Skip to content
1 reacties
733 weergaves

(vroege) puberteit

Hoii,
Nou ik weet niet waarom maar ik ben de laatste tijd een beetje obsessed met de puberteit enzo. Ik wil eigenlijk nog heel graag kind zijn, vind seks vies (maar om de een of andere reden denk ik er redelijk vaak aan wat best lastig is want dan krijg ik letterlijk een grimas over mn gezicht omdat ik t zo vies vind) en the big thing: opeens vind ik t vies als ik ongesteld ben. Ik gebruik tampons dus dan zie je t minder erg,maar alsnog,al dat bloed bleeh. Alleen nou vroeg ik me een paar dingen af:
-ik werd ongesteld op mn 11,5ste, is dat heel vroeg?
-ik ben 15 en 1.54 en ik hoorde van iemand dat mensen van 16 soms een groeispurt nog krijgen en aangezien ik die nooit heb gehad hoopte ik daarop maar toen zei mijn oma dat dat nier zo zou zijn omdat ik al heel vroeg ongesteld was. Is dat zo of kan dat wel?
-als je vroeg ongesteld bent geworden raak je dan ook eerder in de overgang?
-ik heb de hele tijd het gevoel dat jongens naar mn borsten kijken, ik "voel" dan echt dat ik ze heb. Dat is heel stom want k wil helemaal geen jongens verleiden ofzo. Wat kan ik hier tegen doen en kijken ze echt? (maat 70c)
-ik heb best brede heupen en dikke benen. Hoe maak ik die smaller/dunner?
-worden jullie er ook zo gek van dat er de hele tijd over en met je gesproken wordt als (jonge)dame? (mn oma zei nota bene nu ben je geen meisje meer maar een jongedame en mn tante zei dat we niet echt kinderen meer waren).ik word daar zo gek van!!
Ohja, ik vind het niet fijn om in bikini te lopen in t zwembad. Wat kan ik daartegen doen? (k heb het gevoel dat jongens en mannen daarnaar kijken)

15 jaar
2 jaren geleden

1 Reacties

  • Beetje vroeg maar echt niet bijzonder vroeg hoor
    - heel lang zal je niet worden maar je kan prima nog stukkie doorgroeien, ook zonder spurt
    - Mogmaals je bent echt niet heel vroeg hoor 11.5 is best normaal en dat staat los van de overgang het is niet een vaste periode tov elkaar.
    - Je doet niks aan waar en hoe andere mensen kijken, ja sommige zullen kijken en sommige zal jij je inbeelden omdat je er zelf zo mee bezig bent.
    - met je leeftijd komen vrouwelijke vormen, heupen breder want lichaam maakt ruimte voor kinderen kunnen baren, minder energie gaat naar groei en vetverdeling haat bij vrouwen meer daarheen (bij mannen is dat meer op de buik vaak)
    - vertel aan je oma op een rustig moment dat je het geen fijn woord vind en of ze dat niet wil gebruiken, verder is dat gewoon een normale aanspreekvorm dus pissig worden erom (beetje door je hormonen waarschijnlijk) heeft weinig zin.
    - je zit op een leeftijd dat je heel bewust bezig bent met hoe je overkomt en lichamelijke veranderingen, dat zakt vaak wel.

    En puberteit en zin hebben in seks heeft echt niet gelijk op te gaan, oftewel samenvatting probeer wat minder te obsessed en meer leuke tijden mee te maken zonder teveel in je gedachtes te blijven hangen. Is lastig en cliché maar je bent niet de enige met als deze vragen etc, allemaal best normaal xo

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten