Skip to content
8 reacties
916 weergaves

Wakker worden in het zweet

Vroeger had ik dit nooit .
Maar nu de zomer blijft duren heb nog altijd.
S morgens als ik wakker kom lig ik helemaal nat van het zweet dat is niet enkel mijn boven lichaam maar mijn benen ook terwijl ik meestal enkel boxershort aan heb om te slapen..
Dan ruik ik echt ook helemaal naar het zweet.
En als ik alweer ga gaan douchen zegt mijn ma moet dit alweer. .
Zijn er daar truckjes voor ?

13 jaar
7 maanden geleden

8 Reacties

  • Dag TS, Fijn dat jouw probleem opgelost is en leuk dat je het even komt vertellen. Ook fijn dat er fysiek niets met jou aan de hand is, dat is weer een geruststelling.

    Op de pagina van RTL Nieuws las ik over een man die altijd heel veel zweette. Niets hielp. Uiteindelijk werd het probleem min of meer opgelost met botox injecties, maar dat moest steeds herhaald worden en was onaangenaam. Tenslotte is het definitief opgelost door zijn zweetklieren weg te schrapen. Gelukkig is dat voor jou niet nodig. Het klinkt niet leuk.

    J18 schreef in zijn reactie dat jongens en mannen vaak een kacheltje zijn. Blijkbaar geldt dat ook voor jou als een deken na 10 minuten al te veel is. Geen wonder dat jij lag te zweten onder een dekbed.
    Naakt slapen is heel gezond. Die nauwe broeken zijn helemaal niet goed voor bepaalde lichaamsdelen. Sommige jongens slapen in hun boxer. Beter is het om alleen een T-shirt te dragen als je het te koud vindt. Boxers zijn soms ook wat aan de te strakke kant. Je ballen zitten niet voor niets buiten je lichaam. Ze mogen niet te warm zijn.

    Mooi dat je oma nog een deken had liggen. Al heb je die dan niet steeds nodig, maar soms kan het toch wat te fris zijn voor alleen een laken lijkt mij, tenzij de thermostaat bij jullie hoog afgesteld staat. Vrouwen doen dat, dat zijn koukleumen. ;-)



    23 jaar
    15 dagen geleden
  • Hoi j23
    Ik ben na een tijdje toch eens langs geweest bij de huisarts.
    Hij heeft mij onderzocht maar alles was ok.
    Hij zei ook dat nu in mijn puberteit ben en het door de hormonen komt dat meer ga zweten.
    Ik slaap thuis nu bijna altijd naakt of heel soms in mijn boxer .mijn mama heeft lakens gekocht en mijn oma had nog een deken liggen die past . Na 10 min moet het deken meestal al weg omdat veel te warm krijg.
    Ik vind zalig om zo tussen de lakens te liggen lekker vrij

    14 jaar
    16 dagen geleden
  • Vroeger sliep iedereen onder dekens, dekbedden had je toen nog niet. Een dekbed is handig, je gooit het op je bed en klaar!
    Het probleem is dat een dekbed niet ventileert. Zweet dat je 's nachts produceert kan niet ontsnappen en blijft onder je dekbed. Neem eens een deken, houd hem tegen je mond en blaas. Je blaast er dwars doorheen. Bij een dekbed gaat dat je niet lukken.

    Een ander probleem met een dekbed is dat je weinig keuze hebt in hoe dik je dekbed is. Je hebt 4 seizoenen dekbedden en dan kan je drie niveau's van isolatie regelen. Vaak is het dan net iets te warm.
    Als je 's avonds in bed stapt is het bed koud en jij bent warm. Jij warmt het bed op met je lichaamswarmte en het voelt behaaglijk aan.
    's Nachts daalt je lichaamstemperatuur, je verliest vocht en in de morgen dan stijgt je lichaamstemperatuur weer. Dan heb je het te warm en je zwemt in het vocht dat niet weg kon.

    Zoals eerder gezegd, een deken ventileert. Het vocht dat jij 's nachts produceert verdampt makkelijk door die poreuze deken. Een schaap heeft een poreuze wollen vacht. Als het koud is isoleert dat de warmte, als het warm is beschermt het tegen de warmte. Zou je een schaap 's zomers inpakken in een dekbed dan overleeft dat beest het niet.

    Probeer eens of je onder een deken kan slapen. Niemand heeft tegenwoordig nog dekens, allemaal naar Afrika gestuurd, maar oudere mensen hebben nog wel wat liggen. Vraag eens aan je oma of kijk eens bij de kringloop.
    Je hebt een laken nodig, een deken en een sprei als extra bedekking voor als het koeler is. Heb je het te warm 's morgens dan gooi je de sprei opzij naar het voeteneind. Je benen verdragen meer warmte dan je romp.
    De deken en het laken stop je in aan een zijkant en aan het voeteneind. (Als je in het leger gaat is het eerste wat je leert je bed opmaken!)

    Probeer het eens, misschien ben je van het probleem af. De laatste tijd werd ik ook 's morgens zwetend wakker en daardoor dacht ik aan jou. Nu slaap ik onder een laken en een deken en is het over. Lekker warm, maar geen gezweet meer. Dat wilde ik je toch even melden en misschien ben jij n iet de enige met dat probleem.

    23 jaar
    1 maand geleden
  • Lig je onder een dekbed? Dat kan ook te dik gevuld zijn. Je lichaam houdt jou warm, ook 's nachts. Als overtollige warmte dan niet weg kan ga je het snel te warm krijgen. Jongens en mannen zijn vaak van hunzelf een kacheltje.

    18 jaar
    7 maanden geleden
  • - Je dekbed: je hebt ‘zomerdekbedden’ die veel dunner zijn en verkoelend werken.
    - Je slaapkleding: draag geen synthetische shirts zoals polyester ofzo. Liefst draag je een linnen slaapshirt, of gewoon helemaal niets en dan slaap je alleen in je boxer.
    - Je voeding: sommig eten en drinken werkt verzurend. Al deze extra zuren moeten worden afgevoerd, onder meer door extra te zweten. Caffeine (energiedrank!) en frisdrank zijn bijvoorbeeld sterk verzurend.
    - Gebruik veel salie. Salie is een kruid dat zweten tegengaat. Salie kan je door soep of een salade doen. Door pastasaus is het ook wel lekker. Ook is salie als thee te koop en ook in pillen.
    - Neem capsules met jujube-extract. Deze plant staat er ook om bekend dat het helpt tegen overmatig zweten.

    Blijf je er langere tijd last van hebben? Naar de huisarts ermee. Landurig nachtzweten kán namelijk een symptoom zijn van iets ergs. Niet voor niets is langdurig nachtzweten een ‘rode vlag’, wat betekent dat andere behandelaars dan artsen, hier niet op door mogen behandelen. Neem het dus wel serieus!

    22 jaar
    7 maanden geleden
  • Misschien heb je het verkeerde dekbed

    12 jaar
    7 maanden geleden
  • Enerzijds heeft het te maken met hormonale veranderingen, je pubertijd, en anderzijds is je slaapkamer te warm of je dekbed te dik. Soms is het een soort van aandoening die in je tienerjaren ontstaat. Hypoglykemie.

    Als je slaapt dan daalt je lichaamstemperatuur en voel jij je behaaglijk onder je dekbed, maar tegen het ontwaken stijgt je lichaamstemperatuur weer en kan het te warm zijn. Als je daar aanleg voor hebt kan je veel gaan zweten.

    Iedereen slaapt tegenwoordig onder een dekbed, maar vroeger hadden ze dekens en lakens. Dan kan je wat regelen door een deken meer of minder te nemen. Waar slaap jij onder? Hoe warm is het in je kamer? Ongeveer 18 graden is het beste. Heb je een open raam?

    Douchen kan natuurlijk, maar ik begrijp dat je moeder moppert vanwege de hoge gasprijzen. Afnemen met een washandje is ook al genoeg. Je bent niet echt vies tenslotte.
    Vrijdag wordt nog een heel warme dag, maar daarna wordt het snel veel kouder. Misschien lost dat het probleem op.

    Als niets helpt dan kan je eens naar de huisarts gaan.

    23 jaar
    7 maanden geleden
  • Een dunner of geen dekbed, beter de slaapkamet luchten, ventilator of airco plaatsen, enz.

    21 jaar
    7 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten