Skip to content
7 reacties
590 weergaves

Paniekaanvallen

Hoii, ik heb sinds dit schooljaar heel vaak paniekaanvallen, maar zou eigenlijk niet weten waar dit door komt. Ik heb dit schooljaar wel meer stress want ik ben van 2 havo/vwo naar 3 vwo gegaan wat een stuk zwaarder is. Als ik een paniekaanval heb of voel aankomen weet ik eigenlijk niet wat ik moet doen. Is er iemand die dit ook heeft of heeft gehad die weet wat je hieraan kan doen. Ik heb ongeveer 2/3x per week een paniekaanval, maar heb wel vaker bijna een paniekaanval (soms wel 3x per dag)

14 jaar
5 maanden geleden

7 Reacties

  • Roken of vapen kan ook angstig maken. De nicotine die erin zit is eigenlijk een stimulerend middel, ook al zou je het tegendeel vermoeden: als je een tijdje niet hebt kunnen roken en je kan er eindelijk ééntje opsteken krijg je het idee dat het je ontspant, maar dat is slechts schijn. Als je al wat aan de zenuwachtige/angstige kant bent kan dat genoeg zijn om je een paniekaanval te geven.

    18 jaar
    5 maanden geleden
  • Gebruik je psychische medicatie zoals Ritalin/Rilatine, of Prozac, of dat soort dingen? Die hebben dat als nevenwerking: paniekaanvallen, paranoia (achtervolgingswaan), psychose, hallucinaties, plus een hele hoop andere... Zoek even de bijsluiters op, vooral de bijsluiter voor artsen (niet alleen die voor patienten), want daarin vind je veel meer info en nevenwerkingen. Je vindt die online.

    Of gebruik je drugs, ook softdrugs? Die hebben dat ook als nevenwerking. Eigenijk als hoofdwerking: ze richten zenuw- en hersenschade aan, waardoor de hersenen niet meer correct functioneren. Dan krijg je dus foute waarnemingen en rare gedachtenpatronen, kan vanalles zijn.

    Of tekort aan vitaminen en mineralen of andere voedingsstoffen, waardoor je hersenen ook niet optimaal werken?

    Of een onverwerkt trauma: op straat nagelopen worden, overval, geweld, verkrachting, bedreiging,...?

    Als je naar een dokter zou gaan, laat je dan liever geen psycho-medicatie voorschrijven.

    22 jaar
    5 maanden geleden
  • Heftig om te horen!

    Een psycholoog kan je het beste helpen. Deze kan je vinden via je huisarts. Je kan ook rechtstreeks naar een psycholoog gaan. Een verwijzing van de huisarts is namelijk niet meer nodig. Helaas zijn er wel wachtlijsten bij psychologen, dus het is niet gezegd dat je daar direct terecht kan.

    Zelf kan je idd ademhalingsoefeningen, mindfulness, meditatie en ontspanningstechnieken (o.a. yoga en tai chi) proberen. Als je het serieus probeert, kunnen deze zaken heel goed helpen!

    Verder proberen om de situaties of gedachten die je paniekaanvallen veroorzaken voor jezelf duidelijk te krijgen. Het begrijpen van je triggers kan helpen bij het bedenken van een manier om ermee om te gaan.

    Paniek komt voort uit angst. Iedereen heeft angsten. De kunst is hier op een goede manier mee om te gaan. Angst is als een schaduw; hij groeit groter als je ervoor wegrent, maar krimpt wanneer je hem onder ogen durft te komen. Hier kan een psycholoog je heel goed bij helpen!

    22 jaar
    5 maanden geleden
  • Heb je er met je moeder of vader over gesproken? OF met een zus of broer? Of met je bff? Doe dat of anders met je huisarts.

    15 jaar
    5 maanden geleden
  • Huisarts en tot die tijd youtube ademhalingsoefeningen om te te kalmeren

    19 jaar
    5 maanden geleden
  • Gewoon even naar de huisarts gaan, die kan je goed verder helpen en mogelijk doorverwijzen.

    22 jaar
    5 maanden geleden
  • Naar de dokter hiermee.

    16 jaar
    5 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten