Skip to content
11 reacties
1041 weergaves

Is het erg?

Hoi, ik ben 15 maar uiterlijk lijk ik echt nog maar 12-13 jaar. Ik ben klein en heb echt nog een babyface. Borsten heb ik ook nog niet echt. Ook mijn vagina ziet er nog uit zoals toen ik 11-12 jaar was. Alleen is er wel een klein beetje schaamhaar bij. Er zijn zelfs meisjes uit het eerste middelbaar wat grotere borsten hebben dan mij. De meisjes uit mijn klas zeggen dat ik me geen zorgen moet maken. Maar moet ik me echt geen zorgen maken? Wat denken jullie?

15 jaar
2 jaren geleden

11 Reacties

  • Ik heb ook zoiets: ik ben al 15, en ik heb al wel kleine borstjes, nu ja meer heuveltjes, maar voor de rest ben ik ook nog een kind. Ik heb nog helemaal geen schaamhaartjes, geen okselhaartjes, geen periode. Ik heb nog steeds mijn kinderfiguur, kindergezicht, kinderkutje, en ik doe 's nachts nog pipi in mijn broek. Ik voel mij eigenlijk ook nog een kind. Ik zou niet weten wat ik met jongens zou moeten? ik ken de theorie natuurlijk wel uit de les en uit de films, en van internetsites. maar het interesseert mij niet, en ik snap niet wat iemand daaraan kan vinden, lijkt mij vies? Ik heb sinds mijn 14e al wel nieuwe gevoelens: als ik in bed mijn borsten streel en ik steek tegelijk mijn hand in mijn pamper om vanonder te voelen, dan gaat mijn hart harder bonzen en mijn hoofd gloeien en gonzen. Eigenlijk mijn hele lichaam. Ik weet niet goed hoe ik het moet zeggen, net een soort roes zoals wanneer je een verboden spelletje doet, of wanneer je heel beschaamd bent, zoiets ongeveer. Is dat hoe het begint, was dat bij jullie ook zo?

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb eens iets gelezen over groeicurven en ontwikkeling bij meisjes. Als ik mij goed herinner, valt alles tussen 9 en 16 jaar binnen het normale. Tenminste, als je gezond bent: ziektes als anorexia kunnen je pubertijd stoppen, dus zoiets moet je wel laten nakijken. Bij sporters is het soms nog later, pas op hun 18 of 19. Dus je hebt nog tijd. Ik zou inderdaad zeggen: geniet er nog even van: geen buikpijn, geen krampen, geen humeurtjes, geen geklieder, geen pijnlijke borsten, geen epileren, geen geurtjes, geen ingegroeide haartjes, geen puisten,...

    Heb je al lustgevoelens als je aan je borsten voelt, of aan je kutje? Zo nee, dan is dat misschien het enige nadeel van wat later te zijn. Of misschien is het ook een voordeel: dan blijft je geest helder, en word je niet verblind door een hormonenrush. Je ziet soms jongens stekeblind achter hun piemel aanlopen en domme dingen doen als ze een hormonenrush hebben. Meisjes ook, maar daar weet ik niet hoe je het moet noemen.

    Toch maar snel even gezocht naar "groeicurven meisjes". Zie hier (opm.: VUB=Vrije Univesiteit Brussel):
    http://www.vub.be/groeicurven
    https://www.vub.be/groeicurven/files/1-20050604-NP2-20F.pdf
    https://www.tno.nl/media/4759/nmcx1.pdf
    https://assets.ncj.nl/docs/5a0f7809-3b8d-4ab6-9916-718597c4e84a.pdf

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik ben 15 heb nog geen schaamhaar en bijna geen borsten maar wel al 2 jaar ongesteld al dusja .
    Weet je je kent niet elk meisje in NL en je kan niet door kleren heen kijken .
    Miss zijn er wel veel meer meiden die op hun 15de nog niks hebben dan wij denken maar wij er wel vanuit gaan dat iedereen maar vroeg is met dat soort dingen

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • In juli 2022 word ik 16

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Misschien kan je, de eerste keer dat je bij de huisarts bent voor iets anders, hem hier even over aanspreken. Hoe lang duurt het nog voor je 16 bent? Aan 16 jaar zou ik het toch even vragen. Hij kan je eventueel even doorverwijzen naar de gynaecoloog.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • @m18, ook nog niet gemerkt

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi TS, geniet nog even van je tijd zonder ongesteld te zijn. Dan hoef je je geen zorgen te maken over tampons en maandverband bij je te moeten hebben, onverwacht ongesteld worden en een vlek op je kledij, doorlekken in je slipje, je nieuwe jeans ruïneren, humeurig zijn, buikpijn door krampen, diarree, misselijkheid soms met overgeven, enz enz. Ongesteld zijn is vaak geen pretje en veel meiden zouden wel een knopje willen om hun maandstonden te kunnen uitschakelen. Geniet nog even van het leven alvorens het ook aan jouw beurt is. Tenzij je ernaar verlangt natuurlijk, dat kan ook.

    Als je af en toe wat afscheiding in je slipje krijgt, kan dat een signaal zijn dat het eraan zit te komen. Het is als het ware een voorbode van je eerste ongesteldheid. Misschien heb je dat wel al gemerkt.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • @m18, ts hier. Nog niet ongesteld geweest

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Is denk ik normaal. Ik heb ook een vriendin met nog helemaal niks en zei is een al 14. Ze vind het ook niet leuk maar ze kan er ook niks aan doen. Ze vind wel fijn dat ze nog niet ongesteld is.

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb hetzelfde hoor. Ben net 14
    Nog een baby face en mijn piemel ziet er nog net zo uit als toen ik 10 was. Dus nog erg klein en nog kaal. Maar sommige zijn gewoon laat dus ik denk dat wij gewoon pech hebben en moeten wachten

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Goh, dat is niet zo erg hoor, jouw tijd komt nog wel. Sommige van mijn vriendinnen waren met alles heel vroeg (10-11) en anderen met alles heel laat (16-17). Je moet maar denken dat je dan later ook langer jong zal blijven en minder snel oud. Ben je al ongesteld geworden intussen?

    18 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten