Skip to content
9 reacties
1822 weergaves

In mijn broek lekken

Ik lek wel eens een beetje plas. Ik vind dat echt vervelend, nooit veel, maar wat moet ik nou doen?

16 jaar
3 jaren geleden

9 Reacties

  • Ja, maar dat noemt niet "maandverband", maar inlegkruisjes voor urineverlies: die slorpen een plas sneller op dan maandverband. Er zijn er die bijna een halve plas aankunnen.

    Ze liggen in de supermarkten bij ons meestal niet bij het maandverband, maar in het rek bij de luiers. Tenminste hier in Vlaanderen. In onze grote Carrefour is er een rek van 5m lang met luiers, pullups en inlegkruisjes voor volwassenen, en een rek van 5m voor baby's en kinderen. En dan raken ze soms nog door hun voorraad. Dus wij zijn echt niet de enige.

    Als je redelijk veel plast, kan je misschien beter pull-up broekjes gebruiken, die blijven beter op hun plaats zitten. Bijvoorbeeld Tena Pants, in capaciteit Super, Night, of Maxi, in maat S of M voor onze leeftijd (15...20 jaar), of XS voor jongere meisjes (10...12 jaar). Je kan ze ook krijgen in de gewone apotheek of in de nieuwe apotheek-supermarkten hier.

    Als je niet teveel lekt, kan je ook gewoon een dikke katoenen onderbroek aantrekken, met een extra ingenaaid kruisje? Of een badstof broekje met ingenaaid kruisje. Zo kunnen die toch ook een paar scheutjes opvangen.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Bestaat er geen maandverband (voor urineverlies) waarin je best redelijk mag lekken (scheuten verliezen, plassen) alvorens je broek nat wordt? Ik zou dit ook wel soms kunnen gebruiken.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Heb ik ook! Ik durf geen lichte broeken meer te dragen om precies deze reden! Ook al draag ik inlegkruisjes/maandverband.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Mijn moeder heeft het met de oefeningen van meisje 18 behoorlijk beter gekregen, maar ik zou het altijd eerst even met een arts bespreken, want ze had ook andere oefeningen.
    Verder ben ik het eens met meisje 19. Niet toegeven aan het taboe en geen drama maken van een keertje in je broek geplast. Gewoon er over praten. Een vriendin had het midden in Brussel en een meisje had het zien gebeuren en vertelde dat er vlakbij een winkel van Zeeman was waar je goedkoop een droge broek kon kopen en waar er wc’s waren waar ze verder kon plassen en omkleden. Voor 12 euro had ik slip en broek en het werd toch nog geweldig weekend.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Het zal we meer dan 25 procent zijn, maar ik las hier dat het pas meegeteld wordt als het vaker dan eens per vijf jaar gebeurt. Ik heb het alleen als ik heel dringend moet. Ik zit op eens per 2 a3 jaar en daar ga ik geen luiers of inlegkruisjes voor dragen. Ik weet dat het een taboe is, maar toen gewoon gezegd dat ik in mijn broek had geplast. Straks loopt de helft in een luier. Dat is onprettig en niet goed voor de afvalberg. Misschien beter als het taboe weg gaat.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb dat ook maar ik loop echt heel vaak in mijn fietsbroek dus de zeem vangt het dan op. Vaak hou ik mijn fietskleding aan onder de douche om het zweet van het fietsen er uit te spoelen en dan spoel ik meteen de fietsbroek ook uit zodat ik em weer aan kan als hij droog is. Verder draag ik vaak een leren legging en daar zie je het ook niet in. (als ik mezelf ga ruiken dan douche ik ook wel eens met mijn leren legging of skinny jeans)

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Er zijn veel meisjes die dat hebben, maar niemand durft erover spreken, het is taboe. Een tijdje geleden stond in de krant dat wel 25% van de meisjes en jonge vrouwen dat heeft. Echt niet alleen ouderen.

    Vooral als wij moeten plassen, of als we iets zwaar opheffen, hoesten of niezen. Of een beweging maken met onze benen open, zoals bij skien. Of bij vingeren.

    De sluitspier bij meisjes loopt om het plasgaatje en de vagina tesamen, dus er is maar een spier voor beide gaatjes, en ze sluit minder goed af dan bij jongens. Als je je vingers in je vagina steekt als je moet plassen, dan doe je ook in je broek. Tja, dat hoort nu eenmaal bij meisje zijn.

    Het kan ook zijn dat je je plas verkeerd ophoudt: dat je je dijen dichtklemt, inplaats van je sluitspier aan te spannen.

    Je kan oefeningen doen voor je bekkenbodemspieren: span je sluitspieren door ze naar binnen omhoog te trekken (zo voelt dat toch). Geleidelijk aantrekken, even houden, dan geleidelijk lossen, weer even wachten. Enzovoort, een paar keer per dag een minuut of 5-10 lang. Kan je in de klas doen, of tijdens een pauze, of als je op de trein of bus staat te wachten. Niemand ziet het.

    Trek een donkere jeans aan, daar zie je het niet op als je druppelt. Of neem inlegkruisjes, maar dan voor urine, niet voor je periode.

    Je kan ook pullup broekjes dragen, maar dan word je makkelijk te nonchalant want je bent toch beschermd. Zo ga je misschien net meer en meer in je broek doen. Dus dat zou ik niet doen als het niet echt nodig is.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • maandverband in je onderbroek leggen helpt denk ik wel

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Er eens over spreken met de dokter.

    16 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten