Skip to content

Ruzie tussen je ouders

Ruzie tussen je ouders is nooit leuk, vaak zit je daar als kind tussenin. Als je ouders ruziën door een scheiding voel je waarschijnlijk nog eerder dat je er tussenin staat dan wanneer jullie gewoon bij elkaar wonen.

Mijn ouders ergeren zich aan elkaar

Misschien is je vader boos op je moeder, of andersom. Of misschien zijn ze wel boos op elkaar. Als ze erg kwaad zijn, is het voor hen misschien moeilijk om dat voor zich te houden.

Een kant kiezen?

Als je moeder jou vertelt wat ze allemaal stom vindt aan je vader, of andersom, hoef je daar niet op te reageren. Je ouders mogen jou nooit vragen om een kant te kiezen. De ruzie is iets tussen je ouders en zij mogen jou hier niet bij betrekken en tegen jou gemene dingen zeggen over elkaar.

Praat erover

Probeer met je ouders te praten over hoe hun geruzie voor jou voelt. Leg duidelijk uit dat:

  • je niet betrokken wilt worden bij hun ruzie;
  • je geen kant wilt kiezen;
  • het jou erg verdrietig maakt.

Praat met iemand die je vertrouwt. Die kan jou helpen om je ouders te laten weten hoeveel last jij ervan hebt als zij negatief over elkaar praten. Of bel met De Kindertelefoon: 0800-0432. Je kunt ook met hen chatten op Kindertelefoon.nl. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Mijn ouders negeren elkaar

Het kan zijn dat je ouders na hun scheiding ruzie hebben en toch samen op je verjaardag komen, omdat ze denken dat jij dat fijn vindt. Of allebei naar een wedstrijd komen kijken.

Als ze zo boos zijn op elkaar dat ze niet normaal kunnen praten, zeggen ze misschien helemaal niets tegen elkaar. Maar negeren kan voor jou net zo erg voelen als ruzie maken.

Heb je het liever anders geregeld? Vertel dan wat jij graag wilt, en maak er goede afspraken over.

Tip: schrijf een brief

Als je het moeilijk vindt om je ouders duidelijk uit te leggen hoe jij je voelt, laat ze dan de open brief lezen op VillaPinedo.nl. De brief is door jongeren met gescheiden ouders geschreven.

Op VillaPinedo.nl staan ook andere brieven die je aan je ouders kunt geven. Bijvoorbeeld als je geslaagd bent en je niet zeker weet of je ouders straks allebei bij je diploma-uitreiking aanwezig zijn. Je kunt deze brieven natuurlijk ook als voorbeeldbrief gebruiken voor een eigen brief.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap