Stagelopen
Bij veel mbo- en hbo-opleidingen doe je één of meerdere stages. Ook op de middelbare school loop je al stage.
Wat leer je van een stage?
Door stage te lopen doe je kennis en ervaring op van het werk en de bedrijfstak waarvoor jij leert. Ook merk je tijdens een stage of je het werk leuk vindt. Je maakt het dan in het echt mee. En het grote voordeel van een stage is: fouten maken mag.
Hoe vind ik een stageplek?
Vaak helpt school je met het vinden van een stage. Bedrijven kunnen hun stageplekken bij de school aanmelden. Soms is er een stage-vacaturebank of een stagemarkt. In het mbo is er vaak een stagebureau.
Is er een bedrijf waar jij heel graag stage wilt lopen, maar die geen stage aanbiedt? Neem dan zelf contact op met dat bedrijf. Bijvoorbeeld door te bellen, langs te gaan, of door een (sollicitatie)brief te sturen. Overleg dit wel even met je mentor of leraar op school.
Rechten en plichten van stagelopers
Voordat je begint, teken je een stageovereenkomst. Dit is een contract tussen jou, je school en het stagebedrijf. In dit contract staan afspraken over:
- de werktijden;
- welke werkzaamheden je gaat doen;
- wie je begeleider is;
- de eventuele stagevergoeding die je krijgt;
- wat er gebeurt als je ziek wordt tijdens de stage.
Stagevergoeding
Bedrijven zijn niet verplicht om een stagevergoeding te geven. Veel bedrijven doen dit wel. Vraag ernaar bij jouw stagebedrijf.
Tips voor een succesvolle stage
- Kom op tijd.
- Wees vriendelijk en beleefd.
- Laat zien dat je er zin in hebt.
- Stel vragen als je iets niet begrijpt.
- Laat je smartphone in je tas, of zet hem uit.
- Houd je aan de gemaakte afspraken.
Vrijwillige stage
Als je klaar bent met je opleiding, maar nog geen werk kunt vinden, kun je een vrijwillige stage doen. Je verdient dan natuurlijk niet zoveel als bij een echte baan. Maar je doet wel werkervaring op. Zo maak je bij een volgende sollicitatie meer kans.
En wie weet leer je door die stage weer mensen kennen die je verder kunnen helpen bij het zoeken naar een baan.
Problemen op je stage?
Misschien maak jij iets vervelends mee op jouw stageadres. Je kunt daar het beste over praten met je stagebegeleider, de stagecoördinator of je mentor. Die kunnen je helpen. Ook als je een klacht wilt indienen.
Stagemarkt
Voor mbo-studenten is stagemarkt.nl een handige website bij het zoeken naar een stageplek.
Maatschappelijke stage
De maatschappelijke stage is niet meer verplicht voor middelbare scholieren (praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo). Toch stimuleren veel middelbare scholen maatschappelijke stage. Het idee is dat je kennis maakt met vrijwilligerswerk en je ervaring opdoet in de praktijk van een beroep. Ook raak je betrokken bij de mensen om je heen.
Voorbeelden van maatschappelijke stage:
- Helpen op de kinderboerderij
- Computerles geven aan ouderen
- Filmpjes maken voor de buurtwebsite
- Een website maken voor een sportclub
- Volkstuintjes van ouderen onderhouden
- Het organiseren van een sportdag voor gehandicapten
Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) hebben we soms mogelijkheden voor maatschappelijke stages. Lees meer over de stagemogelijkheden bij het CJG.
Meer over maatschappelijke stages vind je onder vrijwilligerswerk.
Anoniem en gratis hulp of advies?
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook
Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!