Skip to content
38 reacties
10532 weergaves

huidonderzoek

In september had ik een onderzoek in het ziekenhuis wat helemaal anders ging dan ik had verwacht. Erg beschamend wel. Hebben jullie al eens zo iets meegemaakt?
Zo lang als ik leef heb ik veel moedervlekken over mijn hele lijf. Ik weet niet beter en heb er ook helemaal geen last van. Nooit gehad ook. Deze zomer dacht me moeder dat een vlek in mijn zij van kleur aan het veranderen was en ze vond dat ik naar onze huisarts moest. Omdat ze bleef zeuren heb ik dat gedaan. Die heeft gekeken en zei dat ze me ging doorsturen naar het zkh om daar beter naar te laten kijken maar ook omdat ik zoveel vlekken heb. Ik kreeg een oproep voor september en ben daarheen gegaan. Moest bij een dermatoloog.
Ik zat daar in de wachtruimte en een vrouw in een witte jas riep me binnen. Ze gaf me een hand en noemde haar naam. Zij was de dokter van de afspraak. Ik kon tegenover haar gaan zitten aan haar buro. Ze vroeg waarvoor ik kwam en terwijl ik antwoord gaf keek ze op haar monitor. Ja zei ze, je huisarts schrijft dat je veel moedervlekken hebt en dat er een bij is waar ik beter naar moet kijken. Ze draaide de monitor weg en zei; en dat ga ik dan ook doen. Maar eerst vroeg ze me nog van alles; of ik last had van die vlekken of ooit al eerder last gehad. Nee dus. Of ze wel eens bloedde. Nee. Of ik veranderingen heb opgemerkt in vorm , kleur of aantallen. Ook niet. Of er in ons gezin bij anderen ook veel moedervlekken waren. Nee. Of iemand in ons gezin ooit een melanoom of huidkanker heeft gehad. Ook niet. Mooi zei ze, dan wil ik die vlek nu even zien. Of ik wilde gaan staan en mn shirt omhoog doen. Met een lamp bescheen ze mn zij terwijl ze mijn vel een beetje opzij trok en van dichtbij naar de plek keek. Ze was snel klaar en zei dat er niets aan de hand was. Ik was blij. Maar vervolgens zegt ze dat omdat ik nog zo jong ben en veel moedervlekken heb en ook een licht huidtype 2 heb, ze mij wil opnemen in haar controleprogram. Dat betekent dat ik je jaarlijks oproep voor een controle om te kijken of er vlekken zijn bijgekomen / veranderd. Alle plekken breng ik dan in kaart en van de plekken waar ik dat nodig vind, maak ik ook een foto. En op die manier kan ik van jaar tot jaar alles volgen en zijn we er snel bij mocht dat nodig zijn. Oke zei ik zonder alles goed te beseffen. Mooi zei ze, dat programma begint met een 0-meting en die kunnen we wat mij betreft best al wel gelijk maar doen want anders moet je daar toch nog een keer voor terug komen. Prima, zei ik nog zonder argwaan. Goed, kom maar even mee, zei ze en we liepen naar een kleine onderzoeksruimte naast haar spreekruimte. Er zaten geen ramen in die ruimte maar wel een lichtkoepel in het plafond. Dan laat ik je nu even alleen sprak ze want er komt zo dadelijk nog iemand bij die me assisteert met het aantekenen en die moet ik even bellen. Als jij je intussen alvast uitkleed dan kunnen we gelijk beginnen. En toen begon het bij mij te dagen. Terwijl zij zich omdraaide om de ruimte te verlaten, vroeg ik nog; tot hoever moet ik me uitkleden? Nou, trek alles maar uit, want ik moet je toch helemaal zien, en weg was ze. En daar stond ik dan. Moest ik me dus helemaal uitkleden. Echt alles, dus ook mn ondergoed. Ik voelde een beknellend gevoel in mn borst en kreeg het warm. Ik hoorde hoe ze in de andere ruimte met iemand belde. En aarzelend begon ik me uit te kleden. Ik legde al mn kleren op een onderzoekstafel en bleef daarna staan, verlegen en met mn handen voor me.
Nou, ik ben dus toen dus echt helemaal bekeken...

17 jaar
5 jaren geleden

38 Reacties

  • Ik was ook boos in het begin maar nu niet meer omdat ik goed snap dat het erg belangrijk is dat het goed wordt gecontroleerd. Het is mijn eigen belang. Je huid zit over je hele lichaam en overal kan ik tumoren krijgen. Dus niet alleen op plaatsen waar de zon bij kan, maar ook onder me kleding dus.
    Als ik uit de douche kom dan ga ik zo iedere week wel een keer, voor de grote passpiegel staan en controleer ik mezelf heel systematisch. Van boven naar onder naar ieder plekje op je lichaam kijken. En mijn moeder helpt me om mijn achterzijde op dezelfde wijze te controleren.
    Zij doet dat minstens 1x in de 2 weken. Dat slaat ze nooit over.
    In het ziekenhuis is het tot nu altijd een vrouw die me bekijkt. Ik denk dat mijn moeder dat zo bij het begin heeft afgesproken. Vanaf dat ik 14 was kreeg ik wel iemand anders omdat de vorige het ziekenhuis had verlaten. En vanaf vorig jaar gaat mijn moeder ook niet meer mee. Maar de controle gaat eigenlijk altijd wel hetzelfde. Ik mag me onderbroek aanhouden en vanaf dat ik een bh draag mag ik die eerst ook nog aanhouden. Nadat ik zo helemaal ben nagekeken moet ik me bh even naar boven doen en daarna moet ik me broek laten zakken om daar de voorkant en ook de achterkant en ook tussen de billen te kunnen kijken.
    Die hele controle stelt eigenlijk dus niet zoveel voor en gaat nogal snel.
    Maar belangrijk is het wel en beslist ook niet overbodig. Dat is al wel gebleken.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Moet jij je dan iedere keer voor dat onderzoek helemaal uitkleden en is dat altijd voor eenzelfde dokter? Man of vrouw? Ik kan best snappen dat je daar erg kwaad om wordt. Zou dat zelf niet willen en ook niet doen denk ik.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • aan meisje 15;
    Dank je. Nee, aan deze chromosoom-afwijking is niets te doen. Tenminste nu nog niet. Als klein kind heb ik er nooit zo bij stil gestaan. Mijn moeder had het en er werd thuis natuurlijk wel over gesproken. Maar zelf merkte ik er niets van dus een persoonlijke beleving had ik niet bij. Dat veranderde wel toen ik 12 werd. Vanaf die leeftijd kom je met dit syndroom onder controle bij een dermatoloog. En dat is in het begin op die leeftijd helemaal niet leuk. Ga zelf maar na als je aan het begin van je pubertijd bloot moet worden onderzocht. Ik werd nogal opstandig en ook kwaad op mijn moeder omdat ik het mogelijk ook zou hebben. Ik gaf haar de schuld. Dat was geen leuke tijd. Nu ben ik er inmiddels wel aan gewend. Ook aan die controle in het ziekenhuis die 2x/jaar moet worden gedaan. Ik weet nu ook wel dat dat in mijn belang is. Er zijn zelfs ook al eerder enkele plekjes weggehaald die gelukkig allemaal goed waren. En de relatie met mijn moeder is nu ook weer oke. Zij kan het ook niet helpen. We hebben (waarschijnlijk) allemaal dit syndroom en daar kan niemand iets aan doen.
    Overigens; vandaag heeft De Telegraaf een bijlage van 12 pagina's over dermatologie en huidcontrole. Voor veel mensen goed om te lezen, denk ik.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • o wat erg voor je. Ik schrik hier wel van. Kun je hier dan niet van genezen? Is er geen medicijn voor? Veel sterkte.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • aan het meisje die vroeg wat het Gorlin Syndroom is;
    het is een complex verhaal waarover je op internet veel kunt vinden. Maar kort gezegd is het chromosoom-afwijking die erfelijk kan worden doorgegeven en o.a. ervoor zorgt dat je een verhoogde kans hebt om verschillende soorten kanker te krijgen. Vooral ook huidkanker. Gelukkig is het meestal dan wel een goedaardige vorm maar zeker is dat niet.
    Ik weet niet zeker of ik het heb. Ik heb nl. niet alle kenmerken die je vaak ziet bij dit syndroom. Er kan een genetisch onderzoek worden uitgevoerd waardoor ik zekerheid krijg maar dat wil ik niet. Misschien later als ik in een relatie een kinderwens zou hebben. Maar voor nu maakt het niet veel verschil; ik sta nl. onder controle bij een dermatoloog, 2x per jaar word ik helemaal nagekeken. En tussendoor moet ik zelf heel goed in de gaten houden of er plekjes op mijn huid komen / veranderen. Op mijn kamer heb ik een grote spiegel waarin ik mezelf goed kan bekijken. En iedere 14 dagen bekijkt mijn moeder mijn achterzijde. Bij mijn broertje is dat ook zo.
    En aan iedereen in dit topic die een huidonderzoek overbodig vindt zeg ik; jullie weten totaal niet waarover je praat.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • meisje 16; wat is dat syndroom dan?

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • "m13, m14" leg mij dan eens uit hoe mijn vriendin inmiddels aan huid kanker is overleden? geen voor geschiedenis in de familie, geen last van de plekjes, tot ze er wel last van kreeg en het te laat was, 2 en een half jaar lang ziekenhuis in en ziekenhuis uit en inmiddels is ze er aan overleden. als ze wel een jaarlijks onderzoek had gehad, zou ze er nu misschien nog zijn. ik snap dat in veel gevallen zo een jaarlijks onderzoek op niks uit wijst, maar beter safe then sorry als het op dit soort dingen aan komt als je het mij vraagt.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Mijn moeder heeft het Gorlin Syndroom. Dat kan erfelijk zijn. Zij heeft het van mijn opa. Ik weet niet of ik het ook heb. Maar ik sta wel onder controle van een dermatoloog bij ons in het ziekenhuis. 2 maal ieder jaar word ik helemaal nagekeken en dat zal zo ook wel blijven. Zo ook mijn broertje. Dat is al zo van toen ik 12 jaar werd. Mensen moeten niet te makkelijk denken over vreemde plekjes op de huid ook al doen ze geen pijn. Bij iedere verandering zou je minstens je huisarts moeten bezoeken. Als je te laat daarmee bent krijg je achteraf hele grote spijt.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • ik heb ook zeer veel lang dik zwart schaamhaar normaal. Ik scheer mij reeds vanaf mijn 12 jaar volledig kaal Ik heb nog nooit moeilijkheden gehad, geen bobbels en ook geen jeuk . Ik scheer mij 2 maal per week en ben steeds proper zonder problemen. Als ik met school vroeger naar de arts moest , kreeg ik wel opmerkingen omdat ik geschoren was

    21 jaar
    4 jaren geleden
  • Graag gedaan. Maar die conclusie is ook niet zo heel moeilijk; je legde het er zelf duimendik bovenop..... Als je je wil voordoen als iemand van 14 of 15, praat en schrijf dan ook als iemand van 14 of 15..... Dan lijkt het nog enigszins geloofwaardig.

    23 jaar
    4 jaren geleden
  • Bedankt voor de wetenschappelijk onderbouwde inhoudelijke reactie. Wat kun je dat goed. Compliment. J23.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • de "meisjes van 14 en 15" klinken wel heel erg verbitterd. Het lijkt wel of ze er al een heel leven hebben opzitten....... hahaha.

    23 jaar
    4 jaren geleden
  • Meisjes van 14 en 15, althans dat zeggen jullie zelf maar ik geloof dat niet zo, maar dat ter zijde. Wat een ongelooflijke negativiteit alom. Als je dit ene onderwerp op deze manier aansnijdt weet ik er ook nog wel een paar. Je zal heel NL op z'n kop moeten zetten om dat veranderd te krijgen en dan nog. Er zullen altijd figuren blijven die zich verrijken ten koste van anderen. De hele EU bv. doet hier aan mee. Als je daar continu aan gaat lopen denken heb je op deze wereld geen leven meer. Kop op dus en probeer er iets leuks van te maken, voor jezelf en daarmee ook voor anderen.

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • J 23 jij weet vast wel, dat als de cardioloog jouw DBC opent, hij heel graag de zg stomme werkjes als bloedprikken en bloeddruk etc. graag weer onder de huisartsenzorg wil plaatsen. Hij krijgt alle vergoedingen, maar wil er vervolgens niets meer voor doen, tot hij volgend jaar weer als eerste een DBC kan openen en het financiële spelletje zich herhaalt. Huisartsen krijgen VERVOLGENS NIETS. Gelukkig wist jij dat allemaal al en hoef ik het hier niet op te typen. Ik hoor ook niets over de bewezen onnodige zorg van vele tientallen procenten, die de zorg zo duur maakt. Blijf lekker in je wereldje en zorg dat je van de dure zorg een boterham meepikt. De zorg in de Scandinavische landen is eerlijker, goedkoper en beter. Er schijnt een Hans Hoogervorst geweest te zijn, die marktwerking in de zorg heeft bedacht. Hij hevelde zorg over naar de huisarts om het goedkoper te maken. Maar ziekenhuizen zijn bedrijven geworden, die winst willen maken en weggevallen zorg (naar huisartsen) dubbel en dwars terug willen verdienen. Droom lekker verder J.23 en met jouw soort wordt de zorg zeker WEL betaalbaar. Kuchkuch. De top in de zorg speelt mega vieze spelletjes. Je kunt zo aansluiten. Nog even doorstuderen.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Typische reactie van de huidige jeugdigen (kijk naar het Corona-gebeuren en hoe daar mee omgegaan wordt), meisje van 14. Goedbedoeld maar levensgevaarlijk, of wil jij de verantwoording op je nemen als het toch fout blijkt te gaan en dat kan heel snel gebeuren weet ik uit ervaring in mijn familie! Dan toch maar de in jouw ogen overbodige controle.

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • meisje 14 (alhoewel ik niet geloof dat je 14 bent); je praat zonder al te veel kennis van zaken. Jij bent nog niet op de hoogte dat huiskanker op weg is om volksziekte no. 1 te worden nu de zon steeds meer impact op ons krijgt? En jij weet ook niet dat als je er vroeg bij bent melanomen nog te genezen zijn maar als je te laat bent je daaraan overlijdt? Jij weet niet dat mensen met een bepaald huidtype erg gevoelig zijn voor het ontwikkelen van huidkanker? Jij weet ook niet dat een huisarts van de zorgverzekering een vaste vergoeding per jaar krijgt voor iedere patiënt ongeacht hoe vaak die patiënt in een jaar op consult komt? Je moet nog veel bijleren vrees ik. Maar dank voor al je wijsheid, mede namens de vele mensen die jaarlijks bij een preventieve controle eruit worden gepikt en daardoor tijdig een behandeling krijgen.

    23 jaar
    4 jaren geleden
  • Wat een overbezorgde arts. Die jaarlijkse controle is helemaal onnodig. Sinds Corona zijn we erachter, dat er veel onnodige zorg plaatsvindt. Zo wordt de zorg vreselijk duur en onbetaalbaar. Dit is er een voorbeeld van. Als er nu kanker in de familie voorkwam of melanomen.......maar daar is geen sprake van. Nee, een beetje kijken en een beetje onderzoeken en een beetje administratie en hup.....weer een patiëntenarchief geopend. Het openen levert alleen al duizenden euro op voor die arts en met zo'n gewillig iemand is het makkelijk geld verdienen. Zo heeft ze er waarschijnlijk honderden en Nederland maar betalen aan dit soort overbodige zorg. Als een vlek echt verandert en gaat jeuken moet je aan de bel trekken, maar niemand in de familie heeft dit ooit gehad, zeg jij. Wat je er mee doet, moet jijzelf weten, maar ik zou het stoppen. Ik respecteer elke keuze van je.

    14 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik moest even zoeken om dit topic terug te vinden. Dit voorjaar schreef ik dat ik vanuit het ziekenhuis had gehoord dat periodiek onderzoek naar moedervlekken voortaan door de huisarts zou gebeuren (ik was toen 22 jr.). Tenminste het zou bij wijze van proef in onze regio zo zijn. In juni kreeg ik dan ook een berichtje van mijn huisarts of ik hiervoor bij haar een afspraak wilde maken. En dat werd toen in juli, begin van deze maand dus. Nou is het zo dat bij mijn huisarts als je op spreekuur komt in de morgen, de wachtkamer vak redelijk vol is. Maar ik had nu een afspraak voor in de middaguren en toen ik kwam was er niemand, zelfs achter de balie waar normaal een assistente zit zat nu niemand. Ik ging daarom maar zitten in de wachtruimte. Precies zo rond het tijdstip wat was afgesproken kwam de dokter uit haar spreekkamer en vroeg me binnen. Fijn dat je goed op tijd bent, zei ze. Ik kon me niet herinneren dat ze al eerder zo vriendelijk had geklonken. Ja, jij komt voor een jaarlijks controle op moedervlekken, sprak ze. En vanaf nu gebeurt dat niet meer bij een dermatoloog maar bij de huisarts. Of dat zo blijft is nog niet besloten dat wordt later nog geëvalueerd. Maar de bedoeling hierachter is om de dermatologen te ontlasten zonder dat de kwaliteit van het onderzoek daar onder lijdt natuurlijk. De huisarts doet voortaan het periodieke lichamelijke onderzoek maar de bevindingen worden beoordeeld door de praktijk van de dermatoloog die dus de resultaten van dit onderzoek elektronisch krijgt toegezonden. Ook evt. foto’s die worden gemaakt. De huisarts mag ook kleinere plekjes die niet verdacht zijn van huidkanker zelf behandelen mocht dat nodig zijn, behalve dan weer als die in het gezicht zitten. Bij dit onderzoek heb ik als huisarts de beschikking over jouw dossier en natuurlijk de bevindingen van het laatste onderzoek. Alles wat toen is geconstateerd en vastgelegd moet ik opnieuw bekijken. Maar natuurlijk bekijk ik je helemaal en alles wat nieuw is komt natuurlijk ook in het rapport voor de dermatoloog. De uitslag van dit onderzoek krijg je dan ook vanuit het ziekenhuis te horen en niet van mij.
    Dat ze me helemaal ging bekijken, dat vreesde ik natuurlijk al, dat kan ook niet anders, maar ik was wel blij dat we alleen waren zonder de aanwezigheid van die assistente die normaal achter de balie zit.
    Nou sprak ze, als de bedoeling bij je duidelijk is en je verder op dit moment geen vragen hebt dat gaan we beginnen. Ze stond op en liep naar de onderzoeksruimte ernaast. Als je je hier wil uitkleden, dan mag je je onderbroek aanhouden, sprak ze. Als je klaar bent, kom dan naar de spreekkamer want daar heb ik beter daglicht. En dat was ook zo, maar gelukkig zat er op die ramen wel een folie zodat er niemand doorheen kon kijken. Ik trok snel mn kleding uit en liep terug naar de spreekkamer. Daar was zij nog bezig met het uitprinten van een formulier. Toen ze daarmee klaar was zei ze dat dat de bevindingen waren van het laatste onderzoek en dat daar de plekjes op stonden aangegeven waar ze minstens naar moest kijken en ook een foto maken. En zo gebeurde dat ook. Al die oude plekjes werden door haar grondig bekeken en opnieuw op foto vastgelegd. En dan ga ik je nu helemaal opnieuw onderzoeken op evt. aanwezigheid van nieuwe verdachte plekjes. En zo gebeurde dat ook. Dit nam best wel meer tijd in beslag. Maar al met al is dit onderzoek me ook niet tegengevallen en heb ik nu een beter beeld van haar dan ik eerst had. En daar ben ik al blij mee.

    23 jaar
    4 jaren geleden
  •   Hey, zo, wat een heftige verhalen zeg! TS meisje van 17, wow zeg...   je moet je ECHT wel heel rot gevoeld hebben zeg. Wat een erg   verhaal. Hoe gaat het nu met je? Erg dat je ook nog terug moet   komen. Echt kut. En jullie jongens, wow, dat is ook niet mis zeg! Ik   ben trouwens een meid van 20. Ik denk dat mijn   erge verhaal hier wel tussen past. Ik heb op mijn 19e, dus vorig jaar   ook een onderzoek én een behandeling er gelijk achteraan   ...vreselijk...en ook ik moet net als jij terugkomen.     Vorig jaar dus, ik vergeet het nooit meer: ik was bijna jarig toen ik   er niet meer onderuit kon van de pijn. Ik had al langer erge pijn   maar durfde niet naar de dokter...een meisje gaat gewoon niet   graag of uit haar zelf als ze wat aan haar vagina heeft. Jij, meisje   van 17: je bent echt een stoere meid hoor! Zo 'n erg en persoonlijk   verhaal vertellen. Maar door jou durf ik mijn echt heel beschamende   en pijnlijke verhaal te vertellen. Ik moet het toch echt kwijt, dus...     Het begon meerdere maanden eerder, ik durf het eigenlijk niet te   vertellen...Ik vinger mezelf, zeg maar meerdere malen per dag,   sowieso elke ochtend, 's middags op een wc of zo, vaak nog voor het   eten op m'n bed, en altijd nog eens voor het slapen gaan. Ja ik weet   het...ik vinger me idd echt veel. het is geen moeten of zo hoor, maar   ik ben een meisje van 20, ik weet precies hoe ik mezelf het beste   kan verwennen. Ik begon eigenlijk gelijk m'n vagina te onderzoeken   toen ik op mijn 10e schaamhaar begon te krijgen. Ik was als meisje   van 10 al veel hariger dan mijn klasgenootjes, ik was zelfs het   behaardste meisje van heel de klas. Nou, bij mij groeit alles ook   nog een mega snel, op mijn 12 had ik op elke plek waar meisjes van   ouder dan 13 haar hebben ook al behaard. Toen ik in de brugklas   kwam viel ik natuurlijk gelijk op met overal waar het kan groeien   ik natuurlijk ook harig was. De andere meisjes hadden nog bijna niks   of schoren zich kaal. Ik schaamde me eerst heel erg dat op mijn 13e   al zo super veel schaamhaar had, zwart schaamhaar ja...dat zie je   nog eens 10 keer duidelijker. Dus ik besloot me te scheren: eerst   mijn benen die vol met lange haren, ja, zwarte lange haren. Toen   mijn zwart behaarde onderarmen, ik had zelfs al zwarte haren rond   mijn tepels, en tepelhoven. Later zou ik ook nog een snorretje   krijgen...ik werd er echt heel verdrietig om. Ik had op mijn 13e ook   al super harige oksels, een harig 'treasure trail' van mijn navel tot   mijn venusheuvel die helemaal bedekt was met mijn grote bos zwart   schaamhaar, nou de rest kunnen jullie wel raden...   Nou, mijn benen scheren lukte nog wel, mijn onderarm haar kwam   de volgende dag al terug, en over de grote bos schaamhaar die   over heel mijn vagina alles met haar bedekte. Ik kreeg het ECHT   NIET voor elkaar om mijn volbehaarde vagina goed te scheren...   ik heb namelijk ook nog eens heel dik schaamhaar op m'n vagina.   Nou, ik heb dus 1 poging gedaan om niet zo op te vallen met zo veel   schaamhaar en al de harige rest. De volgende dag had ik PIJN!!!   Echt, rode puisten, rode vlekken, bloed etc. Maar vooral PIJN!!!   Dus op mijn 13e besloot ik me dus NOOIT meer te scheren, zeker   NIET nog maar in de buurt van mijn vagina, maar ook niet onder   mijn oksels...GEWOON NERGENS MEER!! DEEL 1    

    20 jaar
    4 jaren geleden
  • ik kom uit Gelderland en woon daar in een kleine gemeente. Het is niet zo dat we in onze gemeente elkaar allemaal kennen, maar het is toch ook weer niet zo onpersoonlijk als in een grote stad. Dat meisje wat aan de balie zit bij onze huisarts die kom ik bij het uitgaan ook wel eens tegen. Ik moet er niet aan denken dat zij dan met vriendinnen in de kroeg over mij staat te kletsen als ik net de week daarvoor naakt ben onderzocht waar zij bij was. Ik zou me hoogst opgelaten voelen iedere keer als ik ze hoor lachen. Want dan denk je al snel dat ze het over jou hebben.
    En wat de vraag betreft die jij hebt weet ik ook niet. In de brief staat dat verder ook niet uitgelegd. Alleen dat het kan zijn dat dat onderzoek voortaan bij de huisarts zal plaatsvinden en waarom dat is. Normaal rond mei heb ik ieder jaar dat onderzoek. Duurt dus nog even gelukkig.

    22 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten