Hulp en advies in Gouda
Woon je in de gemeente Gouda en heb je hulp nodig? Dan is er hulp en advies op school bij de jeugdverpleegkundige. Ook buiten school is er hulp te vinden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of het Sociaal Team Gouda. Hieronder vind je de contactgegevens voor hulp op school of buiten school. Heb je dringend hulp nodig? Scrol dan direct naar het kopje Dringend hulp nodig.
Hulp op school
Contact via school
Op school kun je terecht bij je mentor of de zorgcoördinator. Die wijst je de weg naar de juiste contactpersoon op school of buiten school.
Jeugdverpleegkundige op school
Heb je een vraag over:
- je gezondheid
- voeding
- roken
- blowen
- alcohol
- infectieziekten.
De jeugdverpleegkundige denkt met je mee, biedt ondersteuning en regelt hulp als dat nodig is. De jeugdverpleegkundige heeft regelmatig spreekuur op school.
In de schoolgids kun je zien wie de jeugdverpleegkundige op jouw school is. Je kunt een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. Ook je ouders kunnen hier gebruik van maken als zij een vraag hebben.
Jeugdhulp Op School (JOS)
Zit je niet goed in je vel? Vind je het moeilijk om sociale contacten te leggen? Heb je last van faalangst? Ben je het overzicht over je schoolwerk kwijt? Heb je thuis problemen, zoals bijvoorbeeld het verlies van een familielid of de scheiding van je ouders? Of heb je iets anders wat je bezighoudt, waar je graag eens met iemand over wilt praten? De medewerker van Jeugdhulp Op School (JOS) kan je hierbij ondersteunen. Je kunt hier bijvoorbeeld regelmatig voor een gesprek terecht. Als je het fijn vindt, kunnen ook je ouders hierbij betrokken worden.
Wil je meer informatie over JOS, of wil je jezelf aanmelden, dan kun je dit aanvragen bij je mentor, leerjaarcoördinator, of de JOS-medewerker zelf. Deze medewerker is regelmatig op school aanwezig.
Hulp buiten school
Centrum voor Jeugd en Gezin
Je kunt bij het Centrum voor Jeugd en Gezin(Externe link)(CJG) in gemeente Gouda terecht met grote of kleine vragen over opvoeden en opgroeien. In het CJG werken deskundigen van verschillende organisaties samen; speciaal voor kinderen, jongeren en hun ouders.
Waar is het CJG?
Het CJG heeft verschillende locaties:
- CJG Noord, Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1
- CJG Oost, Wilsonplein 2
- CJG West, Gezondheidscentrum Korte Akkeren, Constantijn Huygensstraat 121C
CJG-Advieslijn: 088 254 23 84(Externe link) het spreken met een verpleegkundige. Deze kan je eventueel weer doorverwijzen naar passende hulp.
CJG chat(Externe link) voor contact met de verpleegkundige.
Cursussen
Op de website van het CJG staan cursussen(Externe link) voor jongeren en ouders. Kijk bij het aanbod voor pubers of jongvolwassenen.
Sociaal Team
Zit je ergens mee en weet je even niet meer wat je moet doen? Dan is het Sociaal Team er voor jou! Heb je vragen over seksualiteit, alcohol/drugs, of heb je problemen op school, thuis of op je werk? Het Sociaal Team denkt met je mee, biedt hulp en helpt je verder als dat nodig is.
Om een afspraak te maken, kun je bellen met tel: 088 900 43 21. Kijk ook eens op www.sociaalteamgouda.nl.
Jeugdhulp
Soms is hulp vanuit bijvoorbeeld het Sociaal Team of het Centrum voor Jeugd en Gezin niet genoeg. Dan kun je hulp krijgen van de gemeente voor ondersteuning of begeleiding op maat. Bijvoorbeeld voor geestelijke gezondheidszorg, hulp bij gedragsproblemen of begeleiding of zorg wanneer je een beperking hebt.
Jeugdhulp stopt als je 18 wordt. Wil je begeleiding blijven ontvangen na je 18e verjaardag? Dan krijg je waarschijnlijk hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Soms is na je 18e verlengde jeugdhulp mogelijk.
Heb je vragen? Bel dan de gemeente: 14 0182. Kijk op de website van de gemeente Gouda voor het maken van een melding.
Dringend hulp nodig?
Heb je dringend hulp nodig buiten kantoortijden, dus voor 9.00 uur of na 17.00 uur? Kijk op Hulp bij crisis wie je kunt bellen. In principe kun je 24 uur per dag bij iemand terecht.
Bekijk ook
- Straatadvocaat jongeren: voor jongeren die dak- of thuisloos zijn, zijn geweest of dreigen te worden.
- Goudawijzer: kijk welke hulporganisaties bij jou in de buurt zitten.
- Kwikstart: landelijke en lokale informatie die je helpt bij het zelfstandig worden. Denk bijvoorbeeld aan: aanvragen van een DigiD, informatie over zorgverzekeringen of een urgentieverklaring voor een woning aanvragen.
- Wat je moet regelen en ondersteuning als je 18 wordt
- Jong vader of moeder geworden?
- Is er vrijwilligerswerk voor jongeren in Gouda?
- Wat is er voor jongeren te doen in Gouda?
-
Gezondheidsonderzoek op school
In de onder- en bovenbouw krijg je een check-up van je gezondheid met een vragenlijst. Waarom eigenlijk?
Ga naar jouwggd.nl over Gezondheidsonderzoek op school -
ExpEx ervaringscafé voor jongeren vanaf 16 jaar
Voel jij je mentaal kwetsbaar? Kom naar het ervaringscafé zonder taboes. Neem gerust iemand mee, er zijn leuke activiteiten.
Ga naar facebook.com over ExpEx ervaringscafé voor jongeren vanaf 16 jaar -
KOPP-KOV-groep - voor jongeren tot 16 jaar
Heeft jouw vader of moeder een psychisch probleem of verslaving? Dan kan jij daar veel last van hebben. Bij de KOPP-KOV-groep kun je vragen stellen en praten over thuis.
Ga naar cjghm.nl over KOPP-KOV-groep - voor jongeren tot 16 jaar -
Brugklastraining Gouda
Ga je vanuit groep 8 binnenkort naar de brugklas? Best spannend. Tijdens de brugklastraining kun je vragen stellen en hoor je wat je te wachten staat.
Ga naar cjggouda.nl over Brugklastraining Gouda -
Mindfulness voor jongeren van 15 - 22 jaar
Last van stress, piekeren, slaapproblemen of onrust in je hoofd. Een training Mindfulness kan helpen.
Ga naar cjghm.nl over Mindfulness voor jongeren van 15 - 22 jaar -
Brusjesgroep voor jongeren tot 13 jaar - Gouda
Woon je in Gouda en heb je een broer of zus met autisme? In de brusjesgroep leer je wat het is en hoe je ermee om kunt gaan.
Ga naar cjggouda.nl over Brusjesgroep voor jongeren tot 13 jaar - Gouda -
Haal je oppasdiploma!
Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!
Ga naar cjghm.nl over Haal je oppasdiploma! -
Theater weerbaarheidstraining
In de theaterworkshops leer je om te improviseren. Dat kan je helpen om steviger in je schoenen te staan. Je leert om samen te werken en om voor jezelf op te komen.
Ga naar cjghm.nl over Theater weerbaarheidstraining -
KOPP-KOV-jongvolwassenengroep - 16 tot 23 jaar
Mijn vader of moeder heeft psychische problemen of een verslaving. Hoe ga ik hiermee om?
Ga naar cjghm.nl over KOPP-KOV-jongvolwassenengroep - 16 tot 23 jaar
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!