Skip to content
31 reacties
6127 weergaves

Ggd/schooldokter vraag!

Ik heb een vraagje. Moet je bij de GGD ook een intiem onderzoek doen? Of is het daar alleen maar lengte & gewicht en vragenlijst invullen? help plz ff met deze vraag. en zoja, wanneer? in welke klas, welke leeftijd? plz laat ff een reactie achter als je het weet.   xx

14 jaar
12 jaren geleden

31 Reacties

  • Nog erger, die schoolarts wil weten hoe jouw lichamelijke ontwikkeling is, dus of je borsten al wat aan het groeien zijn, en ook of je al schaamhaar hebt. En dus zal je hemdje even omhoog gaan, en zal je onderbroek omlaag gaan ook. Niet lang, maar lang genoeg om je ongemakkelijk te voelen, juist ook omdat je moeder er bij zal zijn. Die arts wil je moeder er ook bij om antwoorden te horen van haar, op hoe je moeder tegen je ontwikkeling aankijkt, net zoals dat je gevraagd zal worden of je al ongesteld wordt. Niks aan te doen, laat maar over je heen komen.

    19 jaar
    8 jaren geleden
  • Hoi meiden en jongens, ik ben erg preuts en heb binnenkort een GGD onderzoek op school met een van mijn ouders.(waarschijnlijk mijn moeder) de eerste keren op school moesten we alleen onze schoenen uitdoen en werden we gemeten gewogen etc. Maar nu moet je in hemd en onderbroek en moet een van je ouders erbij zijn. Ik vind dit niet erg prettig omdat wij niet echt de gewoonte hebben om elkaar naakt in huis te zien. Ik zou hier graag iets over willen zeggen bij de schoolarts ( tegen mijn moeder zeggen vind ik te ongemakkelijk) , maar dan ben ik al te laat. Ik hoop dat jullie tips voor mij hebben want ik zit er echt mee.

    Xx

    12 jaar
    8 jaren geleden
  • Zo'n onderzoek kan je voor je gevoel maar zomaar overkomen, alleen zullen je oudeers er niet bij zijn, dat scheelt. En voor de rest, een dokter doet gewoon onderzoek zoals ze dat bij andere jongeren ook doet. Dat doet misschien weinig af aan jouw je ongemakkelijk voelen, maar weet dat je niet anders onderzocht wordt dan andere meiden. Een dokter wil en moet gewoon weten dat je je normaal ontwikkelt, ook je seksuele organen. Maar, ze zullen nooit je kutje binnengaan, dat is gewoon nóóit nodig (of je moet klachten hebben, maar dan ga je naar je eigen huisarts, toch?).

    19 jaar
    8 jaren geleden
  • Hoi iedereen:-) Ik heb nog nooit een onderzoek gehad waarbij ik mij helemaal moest uitkleden, toch ben ik best wel preuts, en wil ik liever niet dat ze kijken, voelen etc. Ook vind ik het niet zo fijn dat mijn ouders erbij zijn. Heeft iemand een tip zodat ik me toch een beetje op mijn gemak voel? Laat het me weten:-) Groetjes M

    12 jaar
    8 jaren geleden
  • Het zou wat worden als ze aan elk meisje moesten vragen of ze echt wel even mogen kijken in hun slipje. Zoals vaker is aangegeven, het gaat om gewoon een basaal medisch onderzoek, en ja, daarvoor worden de ballen van een jongen bekeken, en wil die dokter ook weten of je je als vrouw goed ontwikkelt. Als ze er daarbij voor kiezen om even de buitenkant van je kutje te willen zien, en of je al borstgroei hebt, prima toch? Voor jongens zal het bijna steeds zo snel gaan dat ze niet eens de tijd hebben om een stijve te krijgen omdat dan hun slip alweer omhoog mag. En al zóu je, jongen of meisje, zichtbaar opgewonden raken, dat zal ongetwijfeld vaker gebeuren. Voor jou misschien ongemakkelijk, voor die dokter heel gewoon.

    19 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik moest met 13 ook naar ggd bij mij werd niet uitgelegd wat het over ging ggd arts ging direct vragen en daarna moest ik me uitkleden (werd niet gevraagt of ik wel wilde of niet wilde)

    22 jaar
    8 jaren geleden
  • Meisje van 14 jaar van het vervolg afspraakje zou je het hele verhaal willen vertellen?

    13 jaar
    8 jaren geleden
  • Er gaan op dit forum en ook elders veel indianenverhalen in het rond. Laat je niet gek maken en je hoeft er zeker niet tegen op te zien.   Nee, natuurlijk wordt je bij een GGD / schooldokter niet inwendig onderzocht (als je dat met 'intiem' bedoelt). Ik neem tenminste aan dat het een gewoon periodiek schoolonderzoek is. Ja, je moet een vragenlijst invullen waarin ook wat persoonlijk vragen staan en je krijgt een kort lichamelijk onderzoek; lengte, gewicht, oren, ogen, longen, hart, enz. Meestal kom je bij een dokter in je ondergoed. Jongens in onderbroek en meisjes in onderbroek en bh of hempje. Je moet ook wat oefeningen doen zoals op je tenen en hielen de kamer op en neer en door je knieën zakken etc. Stelt allemaal niet zoveel voor. Vooral bij meisjes wordt gekeken of je een zg. scoliose hebt (een bocht in je ruggenwervel). Je moet dan voor de dokter komen staan met je rug naar hem toe en dan helemaal voorover buigen. Hij/zij ziet dan of je wervels mooi op een rechte rij staan. Heb je een hempje aan, dan moet dat eerst even uit (of helemaal omhoog) natuurlijk. Want anders zien ze niets.   Bij jongens wordt vaak nog gekeken of ze een breuk hebben en (afhankelijk van de leeftijd) of de balletjes zijn ingedaald. Stelt ook allemaal niets voor. Je moet dan voor de dokter komen staan en hard op de rug van je hand blazen. De dokter kijkt dan even in je broek door de rand naar voren te trekken. Meer niet. In België gaat dat iets verder. Daar meten ze ook hoe groot de balletjes zijn gegroeid. De dokter voelt met een hand aan je balletjes en vergelijkt dat met een soort van kralenketting. Zo zien ze of de ontwikkeling goed verloopt. Verder gaat zo'n schoolonderzoek echt niet. Misschien dat als je lichamelijke klachten hebt waarvoor je al bij een dokter behandeld wordt (of recent behandeld werd), dat daar tijdens het schoolonderzoek extra op wordt gelet. Spuiten / injecties heb ik bij een schooldokter nooit gehad.   Dus laat je niet gek maken. Je hoeft er zeker niet bang voor te zijn of tegenop zien. En je ergens voor schamen is al helemaal niet nodig; een dokter heeft al zoveel mensen gezien en onderzocht. Succes met je onderzoek en laat nog maar eens weten of het is meegevallen. Vast wel!!     groetjes, M.

    21 jaar
    8 jaren geleden
  • Bij mij naakt en gingen ze tussen schaamlip kijken enzo en borsten voelen het was een man en vrouw zo naar

    13 jaar
    8 jaren geleden
  • Het verschilt per school. Bij mij ging het alleen over hoe t op school ging, thuis ging, meten, wegen, ogen nakijken en klaar. 1 vraag over menstruatie verder niks.

    15 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik moest een vragen,ijst invullen. Toen moest ik alleen me schienen uit doen en dan meten en wegen

    14 jaar
    10 jaren geleden
  • Bij mij op school moest je alleen in je ondergoed staan en ze gingen ook je borstel opeten

    14 jaar
    10 jaren geleden
  • Ik ben onzeker

    Ik ben onzeker over mijn gewicht ik ben iets te zwaar maar is dat niet erg of moet je wel een vervolg onderzoek dan?

    13 jaar
    11 jaren geleden
  • niet naakt

    ik had eerst een gesprek over thuis en school. Toen hoefde ik alleen mijn zakken leeg te maken en mijn schoenen uit te doen en moest ik wegen en meten. ik heb verder geen lichamelijk onderzoek gehad.

    15 jaar
    11 jaren geleden
  • naakt

    Ik moest wel in mijn nakie hoor. Maar dat was niet heel intiem en mijn moeder was erbij.

    14 jaar
    11 jaren geleden
  • Belachelijk

    Ik had vorig jaar het onderzoek en toen ik naar binnen moest stond een jongen van mijn klas bij de dokter en ik moest bij de zuster gehoortest en lengtemeting doen.
    Toen ik klaar was moest ik wachten op de dokter, wacht maar even met uitkleden had de suster mij gezegd omdat er nog een jongen bezig was.
    Maar ik kon toen dus wel zien dat de dokter bij hem de onderbroek naar beneden deed en hij moest op zijn hand blazen, en de dokter voelde aan zijn zak. De jongen kreeg toen een stijve en dat kon ik dus gewoon zien, ik schaamde me omdat ik dat te zien kreeg, maar het was ook best spannend want het was de eerste jongen die ik met een erectie zag, in het echt dan. En toen trok die dokter zijn velletje op, dat ded hem pijn, de dokter vertelde hem daaronder goed te wassen. De jongen mocht zich aankleden en ik zag dat hij vuurrood was toen hij mij aankeek.
    Mijn vriendin heb ik het later verteld en die moest erg lachen en vroeg me hoe groot ie was en alle andere details. Maar eigenlijk vond ik de jongen erg zielig omdat hij wist dat ik zijn piemel gezien had terwijl hij een stijve had. Eigenlijk moet het zo zijn dat alleen jongens en later alleen meisjes naar het onderzoek moeten, ik moet er niet aan denken dat het andersom was en hij mij in mijn ondergoed had kunnen zien, want gelukkig hoefde dat niet uit bij de dokter.

    14 jaar
    11 jaren geleden
  • Re: niet normaal

    Hoi meisje van 14 hierboven, wat een nare ervaring. Wat voor onderzoek was het, bij de schoolarts of ergens anders? En wat voor een meisje, een klasgenoot of een stagiair bijvoorbeeld? Het is in ieder geval niet normaal wat er is gebeurt.

    15 jaar
    11 jaren geleden
  • niet normaal

    heey ik heb laatst ook een intiem onderzoek gehad, alleen had ik mijn arm gebroken dus kon ik me niet zelf uitkleden. toen heeft een meisje mij moeten helpen met uitkleden, alleen moest zij allerlij dingen doen zoals mijn schaamlippen opzij duwen zodat de doktor goed kon kijken maar zij ging verder dan dat. zoals niet veel later moest ik naar de wc, en ja daar moest zij mij ook bij helpen heeft zij mij gevingerd. ik wilde dit niet hebben maar ze ging door, ik voel me nu heel onzeker op school. wat kan ik hier aan doen

    14 jaar
    11 jaren geleden
  • soms wel soms niet

    Het ligt er maar net aan. Soms kijken ze alles na, en soms komen ze op school dan hoef je alleen vragen te beantwoorden.   Waar ben je bang voor?   En als je iets niet wilt, dan hoeft het niet hoor. Ik wou niet dat ze aan me borsten zaten. Dat was ok. Maar ze heeft wel in me slipje gekeken,dat vond ik zelf ook wel belangrijk.   meer is het niet.

    15 jaar
    11 jaren geleden
  • ik moet ook

    over een week moet ik ook. wat doen ze allemaal. en moet je bh en slip ook uit? Wat is jullie ervaring?

    13 jaar
    11 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten