb lief en maak wat van je leven!

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Hee, Ik heb exact hetzelfde als jou. Ik ben vroeger ook vaak gepest, en ik vertel graag niet mijn verleden aan anderen. Ik ben weleens vierkant uitgelachen door onbekende mensen, overal, op straat, restaurants, etc. En ik heb dan ook de gedachte van, is het nou echt pesten? ik heb over dat vierkant uitgelachen ook aan mijn moeder verteld, en zij vond t heel erg, en zij zei juist dat het om een andere reden was. Maar ik snap je volkomen, gepest worden is nooit leuk, en ik kan het zeker weten. Ik zelf ben meer mentaal dan fysiek gepest. Ook al is het beide erg. Mijn raad is eigenlijk gewoon, keep strong, je weet zelf beter!! En laat je het me weten hoe het gaat met je!? Suc6! xoxo

    23 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten