Mijn broertje wordt gepest
Hoi allemaal,
Mijn broertje (15) is autistisch en wordt hiermee gepest op school.
Zijn mentor heeft sinds vorige week een nieuwe opstelling gemaakt, waar iedereen moet zitten. Mijn broertje weigerde om op zijn nieuwe plek te zitten. Zijn mentor heeft hem toen verteld dat hij zich niet aan moet stellen en vervolgens werd hij uit de les gestuurd. Terwijl de school weet dat hij niet van veranderingen houdt.
Hij komt meestal ook eerder thuis, omdat hij niet tegen de harde geluiden kan. Hij vertelde dat de kinderen op zijn school heel hard in zijn oren schreeuwen. Hier kan hij niet tegen en moet dan huilen. Dit vinden die kinderen zo grappig, dat ze zijn reactie soms filmen. Er werd is een keer een filmpje ervan in de WhatsApp-groep van zijn klas gestuurd, hij liet dit aan mijn ouders, zus en mij zien, we hadden er gewoon geen woorden voor. Het is heel moeilijk om te zien wat hij meemaakt op school :(.
Ik merk de laatste tijd dat hij veel op zichzelf is. Dit was hij echter nooit. Als ik over school begin, zegt hij dat hij met rust gelaten wilt worden. Daarom weten mijn ouders, zus en ik niet wat we nu het beste voor hem kunnen doen.
Mijn ouders willen hem wel naar een nieuwe school toe sturen, alleen wordt hij nooit echt met rust gelaten, omdat hij toch 'anders' is. Hij zit nu al op zijn derde middelbare school.
Ik voel me een slechte zus, omdat ik denk dat ik hem niet genoeg help.
Hoe kan ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij wel over school wilt praten?
Kunnen jullie me alsjeblieft helpen? Wat moet ik doen?
Ik wil absoluut niet dat het pesten tot ernstige gevolgen leidt.
Met vriendelijke groeten,
A.
4 Reacties
-
Heeft he broertje ook PGB? Dat kan namelijk al heel veel oplossen gerelateerd aan sociale problemen. Buiten dat zijn er ook scholen voor mensen met leer of gedrags problemen. Daar mee bedoel ik niet scholen voor mensen met een ernstige beperking. Maar gewoon voor mensen die iets meer duidelijkheid en aandacht nodig hebben. Indien hij gepest blijft worden kan zo'n school ook een oplossing zijn. Alhoewel ik het wel sneu vind dat de oplossing dan bij hem moet liggen in plaats van bij zijn klas. Maar soms zijn dingen gewoon zo dat je het niet anders op kunt lossen. Sterkte met deze situatie.
20 jaar6 jaren geleden -
Misschien kun je en je ouders naar zijn klas gaan en het heel duidelijk aan de klas vertellen wat je broertje heeft. Misschien dat het dan wel bij de leerlingen en leraar overkomt. Suc6
12 jaar6 jaren geleden -
Hoi, Ik heb zelf ook autisme en mijn broertje ook. Rond de middelbare school hoor pesten erbij... Ik werd ook erg gepest doormiddel van inderdaad harde geluiden, onvoorspelbaarheid en door me aan te tikken. Dit is ook geprobeerd te filmen waarna ik die telefoon uit hun handen heb geslagen en deze van de derde verdieping naar beneden heb gegooid. Het pesten zelfs stopte pas nadat ik van school ben gegaan en naar een speciaal onderwijs school. Misschien ook een idee voor je broertje? Mensen denken bij speciaal onderwijs direct aan cluster 3 (school voor verstandelijk beperking) maar cluster 4 scholen zijn er ook dit is voor kinderen met gedragsstoornissen (ADHD, autisme enzovoort) Als je broertje niet wil praten zal ik hem Zekker niet dwingen maar wel luisteren als ie iets wilt zegge want anders voelt ie zich onbegrepen en gaat je zich thuis ook niet veilig voelen. Sterkte hopelijk. S topt het
16 jaar6 jaren geleden -
Wat goed van je dat je je zo'n zorgen maakt om je broer! Heftig dat hij zo gepest wordt.
Het is het beste om hem niet te dwingen om erover te praten. Beter kun je hem vertellen dat hij er altijd met je over mag praten als hij daar behoefte aan heeft. Zorg er daarnaast voor dat hij zich bij jullie thuis geaccepteerd en welkom voelt: als je gepest wordt, is het erg belangrijk om te weten dat de schuld van het pesten niet bij je karakter ligt, maar bij de pesters.
Daarnaast is het belangrijk dat jullie als familie er bij de school op aandringen dat ze optreden tegen de pesters. Zoals ik het lees, gebeurd dat nog veel te weinig en wordt er bovendien niet goed omgegaan met zijn autisme. Soms zijn scholen helaas best koppig bij dit soort gevallen - ik spreek uit ervaring -, maar het kan helpen om te blijven aandringen. Lukt het niet via de mentor, dan kunnen jullie ook proberen om contact te krijgen met andere docenten van je broer die meer bereid zijn om te helpen.
Over het gedrag van de mentor (zeggen dat je broer zich aanstelde over de nieuwe opstelling) mag je ook best klagen. De mentor kan best proberen je broer te leren omgaan met verandering, maar daar lijkt dit me niet de juiste manier voor.
Mocht het zover komen dat andere leerlingen geweld gebruiken tegen je broer, dan wil ik er ook nog even op wijzen dat dat tegen de wet is en je de politie erbij mag halen.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Veel succes en het allerbeste voor je broer en jullie allemaal!18 jaar7 jaren geleden
Plaats een reactie
-
Alles is bespreekbaar bij Alles oké.
Wil je even praten met iemand, het maakt niet uit waarover. Studie, vriendschap, liefde, geloof of je situatie thuis. Bel of chat met Alles oké.
Ga naar allesoke.nl over Alles is bespreekbaar bij Alles oké. -
Theater weerbaarheidstraining
In de theaterworkshops leer je om te improviseren. Dat kan je helpen om steviger in je schoenen te staan. Je leert om samen te werken en om voor jezelf op te komen.
Ga naar cjghm.nl over Theater weerbaarheidstraining -
Pesten houdt niet vanzelf op.
Word jij gepest? Of ken je iemand die gepest wordt? Lees wat je kunt doen.
Ga naar jouwggd.nl over Pesten houdt niet vanzelf op. -
Weet jij de weg naar hulp?
Naar wie ga jij als je in de problemen raakt of het even niet zo lekker loopt? Vind de hulp die bij je past.
Ga naar jongerenhulponline.nl over Weet jij de weg naar hulp?
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!