Skip to content

Waarom gaat iemand roken, drinken of drugs gebruiken?

Genotmiddelen prikkelen de hersenen. Niet alleen verboden drugs, maar ook energiedrankjes, alcohol, tabak en sommige geneesmiddelen. Waarom gaat iemand roken, drinken of drugs gebruiken? Misschien om het gewoon eens te proberen of omdat vrienden en vriendinnen het doen. Vanwege de spanning misschien of juist uit verveling. Of omdat het goed aanvoelt: een sigaret ontspant en een paar biertjes maken je minder verlegen.

Misschien ga je nog wat verder: een pilletje, een gekleurd zonnebrilletje op om de wijde pupillen te verbergen en dansen maar. Eerst even stevig indrinken voor je gaat stappen. Een paar peuken erbij. Je maakt je eigen keuzes, natuurlijk, maar gezond is anders. Welke risico's neem je en wat kun je doen als het uit de hand loopt?

In je achterhoofd weet je wel dat er nadelen en risico's aan zitten. Iemand zei eens: 'Als ik zoen met iemand die rookt, is het net of ik een asbak leeg lik'. Tijdens een feest laveloos in de hoek liggen, is niet iets om trots op te zijn. Bij langduriger gebruik dreigen verslaving en allerlei lichamelijke klachten. Het is heel moeilijk om van een verslaving af te komen.

Ik heb een persoonlijke vraag

Wil je iets vragen over jouw persoonlijke situatie? Gebruik dan de Vraagbaak of bel met de Drugs Informatielijn: 0900-1995 (10 ct p.m.) Deze lijn is vertrouwelijk en anoniem.

Roken, Drank & Drugs

Dat roken, het gebruiken van drugs en het drinken van alcohol ongezond is en verslavend kan werken, weten we allemaal wel. Maar hoe kun je stoppen met roken? Wanneer spreek je van comazuipen? En wat doet lachgas?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten