Skip to content
5 reacties
910 weergaves

Moet ik de brief sturen?

Ik ben gepest op de middelbare school door een grote groep vrienden van 12 mensen 6 jongens en 6 meisjes. Dit is ondertussen langer dan 4 jaar geleden maar de gevolgen zijn groot.
Ik denk er helaas nog letterlijk elke dag over voor al een veel te lange tijd. Ik ben er veel mee bezig en ben veel verandert in een goede manier daar ben ik trots op. Deze zomer contacteerde ik een van de personen van de groep of ze zin hadden op een drankje te doen. We kwamen bij elkaar en al snel na de initial hoe het gaat bood hij zijn excuses aan. Dit voelde fijn het voelde als een soort bevestiging dat het inderdaad gebeurde. Hij en ik waren tijdens het gesprek het ook compleet met elkaar eens van ja dit gebeurde en dat voelde fijn. ik zag progressie in me ik was verandert op mooie manier en ik was daar trots op.

Daarna besloot ik iemand anders te appen in de zomer. En dat ging erg mis. Ze vertelde me dat ze geen idee had waar ik het over had. Ook beweerde dat ze nooit negatief is geweest tegen iemand en dat ze er ook niet over wou praten. Dit was een flinke klap voor mij psychologisch en het gaat niet goed. Ik heb het gelukkig wel vanaf dat moment tegen mijn ouders gezegd omdat ik me al zo lang depressief voel. Ook ga ik nu naar de huisarts psycholoog maar ik voel dat dit weinig invloed op me heeft. Veel van de oefeningen die zij vraagt heb ik het gevoel dat ik al gedaan heb voor dat ik naar de huisarts ging. Dus ik voel me nu erg vast de huisarts psycholoog helpt eigenlijk niks.

Toen dat meisje in juli niet met mij wou praten. Ging ik huilend naar mijn vrienden toe om dit aan hun te vertellen ze hebben me erg geholpen. Ze hebben me ondersteund maar die dag nadat dit meisje mij weigerde besloot ik een brief te schrijven. Die brief is eindelijk af na 4 maanden en ik moet bekennen ik ben er best wel trots op hoe mooi het is geworden. En ik zit zo erg te twijfelen of die moet sturen. Aan de ene kant was dit iets wat ik van af het begin af aan wou doen die brief sturen. Ook heb ik het gevoel dat ik vast zit en dat ik die brief moet sturen om verder te gaan in dit genezing proces. Ook kan ik haar niet zien zonder het hele verhaal te vertellen. Ze werkt ondertussen zins kort helaas bij een van mijn favoriete baren. En laatst was ik aan het stappen en ik kreeg een mental break down met het besef ik moet de bar vermijden en dat wil ik niet. Dus daardoor voel ik alsof ik die brief moet sturen.

Maar aan de andere kant denk ik zo. Misschien moet ik gewoon schijt hebben aan die persoon laat haar een rot leven hebben. Ze zal nooit van zichzelf haar rot gedrag beseffen dus waarom zou ik haar daar in helpen. Tevens ben ik bang voor een reactie ik weet niet hoe ze zou reageren het kan negatief en het kan positief. Maar ik voel alsof ik niet mijn vrede kan brengen als ik niet aan haar vertel hoeveel pijn ze me heeft gedaan ik voel me vast.

Dus wat moet ik doen de brief sturen of niet? En misschien ook naar een echte therapeut gaan in plaats van huistarts psycholoog want ik voel me zo depressief voor al zo lang en ik wordt er moe van.

20 jaar
3 jaren geleden

5 Reacties

  • De brief is geschreven jij hebt onder woorden kunnen brengen wat je wou zeggen. Versturen is niet nodig en meer kans dat het iets extra ellende oplevert dan positiviteit brengt want kleine kans dat ze er iets om geeft. Ontlopen hoeft ook niet dat soort mensen vergeten je gewoon want voor hen ben jij niet belangrijk voor hun leven. Focus je energie op iets wat kan bijdragen aan je leven in plaatst van haar iets te doen laten inzien.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste TS, lastige vraag omdat we jouw schoolperiode natuurlijk niet mee hebben gemaakt. Dat dit heftig is geweest is duidelijk en mooi en waardevol dat die jongen tot besef is gekomen dat hij fout is geweest. Ik ga ervan uit dat zijn excuus oprecht is geweest en hij hiervan heeft geleerd. Hetzelfde ga je volgens mij niet bereiken bij het meisje, maar dat hoeft ook niet, jij hebt haar opgezochten zult haar niet snel tegen komen. De brief die je aan haar hebt geschreven is al meer dan genoeg in jouw therapeutisch traject. Jij hebt jou gevoelens en gedachte op papier gezet en dat is jouw grote winst, chapeau! Laat het hier bij, haar ga je niet overtuigen, koester de brief en ga voor je vrienden nu. Wellicht dat je nog andere uit de groep te spreken krijgt en dat zij ook tot besef komen. Mocht dat niet het gevolg zijn, kun je eventueel nog meer brieven schrijven, van belang is dat jij het in je hoofd verwerkt! Veel succes.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste TS, J22 geeft je een goed advies, laat het los en leef in het heden en kijk naar de toekomst. Gepest kan je het gevoel geven minder te zijn dan anderen. Na die middelbare school ben je verder gaan studeren neem ik aan en daar was het pesten voorbij. Ik lees dat je ook vrienden hebt die er voor jou zijn als jij dat nodig hebt. Dat alles moet je toch het vertrouwen geven dat het met jou wel goed zit en dat het die pesters waren die heel verkeerd bezig waren.
    Toe dat meisje ontkende dat ze jou gepest had ben je in huilen uitgebarsten. Dat zegt mij dat jij een gevoelige jongen bent die op de middelbare school niet zo weerbaar was. Dat soort jongens, ook meisjes, worden vaak het doelwit van pesterij omdat ze niets terug kunnen doen.
    Die ene jongen die jij ontmoet hebt en die zijn excuses heeft gemaakt is gaan beseffen dat hij je onrecht heeft aangedaan. Dat meisje weet heus wel wat er gebeurd is maar ze schaamt zich en durft de confrontatie niet aan. Dat betekent in feite dat jij sterker bent geworden dan zij.

    Je zegt dat ze nu in een bar werkt waar jij graag komt en nu wil je die bar vermijden. Omdat je de confrontatie niet aandurft? In het verleden heb jij je niet verweerd tegen die pesterijen. Nu durf je alweer de confrontatie niet aan. Waar ben je bang voor? Ze is nu niet meer met die groep. Pesters voelen zich veilig in de groep, alleen dan durven ze. Feitelijk zijn het lafaards. Die ene jongen is niet laf, hij heeft de confrontatie aangedurfd. Dat meisje is nog steeds laf want zij durft dat niet. Zij is bang van jou.
    Mijn advies, ga naar die bar, kijk haar aan en zeg: Ken je mij nog?
    Dan kan ze verschillende dingen doen en dat kan van alles zijn. Zeggen dat ze niet weet wie je bent, zeggen dat ze je wel kent maar van pesten niets af weet, of zeggen dat je moet oprotten.
    Bestel gewoon je drankje en als je daar bent, kijk dan af en toe eens indringend naar haar. Dat zal ze niet leuk vinden. Ga je daar met vrienden naar toe? Dan heb je wat morele steun en getuigen als ze raar gaat doen. En die brief? Vergeet het maar, dat zal echt niet bij haar aankomen. Blijf naar die bar gaan en iedere keer als ze jou ziet zal ze spijt hebben en zich schamen.

    Ga verder met je leven. Studeer je nog? Ga verder met je studie. Het pesten is voorbij. Niet dat er in het bedrijfsleven niet gepest wordt, mensen kunnen zich uitermate minderwaardig gedragen. Probeer weerbaar te zijn en accepteer geen flauwekul. Misschien is een assertiviteitscursus een idee als jij je nog onzeker voelt.
    Zorg dat je trots op jezelf kan zijn door gewoon goed te zijn in wat je doet. Dan ben je minder kwetsbaar.

    Er is vriendschap in je leven, er wordt van je gehouden, je werkt aan een toekomst. Er is reden om met vertrouwen vooruit te kijken. Dat pesten heeft je veel pijn gedaan en je probeert het te verwerken door contact te zoeken met je pesters om genoegdoening te krijgen. Met die ene jongen is dat gelukt, maar pesters zijn lafaards. Het is maar de vraag of de anderen ook die moed hebben. Als je er nog eens een tegenkomt, kan je ze eens aankijken en zeggen dat je niets vergeten bent. Verder zou ik het maar laten.
    Als jij straks ziet dat iemand gepest wordt, doe dan wat. Jij weet hoe dat voelt, jij kan helpen. Dat is je opdracht.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Als je de brief stuurt kunnen er twee dingen gebeuren: 1) Ze begrijpt je en reageert positief; 2) Ze begrijpt je niet en reageert negatief.

    Kun jij met beide reacties leven? Of gok je dat ze positief reageert? Hoe zeker weet je dat ze positief reageert?

    Kun je er mee omgaan als ze negatief reageert? Is een negatieve reactie voor jou ook een acceptabele uitkomst? Helpt een negatieve reactie jou ook om verder te kunnen in je leven?

    Tot slot: laat pesters je leven niet beheersen. Richt je op mensen, die wel leuk tegen je doen. Laat het verleden los, richt je op het nu en op de toekomst.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik vind het echt erg voor je dat je zulke ellendige schooltijd had. Maar het is voorbij. Het is achter de rug. Het is tijd om deze rotperiode definitief af te sluiten. Koester de leuke herinneringen en delete de nare. Het heeft geen zin je vroegere pesters achterna te lopen hopend op excuses. Pesters blijven pesters hun leven lang. Op school, later op het werk, de buren, familieleden. Verwacht niets goeds van ze en laat ze vierkant links liggen. Bespaar jezelf nieuwe vernederingen. Daarom mijn advies : verscheur die brief aan dat meisje wat inmiddels als barmeisje werkt. Het zegt genoeg over haar want de meeste barmeiden zijn gemene bitches. Ze is in staat om jouw brief online te zetten om je voor iedereen nog even extra belachelijk te maken. Trek hier een streep onder en steek geen tijd en energie meer in negatieve dingen.

    20 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten