Skip to content
6 reacties
1413 weergaves

Ondergoedkeuze

Hallo,   Ik ben een meisje van 14 jaar en heb een oudere zus van 17, zij heeft sinds enkele maanden een vriend. Wij komen uit een traditioneel christelijk gezin, en moeder heeft nog veel te zeggen over kleding. Wel mag ik sinds kort meer beslissen over kleding.   Alleen met ondergoed lijkt zij nog de touwtjes in handen te houden. Mijn broekje koopt ze bij de Wibra, een hoog model slip en altijd wit. De meeste meisjes uit mijn klas dragen zwart en dat zou ik ook wel willen.   Gisteren had mijn zus van 17 een discussie met mijn moeder en ik kreeg mee dat mijn zus nu ze een vriend heeft zelf haar bh en broekje wil kopen. Dus kennelijk kocht mijn moeder haar ondergoed ook nog tot nu toe. Er kwam uit dat zij nu zelf haar bh en broekje mag kopen, maar dat haar broekje nog wel steeds wit moet.   Wat is voor mij het verstandigst? Wel of niet aan mijn moeder vragen of ik zelf mag kopen. En wel of niet vragen naar zwart? Of maar berusten, gezien moeders reactie op mijn zus?

14 jaar
2 jaren geleden

6 Reacties

  • Beetje vreemd hoor. Ten eerste zijn er wel mensen die het zien, bij omkleden voor gym bijvoorbeeld en ten tweede, als volgens je moeder toch niemand het ziet maakt het ook niet uit hoe het eruit ziet. Zou je het zelfs niet hoeven dragen. Maar blijkbaar denkt niet iedereen zo modern. Ik bepaal gelukkig zelf wat ik draag, want er zijn wel mensen die het zien.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Hallo M19,   Bedankt. Ik heb zaterdag mijn moeder gevraagd en zij was duidelijk: niemand ziet mijn broekje, dus wit.      

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • M14, bedankt voor je antwoord. Het lijkt bij jullie in de buurt allemaal nogal traditioneel te gaan, niet iets specifieks, en ook niet alleen bij jou thuis. Maar in ieder geval lijkt je moeder de controle over jullie te willen houden en dat tot in vele details. Ik denk dan ook dat je niet veel kans maakt. Aan de andere kant, als je er niet over praat weet je zeker dat er niets zal veranderen.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi TS,

    Wat jij meemaakt zou me wel wat opstandig maken. Misschien is netheid wel een begrijpelijk argument, je kan namelijk bij wit meteen zien of er een gele vlek in zit en zo, maar jij moet dit toch voor jezelf kunnen uitmaken. Je bent geen zes jaar meer. Ondergoed is ondergoed, dus niemand hoeft te zien welke kleur jij draagt. Het gaat hen bovendien ook helemaal niks aan.

    Ik denk dat ik eens zou uitproberen hoe het is om géén ondergoed te dragen (maar misschien niet in het koudste van de winter). Er was hier laatst een bericht waarbij sommigen aangaven nooit ondergoed te dragen. Als ik geen zwart ondergoed zou mogen dragen dan zou ik dus eens zonder ondergoed proberen. Misschien dat dat ook niet goed is en dat je dan misschien alsnog zwart ondergoed mag dragen.

    X

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • M19, Bedankt voor de reactie tot dusver.   Extra informatie:   Mijn moeder (zij is 39) draagt ook altijd wit ondergoed, ze heeft dezelfde broekjes als mijn zus, alleen een maat groter. Of het uit traditie, maagdelijkheid of netheid is weet ik niet, heb haar niet gevraagd.     Verder wonen wij op een van de eilanden en zitten bij een PKN kerk in een van de kleinere dorpen en die zijn hier behoudend. Zondags altijd in rok, ook thuis. Door de week mag ik wel een broek aan.     Mijn school is in het hoofddorp, is ook christelijk, maar daar gaat alles van het eiland heen, ook vrijere richtingen en niet gelovig.     Wat betreft ondergoed in ons dorp: in september hadden we een meidenweekend van onze kerk met 14 en 15 jarigen en de meeste meisjes droegen toen een wit broekje.     Verder is de vriend van mijn zus evangelisch, maar die komt uit de omgeving van Den Haag. Maar hij heeft wel 2 zussen, een net zo oud als ik (14) en de andere net zo oud als mijn zus (17), kan het zinvol zijn dat nog te achterhalen? Of maar zo laten?     Ik hoop dat je vragen een beetje beantwoord zijn.  

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • M14, je komt nu met een probleem waarvan ik niet eens wist dat het kon bestaan. Wat ik weleens zou willen weten waarom het perse een witte slip moet zijn. Is dat alleen uit traditie (ondergoed hoort wit te zijn)? Of spelen zaken als maagdelijkheid en onschuld mee? (Dit vanwege je christelijke achtergrond). Heeft het met fatsoenlijk en netjes te maken? Draagt je moeder ook alleen wit ondergoed? Volgens mij is het nergens in de schrift te vinden, dus is het een door mensen verzonnen regel. Je moeder lijkt het strikt te nemen dus ik denk niet dat je veel kans hebt. Die meiden die wel zwart of wat anders dragen komen die uit dezelfde geloofsgemeenschap of zit je op een school met allerlei pluimage? In het eerste geval zou dat nog een ingang kunnen zijn om erover te praten, maar anders lijkt het een lastig verhaal te worden. Voorlopig lijk ik meer vragen te hebben dan dat ik een antwoord heb.

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten