Skip to content
19 reacties
2079 weergaves

Hoe urinevlekken en geur uit matras verwijderen?

Hoi allen,

De titel zegt het al. Weten jullie hoe je urinevlekken en urinegeur uit een matras kan krijgen?

Sinds 3 weken lukt het niet meer om 'snachts droog te blijven. Ik denk dat het door de stress komt.

13 jaar
4 jaren geleden

19 Reacties

  • Bij mij kan de matras topper eraf gehaald worden, deze ligt boven op de matras en kan in zijn geheel in de was machine. In de wasmachine kun je dan speciale poedertjes als 'stralend wit' ofzo erbij gooien daarmee wordt alles weer helemaal wit en stinkt ook niet meer.

    Ik had ook een zeiltje erop vroeger toen ik nog vaker lekte, nu lek ik niet zo vaak meer en is het zeiltje weg omdat ik ook welke met plakstrips heb die beter passen. Naast broekjes van Drynites heb ik ook wegwerp matjes gezien, misschien is dat een oplossing?

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Kan je matrashoes niet los maken ? Meestal zit er een rits en dan kan je hoes wassen . Kan bij die van mij wel

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Voor dit matras gelast, maar voor ca. € 15,00 kun je hele goede comfortabel matrasbeschermers nemen, urine vlekken zijn bijna niet te verwijderen en zeker als het erg nat is geweest, dus de geurtjes ook niet. Enige optie is een nieuw matras!

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Mijn bed ruikt ook naar pipi. Want ik heb ook zo'n flut onderlegger waar mijn plas doorheen loopt. Soms hoor ik het onder mijn bed op de grond druppelen als ik wakker word omdat mijn natte broek te koud word. Ik plas nog iedere week in bed. Maar mijn ma wil niet dat ik luiers draag, want dan ga ik gemakzuchtig worden en iedere nacht in bed doen, zegt ze. Ze vindt juist dat ik goed moet voelen dat ik nat ben, zodat ik leer om op tijd wakker te worden. Maar dan is het dus al te laat. Gelukkig is mijn bed breed genoeg: als ik in mijn broek gedaan heb, trek ik een droge onderbroek aan en ga ik aan de andere kant liggen, zodat ik verder kan slapen.

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • Heel goed idee meisje #18. Daar had ik nog niet aan gedacht en er zit veel proteïne/eiwit in sperma en ook veel vitamines. Ik ben benieuwd of het er uit gaat met bv. baksoda. Zakdoekjes is natuurlijk ook een oplossing maar die moet je dan net wel voorhanden hebben en eh, die uitvlucht vinden hoeft niet want m'n moeder weet toch wel dat ik me aftrek o.a. in bed en vindt dat helemaal o.k. maar ik vind het vervelend want ze hoeft niet te weten dat ik me iedere dag soms meer dan eens aftrek. Als ze dat weet begint ze nl. weer te zeuren over een meisje en verkering waardoor de spermavlekken in bed minder zullen worden.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik vraag mij af, zouden er in sperma geen eiwitten zitten, die het zo kleverig maken? Wij hebben wel les biologie en chemie, maar niet zo diep. Dus ik weet niet of die middeltjes bij sperma ook helpen, en of ze eiwitten kunnen oplossen (als dat erin zit)?
    Maar je kan het snel zelf uitproberen: neem een poetsvod die uit een oud laken gescheurd is, en probeer eerst daarop. In de toekomst kan je best papieren zakdoekjes bij de hand houden, ik weet dat sommige jongens dat doen. Voor zakdoekjes kan je altijd wel een goede uitvlucht verzinnen.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Denken jullie dat de hier genoemde middeltjes ook helpen bij het wegkrijgen van spermavlekken en ook het (bij mij zoetige) luchtje wat je soms er van ruikt?

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb een fleece onderlegger: die zou eigenlijk waterdicht moeten zijn en alle nat tegenhouden, maar wel ademen zodat je niet zweet. Net als een fleece trui. Maar dat werkt niet altijd, want soms loopt mijn plas er toch doorheen. En de reuk gaat er ook door. Dus nu ruikt mijn matras ook naar pipi. Het lijkt wel alsof die geur overal inkruipt, als in een kamer waar gerookt wordt.

    Een meisje uit mijn klas doet 's nachts ook nog in haar broek. Ik herkende het direct toen ik onlangs op haar kamer kwam. Maar ik heb er niets van gezegd. Toen ze naar toilet ging, heb ik snel even in haar kasten gekeken. En ja hoor, onderin lagen twee grote pakken luiers, eentje al half leeg. En in haar lakens was nog een vochtige vlek. Ik had dat echt nooit van haar verwacht. Dus nu twijfel ik of ik haar moet zeggen dat ik het weet? En dat ik zelf ook nog...? Of toch maar niet, voor de zekerheid?

    Ik denk dat er veel meer zijn dan je denkt. Maar niemand durft het zeggen.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi, hier ik weer, ts.

    Dank voor jullie uitleg allemaal. We hebben het zo gedaan: heel de matras besprenkelen met een sopje van azijn en zuurstofwater, inwrijven en laten weken. Dan zuiveringszout erop, uitwrijven, een halve dag laten intrekken, en opstofzuigen. De dag daarna nog eens. Nu zijn de vlekken en geur bijna weg. Je ruikt het alleen nog een klein beetje als je er vlak boven hangt, of soms als je de kamer binnenkomt, maar bijna niet.

    @meisje 17 hierboven: toen die mevrouw aan het scannen was, zei ze: "en daar krijgen jullie nog een korting op". Dus ik weet wel zeker dat we korting hadden. Maar ik weet niet hoeveel en waarom precies, mijn ma betaalt dat. En voor ons is de dokter gratis. Als jij de dokter apart moet betalen, moet je dat erbij rekenen. Misschien kan je in de apotheek vragen wat het beste is voor jou?

    13 jaar
    4 jaren geleden
  • Dankjewel topicstarter. Ik ga eens kijken welke luiers dat precies zijn. Zijn ze goedkoper als je recept van de dokter hebt?

    Met baksoda wordt natriumbicarbonaat/natriumwaterstofcarbonaat bedoeld. Ook sommige voedingszaken verkopen dat want het wordt ook in de keuken gebruikt, als rijsmiddel bij het bakken (vandaar de naam) en ook voor het blancheren van groenten. Het is niet duur. AH verkoopt er van dr. Oetker, 1,89 per doos.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Hoi allen, hier ik terug, topicstarter.

    @meisje17: hij heeft gewoon luiers voor snachts voorgeschreven. De mevrouw van de apotheek heeft ons dan meegenomen naar een aparte kamer en mijn maat genomen. Daarna moesten we kiezen: luiers met plakkertjes, of broekjes, of losse inleggers. Maar ze zei dat broekjes soms afzakken en dat inleggerss niet goed blijven zitten. Ze vond met plakkertjes het beste. En dan nog kiezen welke capaciteit en welk merk.

    Die van mij zijn nu Tena slips maxi small. Small is de grootste kindermaat, tienermaat eigenlijk. Ja, het zijn er met plakkertjes. Maar als ik naar toilet ga, kan ik ze nog net over mijn heup omlaag trekken en weer optrekken, ze rekken net genoeg. Dan moet ik die plakkertjes niet losmaken. Ze hebben nog niet gelekt.

    @meisje18: ik heb eens gezocht, en ik denk dat baking soda hetzelfde is als zuiveringszout? Hopelijk is de drogist volgende week terug open en dan gaan we eens vragen of ze dat hebben.

    13 jaar
    4 jaren geleden
  • Dankjewel voor uitleg maar mijn vraag was eigenlijk voor de OP bestemd. Dus aan Meisje13: Welke luiers schrijft de dokter voor? Of geeft hij je gewoon een receptje waarmee je dan bij de apotheek de best passende soort kan gaan kiezen? Ik vraag het voor mezelf want ik heb er eigenlijk ook een pak nodig.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Luiers in grotere maten kan je in Belgie ook in de supermarkt kopen, bij de inlegkruisjes in de rayon voor volwassenen.

    Bij de Carrefour hebben ze het huismerk Absodys: die zijn goedkoop, en ze kunnen veel opvangen: 3x meer dan drynites. Wij kopen altijd de "night" versie, die kan meer dan de "day".

    Googel eens naar: absodys night medium (en dan de tab "afbeeldingen" kiezen)

    Ze zitten in een paarsblauw pak met geelgroene opschriften. (Die met oranje opschrift zijn large: die moet je niet nemen, want die komen tot onder je oksels. Heb ik een keer per vergissing gehad.)

    Ze bestaan als pullup broekje, of als echte luier met plakkertjes. Maar pullups sluiten bij mij niet zo goed af tussen mijn benen: ze lekken als ik een hele plas ineens in bed doe. Luiers met plakkertjes kunnen wel een grote plas ineens opvangen.

    Dus als het voor 'snachts is, denk ik dat je best die met plakkertjes neemt? Ja, ik weet het, het voelt beschamend, maar ja... Of als je liever pullups hebt, trek er dan een strak sportbroekje overheen, dan lekken ze minder snel.

    Je kan luiers en pullups ook in de apotheek kopen, maar dan van een ander merk. En dan krijg je korting als het met een doktersvoorschrift is. Maar dan is het misschien nog steeds duurder dan in de supermarkt? Ze hebben wel meer verschillende maten en merken. Gewoon navragen wat het beste zou zijn voor jou, dan meten ze je maat op. Ik zit een beetje tussen small en medium in.

    14 jaar
    4 jaren geleden
  • Welke luiers schrijven dokters eigenlijk voor? Zijn dit ook een soort drynites, broekjes die je zo aan- en uit kan trekken? Ik heb het héél af en toe dat ik nat ben wanneer ik ben uitgeweest en alcohol heb gedronken. Tot nu toe heb ik hiervoor drynites maar ze worden stilaan een beetje krap voor mij.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Baksoda erop leggen voor minstens 4 uur. Daarna verwijderen en met een sopje poetsen. Anders HG schoonmaakmiddel kopen ook speciaal voor urine vlekken, zoek maar op internet voor meer informatie.

    18 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik heb hier zelf ook last van en draag al mijn hele leven snachts drynites en pyjamabroekjes van de kruidvat (die zijn net wat groter). Je kan ze gewoon bij de supermarkt of kruidvat halen en ze vallen niet op onder je kleding dus dat zou ik doen als ik jou was.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Hoi, hier ik terug.

    Bedankt voor jullie antwoorden. Mijn ma had mijn natte broek na een paar dagen al gezien, en toen hebik het opgebiecht. We hebben eerst nog een paar dagen gewacht of het vanzelf overging. Daarna heeft ze een afspraak gemaakt met de dokter, en we zijn begin vorige week geweest. Hij vond niets abnormaal, geen blaasontsteking of zo. Hij denkt dat het tussen mijn oren zit van de stress. Hij heeft nu luiers van de apotheek voorgeschreven: het voelt beschamend, maar dan is mijn bed toch al niet meer nat.

    Maar het ruikt nog steeds naar urine als je mijn kamer binnenkomt. De geur blijft in mijn matras zitten. En de vlekken natuurlijk ook. Dat was echt wel genant toen een vriendin binnen kwam. Ze had het al direct gezien nog voor ik de dekens erover kon gooien. dus daarom.

    13 jaar
    4 jaren geleden
  • Meisje19 ik denk dat Meisje13 dit mogelijks niet kan of wil bespreken met haar moeder.

    Klopt dit Meisje13? Hoe je de vlekken en geur eruit kan krijgen kan ik ook niet meteen zeggen, maar ik zou toch kijken voor een ondoorlaatbare matrasovertrek zodat er geen vlekken meer bijkomen. En misschien matras ondersteboven leggen zodat de onderkant kan uitdrogen.
    Misschien best ook bescherming dragen om beddegoed te sparen. Bvb drynites of nachtbroekjes van het kruidvat zodat je niet in een nat bed wakker wordt. Kan je daar op één of andere manier aankomen? Niks om je over te schamen, we hebben dit allemaal wel eens meegemaakt. Sommige meiden van 16 of ouder trouwens ook nog als ze op café zijn geweest en lichtjes aangeschoten thuiskomen. Het kan iedereen overkomen.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Dit moet je gewoon vertrouwelijk met je moeder bespreken. Die zal daar vast begrip voor hebben en je kunnen helpen. Er zijn ook hulpmiddelen, een plaswekker bijvoorbeeld, die kunnen helpen dat de nachtelijke ongelukjes wegblijven. Sukses.

    19 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten