Skip to content
13 reacties
476 weergaves

Grenzen aan alcoholgebruik?

Stellen jullie jezelf grenzen aan je alcoholgebruik? En hoe? En waarom?
Ik zelf heb de regel dat ik niet vaker dan twee keer per week alcohol drink en per keer niet meer dan 4 glazen. Als er toevallig veel verjaardagen en feestjes zijn wordt het een keer meer en een vijfde komt ook voor.
Ik heb het gedaan omdat ik toch wat te vaak meer dan aangeschoten werd en er wat dingetjes mis gingen ( kotsen, ongelukje in mijn broek).
Ik zet dit niet bij verslaving omdat het alleen meedrinken voor de gezelligheid was en ik met een glas of twee wat opener vooral tegen jongens word en dat vind ik goed voor mezelf.

19 jaar
3 jaren geleden

13 Reacties

  • Ik denk dat veel mensen weleens te veel gedronken hebben, al dan niet met gevolgen. Zelf ben ik wat dat betreft geen haar beter, ook weleens stevig over mijn nek gegaan en de volgende dag beroerd. Maar dat ben je toch snel zat? Althans ik wel. Hoewel ik bijna alles lekker vind stop ik op het punt dat het nog lekker is en voordat het alleen nog om drinken gaat. En uiteraard gaat er geen druppel in als ik nog naar een klusje moet of met de auto ben. Het is geen noodzaak om alcohol te drinken om het leuk te maken.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb nog nooit gedronken, dus ik heb geen idee. Ik heb er ook totaal geen behoefte aan.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb het langzaam opgebouwd, maar toch een keer toen er tijdens Corona ineens weer wat mocht ben ik doorgeschoten. Het leek niet erg en ik kwam erg grappig thuis. Waggelde wat en kletste onzin, maar iedereen vond het leuk.
    Alleen aan het eind van de nacht werd ik wakker van een raar gevoel en toen kwam ik er achter dat ik kolossaal in mijn bed had gezeken. Mijn moeder noemde het heel lief en vriendelijk dat ik mijn bed had gezegend. Dat is echt een ramp want dat krijg je bijna niet meer schoon en droog. Gelukkig was ik toe aan een groter bed omdat mijn vriendin kon blijven en dat is toen gelijk besteld. Was er een paar dagen later gelukkig al.
    Snel werk zei mijn vriendin toen, en ik zei maar niet hoe dat gekomen was.
    Dus meiden hier, jullie zijn de enige niet hoor. Maak je geen zorgen.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • TS: Dat is een stevige beslissing meisje van 20. 1 of twee op een hele avond. Voor de rest herkenbaar. Ook mij ouders geen preek en het ene ongelukje kon gebeuren. Dat is ook wel zo maar ik schaamde me er niet alleen voor maar kende de reden ook.
    Ook nog steeds vriendinnen die een beetje hulp nodig hebben om veilig thuis te komen. Nou ben ik met 4/glazen natuurlijk niet zo broodnuchter als jij.
    En je hebt gelijk, hier heel weinig jongens die vertellen hoe ze dit aanpakken, of helemaal niet aanpakken, want ik heb daar toch wel dingen mee meegemaakt.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Weinig jongens hier, terwijl ik die toch vaker dronken meemaak.
    Ik dronk al vaak af en toe een glas wijn mee bij het eten, maar het is in een keer misgegaan met cocktails bij een feest in een schuur zoals bij meisje 19 hierboven. Lekker zoet en fruitig. Bijmengen met fris en heerlijk. Al het beschamende dat jullie hier al hebben geschreven gebeurde ook bij mij. Ik werd alleen niet half bewusteloos en maakte het zelf mee. Ik heb gehuild van de schaamte. Zo erg geschaamd dat ik geen straf of preek van mijn ouders heb gekregen, maar dat ze zeiden dat een keertje niet zo erg was. Sindsdien weer 1 of 2 glazen wijn en verder fris. Dus nooit meer dronken. Wel pas mijn blaas opgeblazen met al dat fris en nog vriendinnen dronken naar huis gebracht.

    20 jaar
    3 jaren geleden
  • TS : ik heb het drinken nooit als stoer gezien meisje van 14, dat lijkt me meer voor jongens. Die natte broek kwam ook wel omdat ik veel water dronk om een kater te vermijden, maar er waren natuurlijk meer signalen en alles geeft wel aan dat je verkeerd bezig bent. Tegenwoordig begin ik dus eerder met water en neem dus minder drank. Ik heb mij tax dus wel aan vriendinnen verteld. Een vriendin heeft dat nu ook. Misschien is dat voor je zus ook handig. Goede voornemens die je voor jezelf houdt dat werkt minder.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Hallo jongen, ik weet niet waarom veel meiden in bedplassen als ze gedronken hebben. Maar ik kan me voorstellen dat je dieper slaapt en misschien slechter mee krijgt wanneer je naar het toilet moet. Als je dan ook nog eens meer gedroken heb kan ik me voorstellen dat het gebeuren kan.
    Hey TS, ik denk dat ze zich iedere keer wel schaamd en het ook best erg vind. Ze wil dat alleen niet laten merken en probeerd er stoer mee te doen dat ze weer zo veel gedronken heeft. Een nat bed of bij jou broek is natuurlijk niet stoer en past daar niet bij. Misschien probeerd ze wel minder te drinken en lukt het dan toch niet. Dat weet ik niet.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • TS: Jongens hebben een grotere blaas en hoofdpijn is meestal door te weinig vocht in je lichaam om de alcoholtroep weg te werken. Ik ga daarom op het eind op water over dan blijf je een beetje helder en wordt je wakker als je heel nodig moet en heb je geen ongelukje in je bed. Ook ben je de dag er na minder brak. Daardoor heb ik wel eens een ongelukje in mijn broek gehad. Heel erg schamen, maar liever dat dan een ongelukje in je bed of een dag hoofdpijn. Het best blijft stoppen na 3 ofzo. Dus jongen van 21 , water drinken, soms moet ik er twee keer uit.vervelend maar beter.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Neemt ze zich wel voor om de volgende keer minder te drinken meisje van 14? Of schaamt ze zich niet eens voor wat ze heeft gedaan? Verstandig van jou op er niet aan te beginnen. Ik ben TS.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Waarom pissen meiden altijd in hun bed als ze te veel gezopen hebben? Mijn vriendin ook al en ik heb altijd een dag nog koppijn.

    21 jaar
    3 jaren geleden
  • TS : Ik begrijp je helemaal en je hebt ook gelijk ander meisje van 19. Het is ook niet gezond hoewel een beetje wel meevalt.
    Anders dan jij hou ik niet van zoete dingen maar ben toch met bier begonnen. Niet lekker maar toch gezellig en ik werd wat losser. Die plens vocht van 3 of vier bier levert wel het plasprobleem op. Gelukkig bij mij net niet in mijn bed maar wel in mijn broek. Toen bennik op wijn overgegaan en wit en rosé was wel even wennen maar nu vind ik sommige echt heerlijk. Dat is dus een extra gevaar. Cocktails weer te zoet maar Tequila met citroensap met spa weer heerlijk. Ik ben gesloten dus wat drank maakt me opener en eigenlijk moet je dan stoppen, want ja wat je zegt dan verlies je je controle. Ik drink ook wel eens helemaal niet en dan vind ik mensen op dat feest die gedronken hebben een beetje overdreven en raar terwijl als ik zelf gedronken heb vind ik dezelfde mensen leuk. Heb jij dat ook?

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb een oudere zus van 17 die best vaak dronken thuis komt. Ze gaat dan meteen naar boven zodat niemand het merkt. De volgende dag heeft ze een kater en is ze super snel geirriteerd en hangt ze alleen maar op de bank.

    Ik heb haar nog niet zien of horen kotsen en hoe ze zich dronken gedraagd weet ik ook niet eigenlijk. Ze heeft wel al een aantal keer in bedgeplast na zo'n avond. Dat heb ik gehoord omdat mijn moeder boos was en schreeuwde . Ze was niet wakker te krijgen toen ze half bewusteloos in bed lag en mijn moeder het bed wou verschonen. De laaste keer heeft ze mijn zus volgensmij gewoon laten liggen.

    Ik weet het niet, ik vind alcohol niet lekker in iedergeval.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • (Ander meisje van 19)
    Ik drink bijna nooit alcohol, en zeker geen bier: ik kan daar niet tegen, ik word al na een pint misselijk. Wijn lust ik niet, veel te bitter. En bij cocktails bederft de alcohol de smaak, al vind ik de tinteling wel prettig.

    Ik wil ook de controle over mijzelf niet verliezen, niet dronken rondwaggelen, stomme dingen doen, of de nacht erna in mijn bed doen (is een paar keer gebeurd na wat cocktails). Dus voor mij alleen frisdrank.

    Als iemand daar kritiek op heeft, dan zeg ik altijd: "Ik drink toch ook geen ether en geen thinner? Waarom zou ik dan alcohol gaan drinken? Dat zit voor mij in dezelfde categorie van smaak en geur. Ik kan evengoed plezier hebben zonder alcohol."

    19 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten