Skip to content
4 reacties
952 weergaves

Seksuele voorlichting op school

Hebben jullie die gehad? In welk jaar? Welk onderwerp van de voorlichting vond je heel goed uitgewerkt? Van welk onderwerp had je veel meer willen weten? Vinden jullie, dat het al moet op de basisschool? Was er een goed gesprek tussen jongens en meisjes mogelijk of deden de jongens grof en flauw? Veel vragen, die ik graag beantwoord zie. Ik speel ze dan door naar mijn moeder, die leraar in groep 8 is. Zij geeft wel voorlichting.

15 jaar
4 jaren geleden

4 Reacties

  • Ik was 13 toen ik voor het eerst voorlichting kreeg op school. Tot die tijd was het altijd maar dingen oppikken van straat cq. andere jongens. Het was behoorlijk leerzaam en er werden ook geen doekjes om gewonden zoals bv. over masturberen en sperma en zelfs over opgewonden raken, meisjes die een nat kutje krijgen, voorvocht enz. Ook de diverse manieren van bevredigen kwamen aan de orde. Niks gelach, ja eventjes, maar verder erg leerzaam voor zowel jongens als meisjes begreep ik later van klasgenootjes.

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Hebben jullie die gehad? Ja.
    In welk jaar? Groep 6 en 8.
    Welk onderwerp van de voorlichting vond je heel goed uitgewerkt?
    De voortplanting en het menselijk lichaam in het algemeen.

    Van welk onderwerp had je veel meer willen weten?
    Masturbatie! Er werd enkel gepraat over hoe je een kind maakt en over voorbehoedsmiddelen. Maar over masturberen werd er geen flop over gezegd (precies of het niet bestaat)! Terwijl meeste jongeren rond die leeftijd toch al gegarandeerd masturberen. Ik vindt dat ze bijvoorbeeld kunnen aanbrengen dat masturberen gezond/normaal is en dat ze zich niet beschamend moeten voelen omdat ze het graag doen. Toen ik zelf leerde fappen, dacht ik dat ik de enige was. En dat het abnormaal was!

    Vinden jullie, dat het al moet op de basisschool?
    Ik kreeg al seksuele voorlichting toen ik nog in groep 6 zat (basisschool). Maar ja, ik vindt dat je rond die leeftijd al rijp genoeg bent om te weten hoe alles in zijn werking gaat. Ik zou zelfs zeggen vanaf je 10 jaar! Aangezien er al jongens nogal vroeg met zichzelf bezig zijn (als ik zo rond lees in dit forum).

    Was er een goed gesprek tussen jongens en meisjes mogelijk of deden de jongens grof en flauw?
    Zeker grof en flauw (zowel jongens als meisjes). De leerkracht moest maar het woord penis of vagina zeggen, en ze begonnen al te lachen als een stelletje mongolen. Echt serieus kon er niet over gepraat worden. Zelfs niet in groep 8.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • In groep 7 ofzo 1x gehad, en daar werd iets verteld over seks en zo, maar verder niets over menstruatie, voorbehoedsmiddelen etc (dus de belangrijkste dingen). Het was heel raar, iedereen was maar lacherig, de juf was denk ik nog wel het meeste aan het lachen van ons allemaal.
    En vorig jaar (Havo 4) hebben wij een uitgebreid hoofdstuk gehad over voortplanting. Daar zijn alle zaken aan bod gekomen, voortplantingsorganen, menstruatiecyclus, hormoonspiegels en productie, voorbehoedsmiddelen en de zwangerschap zelf. We hebben zelfs een documentaire moeten kijken van 2 uur lang waarin je van week tot week een zwangerschap mee kon volgen en er werd precies verteld wat er gebeurde met de embryo/foetus en wat de moeder voelt. De bevalling was inbegrepen in de documentaire (ja, je zag het er allemaal uitkomen net zoals in het echt. Baby, bloed, poep en nageboorte) dat was wel erg nasty, maar wel heel leerzaam!

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Hoe eerder hoe beter. Wij krijgen na de vakantie weer seksuele voorlichting (2e klas) Hiervoor helaas nooit gehad :(

    13 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten