Skip to content
14 reacties
1221 weergaves

Jaloers op HBO’ers die al een MBO opleiding hebben afgerond

Heyx

Ik zit momenteel op Hbo opleiding maar veel klasgenoten hebben mbo gedaan en ik heb nog niks. Ik ben gwn kei jaloers op hun omdat ze in mijn ogen beter CV hebben.

Hebben jullie dit ook? Wat moet ik doen?

Thanx

21 jaar
7 maanden geleden

14 Reacties

  • Belachelijke topic. Neerkijken op mensen is nooit goed. En jaloers zijn op iemand is nergens voor nodig. Iedereen heeft zijn eigen pad en wegen

    21 jaar
    12 dagen geleden
  • @J23: Een MBO BBL-opleiding kan je op elk niveau afronden, dus ook op niveau 4. En een MBO niveau 4-diploma geeft inderdaad toegang tot het HBO, zowel een niveau 4 BOL-diploma, als een niveau 4 BBL-diploma.

    “Hun theoretische niveau voor wat betreft wiskunde en natuurkunde bijvoorbeeld, maar ook Engels en Nederlands, is gewoon gelijk aan dat van de havisten, anders zouden ze niet toegelaten worden tot het HBO.” Dit klopt echt van geen kant. Ik heb net een MBO-opleiding niveau 4 afgerond en mijn Engels is echt nog helemaal niet goed. Met mijn huidige niveau van Engels kan ik beslist niet het havo-examen Engels halen. Er zit dus wel degelijk kwaliteitsverschil tussen een havogediplomeerde en een MBO niveau 4-gediplomeerde.

    22 jaar
    14 dagen geleden
  • De MBO BBL opleiding is de beroeps begeleidende leerweg. Daarmee wordt je volgens mij niet toegelaten tot het HBO.
    Het MBO kent verschillende niveau's. Niveau 2 is inderdaad een soort bewaarschool voor studenten die vaak helemaal niet naar school willen maar nog leerplichtig zijn. De motivatie en de inzet is daar niet zo geweldig. Vooral in de grotere steden vind je daar wat je er kan verwachten.

    Voor HBO moet je niveau 4 gedaan hebben en dan ben je toelaatbaar voor elke HBO opleiding. Dus als je een MBO Werktuigbouw diploma hebt kan je op het HBO bijvoorbeeld verpleegkunde gaan studeren of Economie.

    Wat J21 zegt over het MBO slaat helemaal nergens op. MBO niveau 4 afgestudeerden zijn de kern van de Nederlandse samenleving. Het is het middenkader. Zonder de MBO'ers valt alles stil. Het MBO is een HAVO + opleiding. De + is de extra vakkennis die zij bezitten. Zij kunnen iets! Hun theoretische niveau voor wat betreft wiskunde en natuurkunde bijvoorbeeld, maar ook Engels en Nederlands, is gewoon gelijk aan dat van de havisten, anders zouden ze niet toegelaten worden tot het HBO.

    Die opmerking over schoonmaken en achter de kassa zitten is te belachelijk voor woorden. Daar zijn MBO'ers veel te duur voor.
    Vooral technische MBO'ers zijn veel gevraagd en verdienen heel goed.
    Wat de HBO'er bedenkt dat maakt de MBO'er. Dan moeten ze elkaar dus wel begrijpen. Daar is iets meer voor nodig dan 1 + 1 kunnen uitrekenen! Een HBO en een MBO opleiding duren allebei 4 jaar. Hoeveel meer vakkennis zal een HBO bachelor dan hebben dan een MBO gediplomeerde? Niet echt veel vermoed ik als hij/zij dat al heeft. Alleen maar een hoger theoretisch niveau, meer niet.
    Lees ook dit artikel eens: "Mbo’ers verdienen meer dan hbo’ers en vooral in deze branches" -> https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2023/01/mboers-hboers-branches-verdienen-salaris-mbo/

    Op welke school heb jij gezeten J21? Met jouw mentaliteit wordt het heel moeilijk samenwerken. MBO'ers hebben op hun vakgebied vaak veel meer specifieke en gedetailleerde kennis dan de HBO'er waarvoor ze projecten uitvoeren. Jaag ze tegen je in het harnas en je komt nergens.

    Het diploma dat iemand heeft zegt niets over de intelligentie van die persoon. Onderschatten is dus erg dom. Er bestaat ook nog zo iets als praktisch verworven kennis. Meestal meer waard dan de uit het hoofd geleerde kennis van de HBO'er uit zijn lesboekjes.

    23 jaar
    15 dagen geleden
  • @J21: ik vind je ook te laagdunkend over het MBO. Besef dat je binnen het MBO ook voor BBL kan kiezen. Dat is meestal 1 dag per week naar school en 4 - 5 dagen werken.

    Zo’n MBO’er heeft dus wanneer hij zijn diploma haalt, aantoonbare vakkennis voor een bepaald beroep én relevante werkervaring opgebouwd. Als deze MBO’er vervolgens een HBO-opleiding gaat doen heeft hij al een giga voorsprong op de personen die dat via de Havo gaan doen: en een vakdiploma en relevante werkervaring.

    22 jaar
    16 dagen geleden
  • J21 Dit hele land wordt draaiende gehouden door verschillende school niveau’s. Een woning wordt ontworpen door HBO’ers en WO’ers, en de MBO’ers voeren het ontwerp uit. Hoe wil je een nieuwe badkamer of keuken plaatsen. Ga je dat zelf doen? Tuurlijk niet. Nederland is kansloos zonder MBO’ers. Bijzonder dat je dat nog niet inziet als ‘hoogopgeleide’

    18 jaar
    19 dagen geleden
  • Het mbo stelt helemaal niets voor joh. Veel mbo'ers verbergen hun mbo-achtergrond uit schaamte zodra ze naar het hbo gaan. Het is bekend dat er massaal gespijbeld wordt op het mbo. Het mbo is dagopvang voor jongeren zonder talent. Slimme kinderen zitten op havo of vwo. De niet-slimme gaan naar het(v)mbo. Verschil moet er zijn. Iémand moet schoonmaken of aan de kassa werken. Op het mbo is 1+1 het moeilijkste dat ze leren.

    21 jaar
    19 dagen geleden
  • De HAVO is wat vroeger de MMS was, de Middelbare Meisjesschool. Het zat tussen MAVO en VWO in. Omdat er blijkbaar behoefte was aan dat niveau ook voor jongens, is het de HAVO geworden.

    Dat HAVO hoger niveau is dan MBO is een beetje kort door de bocht. MBO is wel iets meer dan wiskunde, natuurkunde, geschiedenis, talen en dergelijke. Je leert er een vak en soms is dat helemaal niet zo simpel. Welke HAVO gediplomeerde kan een elektrische installatie aanleggen? Een auto repareren? Een computernetwerk in bedrijf houden? Een gebouw neerzetten zonder dat het daarna instort? Niet een vermoed ik. Een HAVO gediplomeerde kan pas wat als hij of zij daarna voor een echt vak gaat studeren.

    Met HAVO kan je naar het HBO, met MBO niveau 4 ook. Als je daar hetzelfde vak kiest als je op het MBO hebt gedaan dan heb je een grote voorsprong op HAVO afgestudeerden voor wie alles op dat punt nieuw is. Die kunnen nog helemaal niets. Je hebt bijvoorbeeld geleerd je handen te gebruiken! Je kan wat!

    Neerkijken op MBO slaat nergens op. Wie gaat werken met een MBO diploma, zeker als dat een technische richting is, kan heel goed zijn brood verdienen. Er is groot gebrek aan technici en dat zie je terug in de salarissen.
    Met HAVO kan je misschien bij Albert Heijn achter de kassa, of iets administratiefs op een kantoor. Om echt ergens te komen moet je doorstuderen anders lachen de MBO afgestudeerden je uit.

    TS moet gewoon even doorbijten en zorgen dat zij haar diploma haalt. Dan hoeft zij op niemand jaloers te zijn. Wees blij dat je dat kan! Die paar jaar extra ervaring van een MBO'er heb je zo ingehaald. MBO'ers die beginnen met werken hebben ook nog geen mooi CV.
    Een potentiele werkgever kijkt jou in de ogen en vraagt zich af, wat is dat voor een meid? Wat voor potentie zit er in haar voor mijn bedrijf? Je CV is maar een mooi geschreven papiertje.

    23 jaar
    3 maanden geleden
  • Nee joh, je maakt je druk om niets. Een klasgenoot van mij op de havo had een technische mbo 4 na de havo gedaan. Hij had er veel spijt van dat hij naar eigen zeggen jaren had verspild op het mbo in plaats van meteen naar het hbo te gaan. Volgens hem stellen de vakken wiskunde en natuurkunde op mbo niveau 4 niets voor en die had hij ook op de havo. Die vakken op mbo niveau 4 zijn volgens hem veel makkelijker dan de brugklas havo/vwo. In de bovenbouw van havo of vwo krijg je te maken met on onderwerpen als calculus in wiskunde B. Daarbij word je getoetst op inzicht. Dat zal je niet hoeven te kunnen op mbo 4. Op mbo niveau 4 heb je vakken als rekenen, waarbij je leert hoe procenten werken. Het mbo niveau 4 is een vervolg op mavo. Het is logisch dat ze daar niet boven het niveau havo of vwo bètavakken krijgen. Daarvoor heb je niet voor niets het hbo en de universiteit.

    Het is een denkfout dat mbo moeilijker is dan havo of vwo omdat havo/vwo middelbaar onderwijs is. Middelbaar bij havo/vwo slaat op secundair onderwijs, dus de plaats in je curriculum. Middelbaar in mbo slaat op de moeilijkheidsgraad vergeleken met bijvoorbeeld het vroegere lbo of het hbo. Het woord "middelbaar" heeft bij de middelbare school dus een andere betekenis dan middelbaar beroepsonderwijs. De h in havo betekent niet voor niets hoger.

    21 jaar
    3 maanden geleden
  • Havo aanzienlijk hoger niveau dan MBO? Kletspraat mijn beste J16. Havo is middelbaar onderwijs volgend op de basisschool. MBO volgt op middelbaar onderwijs, Mavo of VBO meestal.

    MBO is er in verschillende soorten en op verschillende niveau's. Niveau 4 is heel wat anders dan niveau 2 bijvoorbeeld en ik vraag mij af of een Havo afgestudeerde zonder problemen het wiskunde examen van MBO techniek niveau 4 kan maken. Nog maar te zwijgen van de natuurkunde examens en die van de technische vakken.

    Havo is een vooropleiding, MBO levert een startkwalificatie voor een heel goed betaalde baan, vooral als je voor de techniek hebt gekozen. Als je van de Havo komt kun je nog niets, als jij je MBO diploma hebt dan ben je wat waard voor de samenleving. Met Havo kun je HBO gaan doen, met MBO niveau 4 ook. Kan een Havo leerling ook een echt vak gaan leren.

    23 jaar
    5 maanden geleden
  • De havo is van aanzienlijk hoger niveau dan mbo. Je hebt daarmee veel meer algemene ontwikkeling gehad en ook nog eens op een veel hoger niveau. Alleen het vak wiskunde van havo is al op een aanzienlijk hoger niveau dan mbo. Dat je met de havo naar het hbo kunt net als mbo 4 wil niet zeggen dat ze gelijk zijn aan elkaar qua niveau. Als je van de havo komt ben je 17. Vanuit mbo ben je een paar jaar ouder. Daarom mag je vanuit mbo 4 ook naar het hbo.

    Je mbo-klasgenoten hebben mogelijk al een beetje theorie over de onderwerpen van hbo op mbo gehad, maar het is veel indrukwekkender om een havo-diploma te hebben dan een mbo 4. Voor wat betreft werkgelegenheid heb je een punt. Met havo kun je niet werken, met mbo 4 wel. Maar havo is bedoeld voor je algemene ontwikkeling op hoog niveau. Jouw klasgenoten zouden juist op jou jaloers moeten zijn. En al helemaal als je van vwo komt. Wat je klasgenoten doen is stapelen vanuit middelbaar niveau. Jij komt al van hoog niveau.

    Geen reden tot jaloezie van jouw kant dus.

    18 jaar
    5 maanden geleden
  • Daarbij hebben veel MBO’ers een andere MBO-opleiding afgerond dan ze nu ook op het HBO doen, dus niet het directe verlengde.

    Een opleiding op je CV die niet (echt) relevant is voor het werk wat je in de toekomst wilt doen, heeft natuurlijk ook geen meerwaarde voor een werkgever.

    Denk dus dat je je idd zorgen maakt om niets.

    22 jaar
    7 maanden geleden
  • Als hun CV beter zou zijn dan het jouwe na het afronden van de HBO-opleiding, dan zou dat toch betekenen dat de HBO an sich geen goede opleiding is? Ik vind dat je je druk maakt om niets. Volgens mij kijkt een toekomstige werkgever alleen maar naar je hoogst genoten opleiding en de relevantie daarvan. We komen er allemaal op onze eigen manier wordt mij altijd voorgehouden, dus daar leef ik dan ook naar.

    18 jaar
    7 maanden geleden
  • hoezo jaloers? jij hebt toch de havo gedaan en zij mbo dat staat gelijk aan elkaar. dus ik snap je reactie niet helemaal.

    16 jaar
    7 maanden geleden
  • Niets, hard studeren en ook een diploma halen! Wat wil je eraan veranderen als daar niets in mogelijk is, berust en studeer’

    20 jaar
    7 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten