Skip to content
10 reacties
1768 weergaves

Foto

Mijn broer 18 is dol op fotograveren en nu wil ik mij door hem naakt fotograveren. Ik vertrouw hem dat hij die foto,s nooit online zal zetten. Is dit een goed idee of niet.

16 jaar
3 jaren geleden

10 Reacties

  • m16 jammer maar begrijpelijk. Toch zou ik er nog eens goed over nadenken. In dit geval lijkt het mij best veilig.

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik snap nu wat voor foto's jij zou willen. Ik noem dat romantisch-bedekt-naakt. Gewoon netjes. Dergelijke foto's zijn idd mooi om te bewaren en later als jou ouder bent geworden nog eens op terug te kijken. Mijn moeder bv is ook trots op de portretfoto's die vroeger van haar zijn gemaakt toen ze nog jong was. Iedereen heeft dat wel en wil wel eens terug kijken.
    Veel meisjes van zo ongeveer jouw leeftijd zijn daar mee bezig. Maken vaak van zichzelf ook foto's voor een passpiegel enzo. Maar de kwaliteit daarvan blijft ver achter bij foto's die meer professioneel zijn gemaakt. Ik snap dus goed wat jij wil.
    Kijk, jongen 22 heeft helemaal gelijk. Niemand mag dergelijke foto's van jou maken. Dat is nu eenmaal strafbaar en bedoeld om jongeren te beschermen. Logisch, maar vroeger, zo'n 40 jaar geleden lag de leeftijdsgrens op 16. Vanaf 16 jaar mochten jongeren toen op beeld en film alles laten zien en doen. Nu dus niet meer.
    Als je toch besluit om nu dergelijke foto's te laten maken dan adviseer ik je om goed na te denken bij wie je dat laat doen.Een vriend of een bekende lijkt wel heel vertrouwd, maar relaties kunnen wel eens barstjes krijgen. Het kan dan zo maar gebeuren dat die persoon als je kortstondig ruzie hebt, zo kwaad is dat die jouw foto's deelt met anderen uit een soort van wraak. En hoeveel spijt die persoon nadien daarvan ook heeft, het is dan wel gebeurd. En eenmaal op het internet, krijg je dat er nooit meer vanaf.
    Beter is dan om toch te werken met een contactje. Dat kan je natuurlijk ook overeenkomen met een vriend of bekende, maar kan natuurlijk ook met een vreemde.
    Officieel mag het niet, maar er zijn nog steeds genoeg fotografen die jou zo willen fotograferen. Dat komt omdat er een grijs gebied zit in de regelgeving. Wanneer is er spraken van kunst en wanneer wordt iets seksueel van aard? Een fotograaf kan volledig ter goeder trouw zijn en integer, maar toch kan het zijn dat zijn foto's seksueel bestempeld worden door anderen. En dat komt niet alleen voor bij amateur-fotografen, ook bij professionals speelt dat wel eens.
    Zo is er in Amsterdam een gerenommeerde fotograaf waar verschillende grotere modellenbureaus mee samenwerken. Zij sturen hun nieuwe jonge modellen naar hem om casting-foto's te maken. Zijn naam is Yorick Nubé (zoek zijn foto's maar eens op). Jaren geleden kwam hij in opspraak door een artikel in de Volkskrant en daarna nog meer media. Hij zou jonge meisjes, 15, 16, 17 jaar te bloot hebben gefotografeerd. Een enkel meisje zou nadien zich ook niet fijn hebben gevoeld om zo te poseren. Daar is toen een hele ophef over geweest. Zelf op tv.
    Uiteindelijk is hij nooit beboet, maar instanties hebben wel met hem gesproken dat hij minder de grens moest opzoeken van wel wel / niet mag. Persoonlijk vind ik zijn foto's mooi, gewoon ongecompliceerd. Een eigen stijl. Maar ik kan me voorstellen dat als je foto's ziet van meisjes in die leeftijd waarop soms borsten en billen zijn te zien of toch minstens de meisjes schaars zijn gekleed, je met andere ogen naar die foto's kan kijken.
    Hij beriep zich op het kunstzinnige aspect en het functionele van deze foto's tot het doel wat ze dienden (casting, dus jezelf laten zien) en kwam daar mee weg. Zo zie je maar dat er nog veel mogelijk is, ook al ben je minderjarig. Maar pas wel goed op en weet wat je doet.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Meisje 23,bedankt mijn broer wil ook graag naar de fotoacademie.
    Nu fotografeer hij mij en zijn vriendin vaak zo.
    Heb foto,s gezien van zijn vriendin naakt maar ook weer net niet dat wilde ik ook.
    Maar aangezien de reactie van die ene jongen was ik toch wel geschrokken,dus doe het toch maar niet.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Mensen hebben uiteenlopende redenen waarom ze, zeg maar -meer persoonlijke- foto's laten maken. Dus ook bloot-foto's. Ik studeer nog aan de fotoacademie en ben daarmee best wel actief op social media. Ik word dan ook wel eens benaderd of ik dergelijke foto's van iemand wil maken. En zo lang ik daar binnen mijn studie iets aan heb ga ik daar ook wel op in. Wat mij dan opvalt is dat die mensen bijna altijd alleen maar gefocust zijn om dergelijke foto's in bezit te hebben zonder dat ze zich daarbij afvragen wat de rol is van de fotograaf en wat die met die foto's verder nog gaat doen. Ze staan daar niet bij stil. En dat is niet verstandig. Zeker een amateur-fotograaf is trots op het werk wat hij / zij maakt en wil dat uitdragen. Anders gezegd, zijn / haar werk aan anderen laten zien. Bv. op een eigen website of social media. En dan kan het zo maar gebeuren dat jouw foto's ineens op internet rondgaan. Wil je dat?
    Ik maak dan ook altijd een contactje met iedereen die voor mij poseert. Gwn simpel en kort. Daarin staat dat ik de foto's gratis maak op een bepaalde datum en dat het model voor mij daar dan gratis poseert. We zijn dus geen vergoeding aan elkaar verschuldigd. Er staat ook in wat het model verder mag verwachten; bv. een x-aantal foto's digitaal aangeleverd, bewerkt of onbewerkt, binnen een bepaalde tijd. Maar er staat ook in wie welke rechten heeft van de foto's. Dus wat je ermee mag doen, evt. zelfs zonder toestemming van de ander. Natuurlijk (of beter; meestal) is het zo dat een model met de foto's mag doen wat hij / zij wil, maar ook de fotograaf kan dergelijke rechten krijgen. En meestal is het bij fotografen zo dat dergelijke rechten ook altijd bij henzelf liggen. Zeker als ze de foto's gratis maken.
    Ik wil zelf ook altijd rechten hebben om de foto's te kunnen gebruiken voor mijn studie. Soms worden die klassikaal besproken en dus getoond of op een expositie op de academie. Maar het valt mij op dat modellen zich daarover nooit geen zorgen maken. Niemand is ermee bezig dat als je je rechten op een foto weggeeft of deelt, daar dan van alles mee kan gebeuren.
    Mensen zouden iets minder naïef moeten zijn. Zeker in de fotografie komen duistere figuren voor die lang niet altijd het beste met een model voor hebben.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Graag gedaab. Ik ben blij iets te hebben kunnen bijdragen aan een verstandige afweging. Ik zio zeggen; wacht nog een kleine 2 jaartjes. Je bent dan 18 en dan mag je doen wat je wilt.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • jongen 22 heb ik niet aangedacht dat het strafbaar is,bedankt voor het advies.
    Ik wilde alleen romantische foto,s laten maken waar je wel mijn borsten zie en de rest niet.
    Maar als het strafbaar is doe ik het maar niet,wil niet dat mijn broer in de problemen komt.
    Meisje 18 ook bedankt voor je reactie.
    Dat soort foto,s wil ik graag maar doe het toch maar niet.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Echt bloot zou ik niet doen. Je moet er altijd aan denken dat ze per ongeluk verspreid kunnen worden, als je computer gehacked of gestolen wordt, of als je een USB-stick verliest, ofals je een berichtje aan de verkeerde stuurt. Is rap gebeurd.

    Ik zou zeggen: maak alleen foto's die je ook aan je ouders, je vrienden, en je opa en oma zou durven laten zien. Als je leraar of je latere baas ze zien, mag het ook geen probleem zijn.

    Dus heel sfeervol, romantisch en artistiek. Maar niet goor en geen sex. Wel met ondergoed, en met dunne, een beetje doorschijnende zomerkleedjes in tegenlicht, zodat je figuur er doorheen schijnt. Met mooi goud glanzend haar, wuivend in de wind. Dat soort. Daar ga je echt veel meer plezier van hebben.

    Iets dat je ook in het groot als een poster tegen de muur van je kamer zou willen hangen. Ze moeten echt een wow-effect geven van schoonheid. Maar niet dat de jongens of je leraars zich erop gaan afrukken. Zie je?

    Zoek op internet eens naar "romantic girl photos", dan zie je wat ik bedoel. Probeer een paar verschillende zoekmachines, dat geeft soms ander resultaat.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • wat een flauwe reactie van meisje 19.
    aan TS; waarom wil jij die foto's laten maken? En ook wat wil je met die foto's gaan doen?
    Ik snap dat het heel verleidelijk is. Veel meisjes willen foto's van zichzelf. Maar weet dat er nogal een verschil bestaat in naaktfoto's. Zo heb je de zg. kunstzinnige naaktfoto's. Hierbij gaat het om de houding van het model, de lichaamslijnen, de belichting, etc. Vaak zijn op deze foro's de geslachtsorganen niet in beeld of hooguit verhuld.
    Maar je hebt ook de zg. meer pornografische naaktfoto's. Hierbij gaat het er juist om je geslachtsorgaan wel duidelijk in beeld te brengen. Vaak in close-up. Duidelijk, onverhuld. Vaak met hard licht. Soms zie je op deze foto's het model ook een seksuele handeling bij zichzelf verrichten. Of toch minstens suggereren.
    En dat maakt nogal een verschil. Zeker voor onze wetgeving. Zo is het in NL bij wet verboden om seksuele foto's van minderjarigen te maken, in bezit te hebben en/of te verspreiden. Hier staan strenge straffen op. Nou is het niet altijd duidelijk of een foto seksueel is bedoeld en om die discussie te vermijden stelt de wetgever zich op het standpunt dat alle foto's van minderjarigen waarop zij naakt zijn te zien, seksueel getint zijn (of doel hebben) tenzij het naakt zijn functioneel is. Een voorbeeld; een dermatoloog die je naakt op de foto zet om je huid in beeld vast te leggen is niet strafbaar.
    Weet dus dat je broer strafbaar is als hij deze foto's van je maakt. En al helemaal als hij deze zelf in bezit houdt en/of verspreidt. Weet ook dat jijzelf strafbaar bent als je je eigen foto's gaat verspreiden.
    Ik zou er daarom nog maar eens goed over nadenken voordat je dit laat doen.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik weet niet wat fotograveren is. Wat graveer je dan?

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Als ik jou was zou ik het gewoon op een goed moment aan hem vragen, en ook goed overleggen wat je precies wil.

    15 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten