Gezondheidstest op school
In de onder- en de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is er een contactmoment met de jeugdgezondheidszorg. Je krijgt een check-up aan de hand van een vragenlijst.
Waarom een gezondheidstest?
In de puberteit ga je jezelf veel afvragen. Veel belangrijke vragen gaan over gezondheid en ontwikkeling. Veel jongeren hebben behoefte aan advies en ondersteuning bij deze vragen. Bij de jeugdgezondheidszorg kun je hiervoor terecht.
Waarom is dit belangrijk?
Je krijgt steeds meer zelfstandigheid, eigen geld en vrijheid. Daarbij moet je ook steeds meer zelf nadenken. Hoe ga ik om met alcohol en drugs? Eet ik wel gezond genoeg, en waarom is dat nodig? Wanneer vrij je onveilig, en wat kan er dan allemaal gebeuren?
Hoe gaat de gezondheidstest in de onderbouw?
In de onderbouw vul je in de klas een digitale vragenlijst in. De vragen gaan over onderwerpen als eetgewoonten, bewegen, genotmiddelen, seksualiteit, gezondheid en lekker in je vel zitten. Een voorbeeld van de vragenlijst voor de onderbouw staat op de website van de GGD Hollands Midden.
Een aantal weken na het invullen van de vragenlijst wordt de hele klas 1 voor 1 uitgenodigd om langs te komen bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts (vroeger heette dat de schoolarts of schooldokter).
Tijdens het gesprek meten we je lengte en je gewicht. Ook kijken we bij dit gezondheidsonderzoek samen met jou welke zorgen er zijn en wat er voor jou nodig is. We doen dat aan de hand van de methode Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ).
Hoe gaat de gezondheidstest in de bovenbouw?
Het onderzoek in de bovenbouw bestaat uit een digitale vragenlijst die op school wordt afgenomen. De vragen gaan over onderwerpen als eetgewoonten, bewegen, genotmiddelen, seksualiteit, gezondheid en lekker in je vel zitten. Een voorbeeld van de vragenlijst voor de bovenbouw staat op de website van de GGD Hollands Midden.
Na het invullen van de vragenlijst zie je meteen hoe gezond jij bent en leeft. Daarnaast krijg je informatie over betrouwbare websites waar je meer informatie kunt vinden en advies kunt krijgen. De uitkomsten van de test zijn verder alleen bekend bij de jeugdverpleegkundige. Zo wordt je privacy beschermd.
In sommige gevallen kan het fijn zijn om nog even met iemand van de jeugdgezondheidszorg te praten. We kijken dan samen met jou welke zorgen er zijn en wat nodig is. We doen dat aan de hand van de methode Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ).
Moet je deelnemen?
Ben je tussen de 12 en de 16 jaar oud? Dan beslis je samen met je ouders over het invullen van de vragenlijst. Ben je 16 jaar of ouder? Dan kun je volgens de wet zelf beslissen of je de vragenlijst wel of niet in wilt vullen.
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!